Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Hjälp, bullshittarna tar över världen!

Boris Johnsons strategi är ofta att ”kasta in en död katt på bordet” – säg något upprörande, som tar fokus från vad debatten egentligen handlar om.Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES / CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Katten på bilden är dock inte död, utan ligger och vilar sig på ett kattcafé i Stockholm.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson vill ta över efter Theresa May som partiledare för konservativa Tories – och premiärminister för Storbritannien.Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
USA:s president Donald Trump är känd för att ha ett avslappnat förhållande till sanningen. Enligt Washington Posts faktagranskare sade presidenten falska, lögnaktiga eller vilseledande saker 12 gånger om dagen(!) under sina första 869 dagar som president.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Boris Johnson tillhör brexitörerna som är beredda att krascha ut ur EU när deadlinen går ut sista oktober – oavsett konsekvenserna.Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Var tid får de politiker den förtjänar. Nu styrs världen av förvuxna överklasspojkar med skamlöst slapp inställning till sanningen. Vi måste syna deras bluff.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Privilegierade pojkar tenderar att överskatta och överdriva sin egen förmåga mer än andra grupper, enligt en ny studie från Institute of Labor Economics i Bonn. Forskarna kallar det att bullshitta – att skrävla och snacka skit, helt enkelt.

Drygt 40 000 15-åringar i nio engelskspråkiga länder fick, som en del av Pisa-undersökningen, svara på hur väl de kände till olika matematiska begrepp. Men tre av begreppen var påhittade – och elever som uppgett att de mycket väl vet hur dessa ska användas bullshittade uppenbarligen. 

Varför bullshittar Donald Trump och Boris Johnson?

Dessa skrävlare hade några gemensamma drag, oavsett hemland. För det första var det självförhärligande skitsnacket tydligt kopplat till klass: ju högre socioekonomisk status, desto mer uppblåsta var tonåringarnas egon. För det andra var det fler pojkar än flickor som överdrev sina kunskaper – även om amerikanska flickor inte var långt efter sina manliga klasskompisar. 

Det finns alltså en god anledning till att svenska språket har begåvats med verbet ”killgissa”.

Om jag, som visserligen inte är kille, men som ledarskribent har lång erfarenhet av att låta tvärsäker (på mycket litet underlag), skulle göra ett försök att killgissa förklaringen till att privilegierade pojkar bullshittar sig genom livet skulle det låta så här: 

1. För att andra går på det – inte alltid, men tillräckligt ofta. Många är benägna att tro på ett uttalande, kryddat med modeord eller svåra begrepp, när det framförs med stort självförtroende och rätt sociolekt.

2. För att det ger dem fördelar som de tycker att de har rätt till. Snackepåsarna är experter på att snacka upp betyg och charma till sig jobb. 

3. För att det är tråkigt att läsa på. Sånt har man väl anställda till?

Oxforduniversitetet – en skola i bullshit

För att bli riktigt bra på att prata strunt ska man gå på Oxforduniversitetet. Det framgår av Simon Kupers lika underhållande som skrämmande skildring i Financial Times av mannen som sannolikt blir Torypartiets näste ledare, Boris Johnson: ”En sak man lärde sig i Oxford var hur man övertygar utan att kunna särskilt mycket.”

Smutsig studentpolitik i det anrika universitetets debattklubb formade BoJo till den rabulist britterna känner honom som, enligt Kuper. I åttiotalets Oxford vann man debatten ”inte genom att tråka ut publiken med detaljer, utan med skämt och personangrepp”.

Knappt 40 år senare är det en debattstil som är perfekt för sociala medier. 

https://youtu.be/w-Czvf6-ZYE

Snart kan två av världens mäktigaste nationer styras av män vars inkompetens bara överglänses av deras egon: Donald Trump och Boris Johnson. Och det är vårt eget fel. 

Det är omvärlden som köper bullshittarnas buffliga charm, och – ironiskt nog – misstar deras slappa lögner för äkthet: ”Han säger ju bara vad han tycker”. 

I Boris Johnsons fall kan de skamlösa uttalandena visa sig vara något annat än olycksfall i tankearbetet. De kan vara en uttänkt strategi. I en kolumn i The Telegraph skrev BoJo 2013 att när fakta talar emot är det bäst att göra en oväntad manöver: ”Kasta in en död katt på bordet!” Gör allt för att få folk att prata om någonting helt annat än det saken egentligen gäller.

Om Johnson blir premiärminister faller det på honom att lotsa Storbritannien ut ur EU. En död katt skulle ha bättre förutsättningar att klara det jobbet.