Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Löfven måste porta Huawei från 5G-nätet

Sångerskan Zara Larsson har fått hård kritik för att hon gjort en reklamkampanj åt Huawei. Foto: MIGUEL A. LOPES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den kinesiska telekomjätten Huawei pekas ut av flera länder som ett säkerhetshot, och har stoppats från att delta i utbyggnaden av 5G-nät i bland annat Australien, Japan och Tjeckoslovakien. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) måste stå emot påtryckningar från näringslivet, och se till hela landets intressen. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen måste sätta Sveriges intressen före Ericssons och Telias. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Förväntningarna på den nya generationens mobilteknik – 5G – är stora. Hastigheterna ska tiodubblas samtidigt som kapaciteten ökar. Men också teknikoptimister måste vara ärliga med vilka risker som säkerhetsluckor i 5G-näten kan innebära. Att sjukvården, kommunikationerna, elproduktionen och banksystemet är beroende av internet gör samhället sårbart för både vanliga buggar, och medvetna attacker. Därför måste säkerhetstänkandet finnas med redan från början.

Post- och telestyrelsen har fått i uppdrag att ta fram en riskanalys av en nationell 5G-infrastruktur, som ska presenteras senast den sista juni. Från branschen knorras det dock över att analysen ska ske i samråd med Säpo och Försvarsmakten. De svenska operatörerna vill även fortsättningsvis kunna köpa in billiga komponenter från Kina.

En av de största attackerna någonsin

I NyTeknik uttrycker chefer på Telia och Tele2 att det är viktigt att riskanalysen ”baseras på fakta med höga beviskrav” och att ”samma krav ställs på alla aktörer”. I klartext: Hindra inte kinesiska telekomjättar som Huawei och ZTE från att delta i 5G-bygget.

”Höga beviskrav” är nämligen inte så enkelt som det låter. Tekniken är så pass komplex att det är omöjligt att ha full insyn i varje del. Att vänta tills man tar någon på bar gärning är inte heller att rekommendera. När näten väl är byggda är det extremt svårt – och kostsamt – att plocka bort en viss leverantörs komponenter. 

En av de största datastölderna som någonsin rapporterats avslöjades av franska Le Monde förra året. Afrikanska unionens (AU) högkvarter i Addis Abeba var måltavlan för en attack som pågick i fem års tid, från 2012 till 2017. Varje natt, mellan midnatt och klockan 02.00, kopplade AU:s servrar upp sig och överförde känslig data till Shanghai.

Det var Huawei som skötte servrarna. Även om företaget inte var direkt involverade – det vet vi inte – är det anmärkningsvärt att dess ingenjörer antingen inte upptäckte något under någon av de 1 825 nätter som stölden pågick, eller att de valde att låta den fortgå utan att larma sin kund.

”Ge inte en laddad pistol till någon du inte litar på”

Attacken mot Afrikanska unionen visar att även om de kinesiska företagen skulle ha de bästa intentioner – och alltså inte bygger in så kallade ”bakdörrar” som ger säkerhetstjänsten åtkomst till all data som passerar genom näten – är riskerna stora. Huawei använder sin egen personal även i andra länder. Och enligt Kinas underrättelselag från 2017, paragraf 7, måste varje medborgare och organisation hjälpa underrättelsetjänsten om den ber om det.

EU-journalisten Ylva Nilsson om Kinas påverkan i Europa.

Det kan räcka med att en enskild medarbetare blir pressad att lämna över information för att åsamka Sverige stora skador.

En expert som jag pratade med formulerade kärnfrågan så här: ”Man måste inte se ett skott brinna av för att förstå att det är en dålig idé att ge en laddad pistol till någon som man inte litar på.”

Även om telekomoperatörerna protesterar, och bedömare oroar sig för att det kan skada Ericssons möjligheter på andra marknader om regeringen stoppar Huawei och ZTE från att bygga svenska 5G-nät, måste Stefan Löfven stå emot lobbyisterna.

Att stänga ute de kinesiska telekomjättarna är inte en fråga om handelsprotektionism, utan om att skydda landet. Nationella säkerhetsintressen måste väga tyngre än näringslivets särintressen.