Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Hur många har blivit rekryterade av idioter?

Erikson hävdar, utifrån Marstons teori från 1928, att våra personligheter kan delas in i fyra typer: dominans, inflytande, stabilitet och analytisk förmåga – förkortat DISA. Av pedagogiska skäl gavs dessa var sin färg: röd, gul, grön och blå.
Foto: © A. Oosterink. All Rights Reserved
Thomas Erikson, författare till "Omgiven av idioter", utsågs av Vetenskap och Folkbildning till "Årets förvillare 2018".

Att anställa utifrån personlighetstester borde anses lika dumt som att ge folk sparken baserat på horoskop.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har traditionsenligt korat Årets förvillare – en föga smickrande utmärkelse som ges till någon som under det gångna året fått svenskarna att tro på humbug . (Att vinna ett valår torde därför vara en särskild bedrift.) 

Denna gång gick priset till författaren, coachen och föreläsaren Thomas Erikson. Detta med motiveringen att han "med boken Omgiven av idioter och sin omfattande föreläsningsverksamhet lyckats vilseleda en stor del av det svenska folket att tro på ren pseudovetenskap och grova psykologiska förenklingar". 

Vilken färg är du?

Erikson hävdar, utifrån William Moulton Marstons teori från 1928, att våra personligheter kan delas in i fyra typer: dominans, inflytande, stabilitet och analytisk förmåga – förkortat DISA. Av pedagogiska skäl gavs dessa var sin färg: röd, gul, grön och blå. Enligt Erikson är de flesta av oss två färger, men aldrig fyra.

Modellen påstås förklara hur vi fungerar, och varför det ibland går fel i mellanmänskliga relationer. Kategorierna är bedrägligt beskrivna – precis som horoskop är de så vaga att alla som letar kan hitta något som stämmer in på dem själva. Finns det en enda människa som inte tar initiativ ibland, stundtals behöver bekräftelse eller ser sig som lojal med sina vänner?

DISA-metoden har dock inte kunnat beläggas vetenskapligt. Det är alltså en 90 år gammal teori som för länge sedan förkastades av forskarsamhället. 

Ändå är fyrfärgsmodellen och Thomas Erikson överallt. Första boken har sålt i över en halv miljon exemplar. Du har säkert sett hans böcker, eller blivit färgkodad av någon beskäftig bekant som tvärtsäkert säger att "du är bara sååå blå!" och därmed tror sig veta mer om dina drivkrafter än du själv. Om du inte läst boken, vill säga.

Har du haft riktig otur har du mött Eriksons färgsystem när du har sökt ett jobb. Personlighetstester är närmast legio vid rekryteringar i dag – och långt ifrån alla bygger på vetenskap.

Skattepengar ska inte gå till charlataner

Eftersom anställningsprocesser tar tid och en felrekrytering blir kostsam är det inte konstigt att arbetsgivare betalar för tester som sägs kunna sålla fram rätt kandidat. Med en vetenskaplig air kring sig lovar testmakarna att de kan hitta den som passar bäst både för rollen och i teamet. Dessutom sägs testerna motverka diskriminering, eftersom rekryterarens personliga preferenser kan slå igenom i traditionella arbetsintervjuer.

Det finns stora pengar att hämta för den som är beredd att göra lite våld på psykologin.

När DN för ett år sedan intervjuade personalchefer vid 120 myndigheter visade det sig att hälften använde personlighetstester i rekryteringsprocesser. Flera av dem använde tester som har fått kritik av Stiftelsen för tillämpad psykologi för att vara ovetenskapliga, däribland jordbruksverket och Elsäkerhetsverket. 

Privata företag får förstås göra vad de vill, men det är vansinne att skattepengar går till charlataner. Nästan ännu mer upprörande är att beslut om vem som blir anställd tas på pseudovetenskapliga grunder. Vad händer med meritokratin när jobbet går till den som anses "lagom röd"?

Att anställa utifrån personlighetstester borde anses lika dumt som att ge folk sparken baserat på horoskop.


Läs också: Varför står min lägenhet på Södermalm tom?