Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Jerneck

ÖB borde intressera sig mer för bakterier

Forskare tar fram bakterier som ger skydd mot nervgaser. Foto: ARTYOM KOROTAYEV / EPA
Förra våren blev Sergej och Julia Skripal förgiftade av nervgiftet Novitjok i Salisbury. Många länder forskar på hur man kan använda syntetisk biologi för att finna motmedel mot olika nervgifter. Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bakterie. Foto: SHUTTERSTOCK

Politikerna måste lyssna på forskarna – det är farligt att halka efter när andra länder utvecklar framtidens vapen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Växter som varnar för kemikalieutsläpp genom att byta färg, bakterier som ger skydd mot nervgaser eller plankton som visar var främmande ubåtar rör sig. Det är inte science fiction – det är syntetisk biologi. Den kan förändra allt.

Tekniken gör mikroorganismer till levande små maskiner i människans tjänst. Forskare kan redan i dag byta ut små moduler av arvsmassa i exempelvis en bakterie, för att ge den nya egenskaper som gynnar människans syften. Det kan användas till goda ändamål, som de genetiskt modifierade cyanobakterier som används för att producera biodiesel av restprodukter från skogen. Men samma teknik kan också användas för att skada.

”Designade, väldigt smittsamma, mikroorganismer som undgår upptäckt och medicinsk behandling är ett uppenbart hot”, skriver forskare från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i rapporten Strategisk utblick, som presenterades vid ett seminarium under onsdagen. 

”Potentiellt farligt”

Andra stater satsar stora summor på sådan forskning – inte minst på försvarsområdet. Amerikanska Defence Advanced Projects Agency (DARPA) ökade exempelvis sin satsning på syntetisk biologi med 100 miljoner dollar mellan 2010 och 2014.

”I Sverige saknas det satsningar på syntetisk biologi, och det är potentiellt farligt”, sa Fredrik Ekström, biokemist och forskningschef på enheten för Organisk kemi och biovetenskap på FOI, vid seminariet. 

Ekström forskar själv på hur bakterier kan användas som motmedel mot nervgaser. Det han talar om borde intressera makthavarna: Om någon annan använder designade mikroorganismer för att slå ut svensk matproduktion eller skapa en epidemi, måste vi snabbt kunna få fram ett motmedel. Det kräver stor kunskap om syntetisk biologi. Och vi ligger efter.

Kanske är det för att det är så lätt att fortsätta i de vanliga hjulspåren som satsningar på ny teknik inom nya fält uteblir. Politikerna har ju deklarerat att flygförmågan och undervattensförmågan är väsentliga säkerhetsintressen, och därmed prioriterade. (Det råkar också vara områden där vi har en stark försvarsindustri.)

Regeringens ointresse är skadligt

Tunnelseendet är konstigt. För syntetisk biologi är en teknik som i väldigt hög utsträckning har dubbla användningsområden. Därför borde även en regering som är njugg med att skjuta till pengar till försvaret förstå fördelarna med en stor forskningssatsning – för näringslivet, om inte annat. 

För att ta ett exempel: Nasas forskare har fört in gener från de mikroskopiska så kallade björndjuren i mänskliga celler, som därmed får ett skydd mot strålningsskador. För Nasa är det viktigt för att kunna skicka astronauter till Mars – men samma teknik kan användas av allt ifrån röntgensjuksköterskor till soldater, eller solkrämsfabrikanter.

Samma märkliga ointresse visar regeringen artificiell intelligens (AI) – trots högtidstalen om att Sverige ska bli världsbäst på digitalisering och att FOI pekar ut AI som ”en avgörande överlevnadsfaktor”. Men regeringens satsning liknar närmast svältkost: 50 miljoner kronor om året. Inte konstigt att vi blivit omsprungna av Finland.

Att satsa på dessa omvälvande tekniker – AI och syntetisk biologi – handlar både om att bygga Sveriges konkurrenskraft och krigsförmåga. Att hamna i bakvattnet utsätter oss för risker. Vad väntar regeringen på?