Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har skäl att vara glad. Googles sökdata tyder på att SD kommer att gå fram i valet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har skäl att vara glad. Googles sökdata tyder på att SD kommer att gå fram i valet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Linda Nordlund

Lär av Google: SD kan bli näst störst

Publicerad

Underskatta inte Sverigedemokraterna. Data pekar på att Löfven och Kristerssons försök att vinna tillbaka väljare från SD kommer att misslyckas.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Höstens val kommer inte att bli likt något svenskt val i modern tid. De gamla frågorna har tappat kraft: väljarna bryr sig inte om jobben och ekonomin. De uppger visserligen att skolan och sjukvården är viktiga frågor när Sifo ringer – men i den politiska debatten är dessa frågor ljumma, som bäst. I stället kretsar valrörelsen kring invandringen och brottsligheten. Det är något helt nytt.

De senaste årens valskrällar har visat att traditionella opinionsmätningar ofta misslyckas med att fånga upp strömningar i befolkningen. Men Google känner oss bättre än vad vi känner oss själva. I sökrutan skriver vi in våra innersta funderingar och rädslor – även sådant som vi inte ens berättar för våra närmaste. 

Google ett "digitalt sanningsserum"

Google Trends är ”ett digitalt sanningsserum", menar Seth Stephens-Davidowitz, som skrivit ”Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are”. Sökhistoriken ger en ganska bra bild av vad en person tänker på. Sammantagna kan ett helt lands sökningar förutsäga valresultat, och det med större träffsäkerhet än de flesta opinionsundersökningar. Verktyget Google Trends visar vad hela länder undrar över och bryr sig om, genom att sammanställa sökstatistiken.

Verktyget förutspådde såväl valet av USA:s president Trump som Kanadas Trudeau och Irans Rouhani. Går man tillbaka till den svenska valrörelsen 2014 ser man att Socialdemokraterna och Stefan Löfven drog ifrån Moderaterna och Fredrik Reinfeldt i valspurten. 

Därför borde SvD:s sammanställning av vilka partier som svenskarna googlar mest bli en väckarklocka: SD toppar listan överlägset. Moderaterna är tvåa – men gapet är stort; intresset för SD är nästan dubbelt så stort som för M. Dessutom är Jimmie Åkesson den näst mest googlade partiledaren, efter statsministern.

Google-sökningar måste tolkas med varsamhet. Att Sverigedemokraterna dominerar på Google betyder inte automatiskt att de kommer att bli största parti. Inför det tyska valet 2013 ökade sökningarna på det liberala FDP kraftigt i valspurten, men ändå gjorde partiet ett katastrofval och föll ur Bundestagen. Kontroversiella politiker och partier kan alltså inte översätta alla sökningar i röster – även motståndare googlar. Men historien talar för SD.

Också inför förra valrörelsen var intresset nämligen större för SD än för S och M. Då dubblerade SD sitt valresultat. 

Det är därför inte osannolikt att SD når ett betydligt högre resultat än de 16-17 procent som partiet har i opinionsmätningarna i dag.

En drömvalrörelse för Åkesson

En valrörelse som handlar om invandring och brottslighet klyver S på mitten och alliansen i tu. Men det är en drömvalrörelse för Jimmie Åkesson. Han har inte bara extrempositionen som gör att han sticker ut från flocken, utan uppfattas också som originalet bland senfärdiga kopior. Det är inte alls säkert att ens den nya, tuffare migrationspolitiken får gamla S- och M-väljare att vilja återvända. SD har ju vind i seglen. 

Det blir en valrörelse som inte liknar någon annan. Räkna med att resultatet inte heller kommer att göra det. Med ett SD på över 20 procent omöjliggörs blockpolitiken. Hellre än att önsketänka bör riksdagens mittenpartier börja förbereda sig. 

Google påminner oss om att inte underskatta SD. Igen.

 

Läs också: Bara sossarna kan stoppa sossarnas egen trollfabrik 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas ett avsnitt av Ledarsnack, denna gång kommenterar Peter Santesson läget inför valet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag