Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Jag tar hellre en officer än en gentleman

För att kunna utbilda fler värnpliktiga behövs fler befäl. Men för att rekrytera officerare behöver fler värnpliktiga utbildas. Försvarsmakten är fast i ett moment 22.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Värnplikten är återinförd, men Försvarsmaktens personalproblem är långt ifrån över.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Trots Försvarsmaktens löften om motsatsen visar det sig att de flesta som rycker in i år är inskrivna med plikt. Bara 30 procent är frivilliga. Det visade Mikael Holmströms granskning i DN. Intresset för en karriär inom försvaret verkar vara på nedåtgående – det var färre än förväntat som sökte på frivillig väg. Det är en varningssignal. 

Utan personal spelar politikernas utspel om att rusta upp ingen roll. Någon måste bemanna luftvärnet, oavsett om det heter Patriot eller Robot 97. Någon måste utbilda rekryterna, oavsett om de är värnpliktiga eller frivilliga. Och en Grip utan pilot är bara en väldigt dyr hangarprydnad.

"En omöjlig ekvation"

För debattens skull är det värt att påpeka: "frivillig" är inte motsatsen till tvingad, utan motsatsen till värnpliktig. Alla ur årskull 1999 som rycker in i sommar räknas som pliktade – oavsett om de sagt att de hemskt gärna vill göra lumpen eller helst hade sluppit. Rekryteringsmyndigheten hävdar att det är mycket få som blir tvingade, men det finns inga siffror på hur många av de värnpliktiga som är ovilliga. 

Det hade varit bra med större transparens – för från höger till vänster är man överens om att det bästa är om rekryterna faktiskt vill göra lumpen. Pliktens fängelsehot bör bara användas om det inte finns tillräckligt med lämpliga frivilliga för att fylla platserna. 

Motiverade värnpliktiga blir bättre soldater och sjömän. Kan de dessutom tänka sig att stanna kvar i Kronans tjänst är det en försvarspolitisk jackpott. Officersprogrammet fyller nämligen inte sina platser. Av de 174 som börjar i höst antas 130 ta examen, men Försvarsmakten behöver 220 nya officerare om året. I senaste numret av Officerstidningen säger Försvarshögskolans Christer Mildenberger att "med dagens förutsättningar är det en omöjlig ekvation att få ihop".

Kris i befälsfrågan

När jag ringer upp utvecklar Christer Mildenberger vad han ser som det största problemet: det är få för befattningar i grundutbildningen som matchar officersprogrammets höga krav. Det är bara gruppchefsbefattningarna som har lika höga krav på begåvning, befälslämplighet och psykisk förmåga. "Vi skulle behöva överproducera gruppchefer för att kunna rekrytera till officersutbildningen". 

På Rekryteringsmyndigheten säger Bengt Forssten, avdelningschef för bemanning och beredskap, att det är möjligt att göra: "Vi skulle kunna skriva in fler till gruppchefsbefattningar om Försvarsmakten hade fler utbildningsplatser". Att det är höga intagningskrav är inte ett problem: "I dag är det många som är överkvalificerade för de befattningar som vi kunde erbjuda dem".

"Det pågår en dragkamp om gruppbefälen" berättar Mildenberger. De behövs ute på förbanden, samtidigt som många borde vidareutbildas för att kunna fylla högre befattningar. "Stora pensionsavgångar sker samtidigt som värnpliktsutbildningen ska byggas ut och jag får det inte att gå ihop riktigt. Det är synd att man har väntat tills man ser krisen vid horisonten."

Både Försvarshögskolan och Rekryteringsmyndigheten säger alltså rakt ut att om befälsbehovet ska kunna mötas framöver måste fler värnpliktiga utbildas till gruppchefer. Försvarsmaktens personalkris påminner om landstingens eviga klagosång över läkarbrist – som beror på att de inte tar fram tillräckligt med AT-platser för att utbilda de läkare som de behöver.

Sveriges försvarspolitiker borde ha lärt sig läxan: det går snabbt utför, men det tar lång tid att rusta upp. Morgondagens majorer måste utbildas i dag.

 

Läs också: Värnplikt behövs för att försvara Sverige