Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Låt inte diktaturerna styra svenska skolan

Kinas president Xi Jinping.Foto: MICK TSIKAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trots varningar bjuder svenska kommuner in det statliga kinesiska Konfuciusinstitutet att undervisa på svenska gymnasieskolor och universitet.Foto: CHRISTER WAHLGREN / FOTOGRAF © CHRISTER WAHLGREN
Foto: DAVID GRAY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Trots varningar bjuder svenska kommuner in det statliga kinesiska Konfuciusinstitutet att undervisa på svenska gymnasieskolor och universitet. Det är vansinne.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Någon har mixtrat med universitetsprofessor Anne-Marie Bradys bil. Ingenting syntes från utsidan, men hade hon gjort en kraftig inbromsning skulle bilen ha visat sig omöjlig att manövrera. Vem vill en nyzeeländsk akademiker och trebarnsmor så ont? 

Anne-Marie Bradys forskning riktar in sig på den kinesiska statens påverkansoperationer, och för ett år sedan publicerade hon en studie som visade hur kinesiska intressen köper inflytande i den nyzeeländska politiken. Rapporten fick stor uppmärksamhet, både i Nya Zeeland och internationellt. Men alla uppskattade inte hennes arbete.

Kort efteråt drabbades Brady av flera märkliga inbrott, både i hemmet och på kontoret. Inbrottstjuvarna stal tre datorer, två mobiltelefoner och en krypterad usb-sticka som hon hade haft med sig under en forskningsresa i Kina. Sängkläderna var upprivna – men en burk med hundratals dollar lämnades orörd, trots att den stod framme. 

Det var en "psykologisk operation, i syfte att skrämma mig" har Brady sagt till Weekend Herald. Polisutredningen om inbrotten och bilsabotaget pågår fortfarande, med Interpol inkopplat.

Upptrappning under Xi Jinping

Att det kinesiska kommunistpartiet sätter press på akademiker är inget nytt, sedan Xi Jinping valdes till president har utrymmet för fri debatt strypts också vid universiteten. Men det vi ser nu är en upptrappning, där även forskare vid västerländska universitet drabbas. 

Isaac Stone Fish vid Asia Society publicerade i september en stor genomgång av hur tystnaden har lagt sig över amerikanska campusområden. Efter mer än 100 intervjuer fann han att både studenter och forskare väljer bort att skriva om ämnen som protesterna vid Himmelska fridens torg – av rädsla att bli svartlistade av Kina. 

Columbia-universitetets filial i Peking hade till och med ställt in föreläsningar med personer som de misstänkte kunde göra kinesiska ledare upprörda. Även förlag som Springer Nature, som ger ut vetenskapliga tidskrifter, har förmåtts att blockera vetenskapliga artiklar som inte faller kommunistpartiet på läppen.

Våld används sällan. Det kan räcka med att hota med indragna visum till Kina eller att se till att kinesiska studenter – och kursavgifterna de betalar – väljer bort högskolan där den misshaglige forskaren undervisar.

Kinas mjuka makt handlar inte om att vinna hjärtan med populärkultur. Kinas makt är monetär. Och pengarna är aldrig så gratis som de verkar. 

Kommunistpartiets långa arm når Borlänge och Luleå

Därför är det dumsnålt när svenska lokalpolitiker bjuder in den kinesiska statens Konfuciusinstitut till gymnasieskolor och högskolor. Visst, institutets duktiga språklärare är gratis – eftersom de betalas av Kina. Men priset är ändå för högt. Det skapar en kultur av självcensur, mitt i det svenska utbildningsväsendet.

Trots upprepade varningar valde Luleå kommun att förlänga sitt avtal med Konfuciusinstitutet i januari, och i Borlänge slog ett nytt upp dörrarna i september. 

Att ta emot bidrag från Kina är lika illa som att låta Saudiarabien bekosta friskolor. När ska svenska politiker förstå att det är vansinne att låta diktaturer sponsra, och därmed styra, våra utbildningar? 

 

Läs också: Turistbråket är en bricka i ett smutsigt spel 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av ledarredaktionens tv-program Ledarsnack, denna gång gästar Gunnar Wetterberg för ett samtal om skogen, bränder och tillväxt.