Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Jerneck

Hallick i uniform – en dröm för spioner

Mata Hari påstods vara spion åt både tyskar och fransmän under första världskriget. Hon blev sinnebilden av en honungsfälla. Foto: OKÄND
Mannen som är misstänkt för grovt koppleri har en chefstjänst inom Försvarsmakten. Foto: EMIL NORDIN

En försvarschef med hög säkerhetsklassning är misstänkt för koppleri. En UD-topp stämde träff med en 14-årig pojke. Har svenska myndigheter aldrig hört talas om kompromat?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Torskar, pedofiler och hallickar är guld för en spion. ”Kompromat” kallade KGB redan på Stalins tid känslig information som kan användas för utpressning. Den som utsätts kan nämligen visa sig villig att lämna ut rikets hemligheter för att skydda sina egna. 

Honungsfällan måste vara det äldsta tricket i spionhandboken, eftersom den kan ge utdelning på två sätt: genom förtroendefulla samtal på sängkanten och genom att ge kompromat.

Misstänks ha sålt sin sambo till andra män

Därför är det naturligtvis viktigt att myndigheter som hanterar kvalificerade hemligheter har koll på personalens privatliv. Frågor som vore integritetskränkande på en vanlig arbetsplats måste ställas – och följas upp. För att få ta del av hemliga handlingar måste man också genomgå en kontroll, där bland annat privatekonomin granskas. Men två aktuella fall visar att de kontrollerna brister: Försvarschefen som misstänks för grovt koppleri och männen som nappade på SvD:s fälla i apparna Grindr och Qruiser.

Försvarschefen påstås i fem års tid – 2013 till 2017 – ha sålt sin sambo till andra män, samtidigt som han haft en hög position inom svenskt antiterrorarbete. Åklagaren har kunnat ta del av sms mellan den misstänkte och kvinnan, där han bland annat har skrivit: ”Du ska bli använd. Ambitionen är att sälja dig”.

Ville träffa 14-årig pojke

Enligt åtalet har försvarschefen bokat hotellrum i eget namn, skött schema och kontakt med kunderna och bestämt priserna. Under de fem åren ska prostitutionen gett 250 000 kronor i intäkter. ”Du är min lilla guldgruva”, ska han ha sagt till sambon. När hon inte ville prostituera sig ska mannen ha utövat psykisk påverkan för att få henne att fortsätta – och hänvisat till sina kontakter för att få henne att hålla tyst. 

Det är lätt att föreställa sig en situation, där en främmande makt får nys om att försvarschefen agerar hallick och låter en spion boka in en träff med sambon. I ett slag skulle de i så fall ha skaffat sig precis allt de behöver för att utöva utpressning mot en person med mycket god insyn i svensk underrättelsetjänst. 

Det andra fallet handlar om en UD-topp som tog kontakt med SvD:s grävande reportrar i tron att det var den 14-årige ”David” som han chattade med. Pojken sade sig gå i sjunde klass, vara homosexuell och oskuld, och hans profilbild (som var datorgenererad) visade ett barnansikte med runda kinder utan minsta fjun. 

UD-toppen kom i kontakt med ”David” på dejtingappen Grindr. Foto: Grindr

Den högt uppsatte UD-chefen hävdar att han bara ville träffa pojken för att prata eftersom han ”vet hur det är att komma ut som ung”. Det borde dock finnas bättre sätt att stötta HBTQ-ungdomar än att ta kontakt med någon som ser ut som ett barn på dejting- och sexappen Grindr.

I båda dessa fall spelar det mindre roll om männen verkligen är skyldiga till brott. För den ene är det illa nog, ur säkerhetssynpunkt, att ha levt ihop med en prostituerad – även om det visar sig att han inte deltog i verksamheten. För den andre skulle bilder tillsammans med en främmande 14-åring på kafé kunna räcka i utpressningssyfte. 

Alla som i sitt arbete har tillgång till statshemligheter – och deras närstående – måste granskas djupare. Det är uppenbart att kontrollerna inte räcker till.