Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Lär av Google: SD kan bli näst störst

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har skäl att vara glad. Googles sökdata tyder på att SD kommer att gå fram i valet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Underskatta inte Sverigedemokraterna. Data pekar på att Löfven och Kristerssons försök att vinna tillbaka väljare från SD kommer att misslyckas.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Höstens val kommer inte att bli likt något svenskt val i modern tid. De gamla frågorna har tappat kraft: väljarna bryr sig inte om jobben och ekonomin. De uppger visserligen att skolan och sjukvården är viktiga frågor när Sifo ringer – men i den politiska debatten är dessa frågor ljumma, som bäst. I stället kretsar valrörelsen kring invandringen och brottsligheten. Det är något helt nytt.

De senaste årens valskrällar har visat att traditionella opinionsmätningar ofta misslyckas med att fånga upp strömningar i befolkningen. Men Google känner oss bättre än vad vi känner oss själva. I sökrutan skriver vi in våra innersta funderingar och rädslor – även sådant som vi inte ens berättar för våra närmaste. 

Google ett "digitalt sanningsserum"

Google Trends är ”ett digitalt sanningsserum", menar Seth Stephens-Davidowitz, som skrivit ”Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are”. Sökhistoriken ger en ganska bra bild av vad en person tänker på. Sammantagna kan ett helt lands sökningar förutsäga valresultat, och det med större träffsäkerhet än de flesta opinionsundersökningar. Verktyget Google Trends visar vad hela länder undrar över och bryr sig om, genom att sammanställa sökstatistiken.

Verktyget förutspådde såväl valet av USA:s president Trump som Kanadas Trudeau och Irans Rouhani. Går man tillbaka till den svenska valrörelsen 2014 ser man att Socialdemokraterna och Stefan Löfven drog ifrån Moderaterna och Fredrik Reinfeldt i valspurten. 

Därför borde SvD:s sammanställning av vilka partier som svenskarna googlar mest bli en väckarklocka: SD toppar listan överlägset. Moderaterna är tvåa – men gapet är stort; intresset för SD är nästan dubbelt så stort som för M. Dessutom är Jimmie Åkesson den näst mest googlade partiledaren, efter statsministern.

Google-sökningar måste tolkas med varsamhet. Att Sverigedemokraterna dominerar på Google betyder inte automatiskt att de kommer att bli största parti. Inför det tyska valet 2013 ökade sökningarna på det liberala FDP kraftigt i valspurten, men ändå gjorde partiet ett katastrofval och föll ur Bundestagen. Kontroversiella politiker och partier kan alltså inte översätta alla sökningar i röster – även motståndare googlar. Men historien talar för SD.

Också inför förra valrörelsen var intresset nämligen större för SD än för S och M. Då dubblerade SD sitt valresultat. 

Det är därför inte osannolikt att SD når ett betydligt högre resultat än de 16-17 procent som partiet har i opinionsmätningarna i dag.

En drömvalrörelse för Åkesson

En valrörelse som handlar om invandring och brottslighet klyver S på mitten och alliansen i tu. Men det är en drömvalrörelse för Jimmie Åkesson. Han har inte bara extrempositionen som gör att han sticker ut från flocken, utan uppfattas också som originalet bland senfärdiga kopior. Det är inte alls säkert att ens den nya, tuffare migrationspolitiken får gamla S- och M-väljare att vilja återvända. SD har ju vind i seglen. 

Det blir en valrörelse som inte liknar någon annan. Räkna med att resultatet inte heller kommer att göra det. Med ett SD på över 20 procent omöjliggörs blockpolitiken. Hellre än att önsketänka bör riksdagens mittenpartier börja förbereda sig. 

Google påminner oss om att inte underskatta SD. Igen.

 

Läs också: Bara sossarna kan stoppa sossarnas egen trollfabrik 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas ett avsnitt av Ledarsnack, denna gång kommenterar Peter Santesson läget inför valet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!