Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Om inte Pussy Riot får asyl – vem ska då få det?

Medlemmar av Pussy Riot blev attackerade med piskor av kosackmilis utanför OS-området i Sotji 2014. Kosackmilisen används av ryska myndigheter för att patrullera gatorna.
Foto: MORRY GASH / AP
Pussy Riot-grundaren Maria Aljochina, som dömdes till fängelse efter punkbönen i katedralen, framförde en konstperformance på Fasching i Stockholm den 3 februari.
Även den andra Pussy Riot-grundaren, Nadja Tolokonnikova, har suttit i fängelse för sin konst.
Foto: Pressbild Liseberg
Det var i februari 2012 som Pussy Riot genomförde sin punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva, där de bad Jungfru Maria att driva bort Putin från makten. Aktionen pågick i 40 sekunder, men det var nog för att två medlemmar skulle få sitta i fängelse i två år.
Foto: SERGEY PONOMAREV / AP
Patriark Kirill och Vladimir Putin står varandra nära. Båda har en bakgrund i KGB.
Foto: GLEB SCHELKUNOV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Hur kan 9 000 ensamkommande unga män få stanna utan individuella asylskäl – medan ryska dissidenter ska skickas ut?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

40 sekunder av motstånd var allt som krävdes för att Maria Aljochina skulle få tillbringa nästan två år i arbetsläger och fängelse, varav fem månader i isoleringscell. I söndags var hon i Stockholm för en performance där musik och videoklipp från aktionerna utgjorde bakgrunden till hennes egen berättelse. 

Det var hon som bar den rosa balaklavan när Pussy Riot framförde sin punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva i februari 2012:

"Jungfru Maria, Guds moder, driv ut Putin, 

Driv ut Putin, driv ut Putin!"

AIjochina och två andra medlemmar dömdes för "huliganism" – en ökänd gummiparagraf som gärna används för att få tyst på Kremls kritiker. Domaren ansåg att Pussy Riot – som menade att punkbönen var en politisk manifestation mot politiseringen av den ortodoxa kyrkan under patriark Kirill – hade "sårat de troendes känslor". 

Då – 2012 – fanns det ingen lag som gjorde det straffbart att "såra religiösa känslor". Det gör det nu.

När Pussy Riot grundades fanns det en förhoppning om demokratiska framsteg – 50 000 ryssar demonstrerade i Moskva mot att premiärminister Vladimir Putin i en konstitutionell balett skulle byta plats med president Dmitrij Medvedev, för att återta presidentmakten utan att bryta mot mandatperiodsbegränsningen.

Men Putin blev president.

Pussy Riot är en symbol för motståndet mot Putin

Trots att konstitutionen slår fast att kyrkan ska vara skild från staten, möttes Putin och patriarken i en öm omfamning. Den ortodoxa kyrkans ledare predikade att ortodoxa röstar på Putin, och Putin lät ändra lagen för att främja ortodoxa familjevärderingar.

"Homosexuell propaganda" förbjöds. Lagen mot våld i nära relationer lättades upp. Nu kan en man slå sin fru utan repressalier, så länge han inte bryter några ben.

Situationen för demokratiaktivister, konstnärer och journalister blir allt svårare i Ryssland. Både journalister och oppositionspolitiker har mördats under märkliga omständigheter. Aktivister vittnar om trakasserier från underrättelsetjänsten. 

Men förtrycket sker också mindre öppet: Obekväma personer förlorar sina jobb. Konstnärer hittar ingen gallerist som vågar ställa ut deras verk. Populära rappares spelningar ställs in. Demokratiförespråkare blir misshandlade av civilklädda främlingar på stan.

Det är inte bara i Väst som Pussy Riot har blivit symboler för motståndet mot Putinregimen. Men symboler kan bli avskräckande exempel. 

Nekas asyl i Sverige

De mindre kända medlemmarna i gruppen är sannolikt mest utsatta. I höstas insjuknade exempelvis Peter Verzilov plötsligt, och fördes så småningom till ett sjukhus i Berlin där läkarna bedömde att han "med stor sannolikhet" hade blivit förgiftad.

Därför är det oroväckande att de två Pussy Riot-medlemmarna Aleksej Knedljalkovskij och Lusine Djanyan som sökt asyl i Sverige fick avslag av Migrationsverket i december. De flydde efter att polisen hade hotat att göra sonen Tigran föräldralös. 

Det är för personer som Aleksej och Lusine, aktivister som förföljs på grund av sina åsikter, som asyllagstiftningen finns. Hur kan 9 000 ensamkommande unga män få stanna utan individuella asylskäl – medan ryska dissidenter ska skickas ut?

I ett uttalande kommenterade Pussy Riot beslutet: "Det är en signal till alla demokratiaktivister i Ryssland: Om du är i fara kommer ingen att hjälpa dig".

Är det verkligen den signal som Sverige vill sända?


Läs också: Säg efter mig DN Kultur: Ryssland är en diktatur  

I spelaren nedan: Årets svensk, skolexperten Hamid Zafar, intervjuas om hur man får bukt med skolstöket i Ledarsnack.