Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

När exploderar det svenska kvinnohatet?

En misstänkt bomb hittades vid Nationella sekretariatet för genusforskning på Viktor Rydbergsgatan i centrala Göteborg i tisdags morse.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Incels upplever sig ratade av kvinnor, och svarar med att hata kvinnor. I deras värld symboliseras det lyckliga paret av de helylleamerikanska namnen Stacy och Chad. Kvinnan som inte ens tittar åt incel-killarna och pojkvännen som hon väljer i stället.
Foto: Colourbox

Bombhot mot genusforskare i Göteborg visar att kvinnohatet lever – och radikaliseras.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När de anställda vid Nationella sekretariatet för genusforskning kom till jobbet i tisdags hängde en påse med ett dynamitliknande föremål på dörrhandtaget. Bombskyddet kallades in och byggnaden, som är en del av Göteborgs universitet, utrymdes. 

Jörgen Svensson, säkerhetschef på universitetet, sa till GT att personalen "får gigantiska mängder av hat och hotmejl. Det är så mycket att de inte längre orkar rapportera det."

Det är förryckt. Vem hatar jämställdhetsintegrerad forskningsfinansiering så mycket att man väljer att hota och skrämma personalen? 

Det är svårt att föreställa sig att en bitter forskare skulle bygga en bombattrapp. 

Incels och mansaktivister 

Men det finns grupper som är tillräckligt radikaliserade för att leva ut sitt hat mot kvinnor, feminister och genusflum. Nu eller senare. Det känns som en tidsfråga.

Dessa grupper möts i "manosfären", den del av internet som bebos av mansaktivister, självutnämnda raggningsexperter, alternativhögern och de ofrivilliga oskulderna.

Enligt dem är männen förtryckta i vårt samhälle. Kvinnor kan välja partners, men de vill inte ha de vanliga männen utan flockas runt några få alfahannar. Allt är feminismens fel, som har försvagat de naturliga könsrollerna och fått kvinnor att ligga runt. De anser sig ha rätt till kvinnors kärlek och kroppar.

Incels, vilket står för ofrivilligt celibat (involuntary celibacy), är en global subkultur för män som upplever sig ratade av kvinnor. Självhatet grasserar i incelrörelsens nätforum, där männen skriver att de är dömda att alltid vara ensamma eftersom de är för fula för att någonsin få en flickvän. Det gör ont att läsa.

Det enda som är större än självhatet är kvinnohatet. När ETC i somras intervjuade en svensk självutnämnd incel sa han det rakt ut: "Jag hatar kvinnor. Kvinnor hatar mig. Det är ömsesidigt."

Han är 28 år och har aldrig ens fått en kram av en kvinna, vid sidan av sin mamma. Det gör honom arg. I sina inlägg har han skrivit att kvinnor som inte vill ha sex med incels förtjänar att våldtas. Varför? "För att de låtsas, för att det här med jämställdhet är falskt. Kvinnor vill ju inte ha sådana killar ändå. De vill ha riktiga svin. De borde inte få komma undan med det. Mitt liv är helt förstört."

När reportern frågar om han skulle kunna ta till våld vill han inte svara: "Jag passar på den."

"Att göra en Elliott Rodgers"

Sedan amerikanen Elliott Rodger dödade sex studenter i Isla Vista, Kalifornien, år 2014 – för att hämnas på alla kvinnor som hade förnekat honom ”den njutning han förtjänade från dem” – har fler incels följt i hans fotspår. I april körde Alek Minassian in i en folksamling i Toronto efter att ha skrivit ”Incel-revolutionen har börjat!" på Facebook. Han siktade särskilt på unga kvinnor. Flera skolskyttar verkar också ha inspirerats av Elliott Rodgers manifest. 

I rörelsen kallar de massmord för "att göra en ER". 29 människor har dödats i sådana attacker i Nordamerika, bara i år.

Kvinnohatet kan vara lika dödligt som rasism. Ofta överlappar de: Att kvinnor kan välja invandrarmän framför ariska incels ses som ett bevis på att den vite mannen är utsatt för en komplott. 

Hotet från ensamma, extrema män måste tas på allvar. Allt tyder på att de kan bli fler framöver. Feminismen är, trots allt, här för att stanna.


Läs också: Bittra oskulder är de nya terroristerna 

Fotnot: I tv-spelaren nedan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång gästar kriminologen Manne Gerell för att prata om skjutningarna.