Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Här är skålen som borde få oss att bäva

Samtidigt som militärövningen Vostok 2018 pågår med ryska och kinesiska trupper, möttes presidenterna Xi Jinping och Vladimkir Putin i Vladivostok.Foto: ERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN / TASS /HOST PHOTO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin skålar i vodka vid ett möte i Vladivostok den 11:e september.Foto: TASS /HOST PHOTO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Militär personal förbereder ryska luftvärnsrobotar under militärövningen Vostok i östra Sibirien.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov höll en informationsträff om militärövningen Vostok 2018 på försvarsdepartementet i Moskva den 6 september. Gerasimov uppgav att 297 000 soldater skulle delta i övningen.Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland genomför den största militärövningen sedan kalla kriget – och Kina deltar i krigslekarna. Det är ett skifte som Europa bör hålla ögonen på.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vostok 2018 heter övningen som pågår 11-17 september i stora delar av östra Ryssland. Så många som 300 000 soldater, 1000 flygplan, 80 fartyg och 36 000 stridsvagnar ska enligt uppgift delta. Övningen skulle därmed vara dubbelt så stor som den största militärövningen som genomfördes i Sovjet, Zapad 1981, som enligt avhemligade dokument från CIA omfattade mellan 100 000 och 150 000 soldater. 

Man ska dock ta alla siffror som ryska myndigheter – och regimtrogna medier – presenterar med en rejäl näve salt. Det är viktigt för Putin att visa upp militär styrka, inte minst som försvaret sväljer omkring en tredjedel av statsbudgeten. I propagandan brukar därför siffrorna blåsas upp. 

För att fylla ut räknar man soldater som deltagare även om de aldrig lämnar baracken och rullar ut gamla vagnar som inte direkt är stridsdugliga. Ändå är det en noterbart stor övning som sker över en vidsträckt geografisk yta. Sannolikt handlar det om 160 000-180 000 deltagare, enligt försvarsbloggaren Jägarchefen.

Vostok 2018: Ryssland och Kina sida vid sida

Det verkligt intressanta med Vostok-övningen är dock någonting annat: Kina deltar med 3 200 soldater och 30 flygplan. 

Eftersom Vostok-övningarna (vilket betyder "Öst") brukar utgå ifrån ett scenario där Ryssland behöver försvara landets östliga delar mot ett kinesiskt anfall, är detta ett viktigt skifte. 

Samtidigt som ryska och kinesiska soldater övade tillsammans på ett flygfält i Sibirien NÄR,  skålade presidenterna Vladimir Putin och Xi Jinping i vodka över nystekta blinier med rysk kaviar i Vladivostok. "Samarbetet mellan Ryssland och Kina" blir "allt viktigare i takt med att osäkerheten ökar globalt", sa Xi Jinping.

Udden var riktad mot USA, och mot Väst. Två amerikanska presidenter har försökt att närma sig Ryssland för att gemensamt mota Kina i grind – Barack Obama med sin återställningsknapp och Donald Trump med hyllningsmötet i Helsingfors. Båda misslyckades.

Henry Kissinger genomförde århundradets diplomatiska kupp när han fick med sig Maos Kina mot Sovjetunionen 1971. På senare tid har han försökt guida Trump-administrationen att göra om hans trick, fast tvärtom: Att använda Ryssland för att försvaga Kina.

Stormakterna positionerar sig

Kina är en stormakt på uppgång – redan världens största ekonomi mätt i köpkraftsjusterad valuta, allt starkare militärt och ledande i kapprustningen om artificiell intelligens. Att återigen slå in en kil mellan Peking och Moskva skulle därför gynna amerikanska intressen, är tanken. Men den är genomskådad. Putin och Xi är inte dummare än att de förstår att det finns mer som förenar de två länderna än vad västvärlden är helt bekväm med.

"Vi ska gemensamt arbeta mot handelsprotektionism och för att skapa en ny typ av internationella relationer", förklarade Xi. 

En sak är klar. Deras "nya typ av relationer" är inte den liberala världsordningen, grundad i respekt för mänskliga rättigheter. Det är en autokratiernas revansch, där stormakter har rätt till intressesfärer och små länder gör bäst i att huka sig.

En rekordstor militärövning i Asien får de geopolitiska plattorna att vibrera. Även med en drulle som Donald Trump i Vita huset gör västländerna bäst i att hålla ihop.

 

Läs också: Snart kan vi bara drömma om USA som världspolis