Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Läkare som bränner barn ska inte få behålla jobbet

Omskärelsen gick fel. En kirurg i Linköping skulle omskära en tvåmånadersbebis med laserkirurgi, men pojken fick tredje gradens brännskador på könsorganet. (OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
Foto: BENKT EURENIUS / DN SCANPIX SWEDEN / CORNELIA NORDSTRÖM

Den misslyckade omskärelsen i Linköping visar varför reglerna måste skärpas.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

På den privata klinikens hemsida beskrivs den 72-årige kirurgen som "en legitimerad läkare med lång och gedigen erfarenhet inom kirurgi". 

Förra veckan skulle han omskära en två månader gammal pojke med laser, men något gick fruktansvärt fel. "Min son skrek under hela operationen och personalen fick hålla fast honom. När läkaren var klar tog han ett steg tillbaka som i chock och sa 'han är bränd!'", sa mamman till Aftonbladet

Läkaren lade ett bandage och skickade hem familjen. När föräldrarna frågade om de inte skulle åka till sjukhuset svarade han att det var bättre att avvakta. Till Aftonbladet sa han att brännskadan inte var "så akut".

På Linköpings universitetssjukhus konstaterades senare samma dag att bebisen hade tredje gradens brännskador på könsorganet. Det är inte säkert att pojken får behålla sin penis.

Flera omskärelser gick snett

Det är svårt att läsa om den lille pojkens skador. Så ont han måste ha! Bebisar ska inte behöva pumpas fulla med morfin och ligga i månader på sjukhus på grund av en fatal läkarmiss.

Värre blir det när man inser att kirurgen anmäldes till IVO redan i somras, när en annan pojke tvingats söka sjukhusvård efter en omskärelse. Det handlar alltså inte om otur. Det handlar om inkompetens. Och ett svenskt systemfel.

72-åringen prickades redan 2011 av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) och fick tre års prövotid. Men trots upprepade misstag har han inga planer på att lägga ifrån sig skalpellen: "Jag tänker fortsätta med andra mindre operationer", sa han i intervjun.

I Sverige finns en tradition av att fokusera på systemen snarare än individerna. Vid vårdskador är det rutinerna som har brustit – inte personalen. 

Möjligheten att ge sjukvårdspersonal en varning togs dessutom bort 2011. Varningarna ansågs minska personalens vilja att anmäla kolleger som gjort fel. 

"Hur oskicklig får man vara?" frågade Läkartidningen 2015, och granskade hur HSAN hanterat fall där Inspektionen för vård och omsorg (IVO) yrkat på att läkare skulle få indragen legitimation.

Svaret är: Man måste vara så oerhört oskicklig, att man vid upprepade tillfällen riskerar patientsäkerheten. Det betyder att en inkompetent doktor kan få fortsätta att jobba i flera år, innan tillräckligt många anmälningar har hopat sig. 

Däremot ryker legitimationen kvickt om man har varit för generös med förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.

Vem vill opereras av en darrhänt kirurg?

Nu har socialdepartementet tagit fram förslag för att täppa till ett kryphål – att HSAN inte har rätt att besluta om strängare åtgärder än vad IVO yrkat på – och det borde rättas till snabbt. Men det finns fler problem som borde åtgärdas. 

Det rimliga vore att de som vill fortsätta jobba som läkare långt efter pensionsåldern får genomgå ett test, som visar att de fortfarande har kunskaperna och skickligheten som krävs. 

Det måste bli lättare att dra in legitimationen för inkompetenta läkare. Kirurgen i Linköping kunde, och borde, ha stoppats för flera år sedan.

En liten pojke ligger på sjukhus. Han borde ha varit hemma hos sina föräldrar.


Läs också: 

Äldre i kläm när hemtjänsten ska sköta integrationen 

0