Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Jerneck

Ministerns lösning: Mer smink åt ingenjörerna

Är det för lite sminksnack som gör att kvinnor tappar intresset för naturvetenskap? Det verkar högskoleministern tro. Foto: Alena Ozerova
Matilda Ernkrans (S) är minister för högre utbildning och forskning. Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.

Snälla, säg att intervjun med forskningsminister Matilda Ernkrans är ett trött aprilskämt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Matilda Ernkrans (S) är minister för högre utbildning och forskning sedan i januari. Kanske ska man inte ha för höga förväntningar på att en nybliven minister ska kunna sitt sakområde. Men hur länge ska man räknas som ny på jobbet? Kan man inte förvänta sig att en högskoleminister läser in sig på sakfrågorna och tja... hårdpluggar? 

I en intervju med Arbetsvärlden säger Matilda Ernkrans att man kan få fler kvinnor att välja mansdominerade ingenjörsutbildningar genom att bredda skolundervisningen i naturkunskap:

”Det är ämnen som kan vara kosmetika, astronomi, miljökunskap. Och om man lägger det på den bogen så kanske det håller kvar intresset för naturkunskap och teknik”.

Eftersom astronomi, miljö och klimat ingår i grundskolans undervisning i fysik och naturkunskap redan i dag, får man anta att det är kosmetikan som är Ernkrans hemliga vapen. Det är avslöjande idéfattigt. Man ser framför sig hur Ernkrans tänker: ”Nu ska vi locka tjejjor! Med smink!”

”Science: It's a girl thing!”

Ernkrans är inte först på just den rosafluffiga bollen. Minns EU-kommissionens utskrattade kampanj ”Naturvetenskap – en tjejgrej!” som skulle locka kvinnliga studenter att satsa på en forskarkarriär 2012. För att visa att kvinnor också kan forska i labbmiljö var bokstaven ”i” i ordet ”science” utbytt mot ett rosa läppstift. (Känsliga läsare rekommenderas att ha en skämskudde i beredskap när de tittar på klippet nedan.)

https://www.youtube.com/watch?v=GMOqpxlW66E

Utöver att det är sexistiskt att anta att det är bristande undervisning om smink som får kvinnors intresse för naturvetenskap att falna, är det dessutom fel. Kosmetika är kemi, och kvinnor är så pass intresserade av kemi att de i dag är i majoritet på kemistprogrammen, enligt Universitetskanslerämbetet

Tänka rätt eller fritt?

Från en högskoleminister som har gjort jämställdhet till en av sina profilfrågor borde man kunna vänta sig bättre koll på hur det faktiskt ser ut, och bättre svar på vad som ska göras. Om det nu är ett problem att kvinnor inte är i majoritet på precis vartenda universitetsprogram. 

Intervjun i Arbetsvärlden avslutas med en klassisk fråga, tagen från det Thorild-citat som kröner entrén till universitetshuset i Uppsala: Är det störst att tänka fritt, eller att tänka rätt?

”Jag skulle nog ändå vilja säga tänka fritt. Dessutom tycker jag att jag har stöd i att säga det för vi vet att det är när man får tänka fritt, när man får vara kreativ, när vi har en riktigt stark grundforskning och nyfikenhetsdriven forskning, det är oftast där som man har hittat de mest spännande nya innovationerna och uppfinningarna. Jag känner nog rätt starkt för att tänka fritt. Jag tror att det kan bli att tänka rätt också”, säger Matilda Ernkrans. Det är ett typiskt Ernkranskt både-och-svar.

Ett råd till ministern, i all välmening: Att man tänker fritt hjälper föga om man har otur när man tänker.

Högskolepolitiken förtjänar bättre än så här.

 

Nedan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång gästar Aud Sjökvist, som utredde Västmanlandsbranden, för ett samtal om krisberedskap.