Linda Jerneck

Gammal fascism i nya gröna kläder

En man tänder ljus för de 20 personer som dog i attacken mot ett Walmart-varuhus i El Paso, USA, under lördagen.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
El Paso minns offren för lördagens skjutning.
Foto: ANDRES LEIGHTON / AP TT NYHETSBYRÅN
El Paso minns offren för lördagens skjutning.
Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
El Paso minns offren för lördagens skjutning.
Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två terrorattacker i ekofascismens namn – bara i år. Extremhögern har upptäckt att det går att kapitalisera på klimatoron.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En 21-åring öppnade eld mot kunder i varuhuset Walmart i El Paso, USA i lördags – och på några minuter släcktes 20 människoliv. Trebarnsföräldrarna Jordan och Andre Anchondo, som åkt till varuhuset för att förbereda skolstarten, var två av offren. Jordan dog när hon skyddade parets två månader gamla son från kulorna. 

Strax innan dådet postade gärningsmannen ett manifest på nätet, där han förklarar sina motiv. ”Hela mitt liv har jag förberett mig inför en framtid som inte längre finns”, skriver han. Lösningen är därför, enligt hans vridna logik, att stoppa miljöhotet från överbefolkning genom att kasta ut latinamerikanska immigranter. Han tror inte att USA kommer att genomföra de nödvändiga åtgärderna mot klimatkrisen om landet inte är etniskt homogent – det vill säga vitt.

Ekofascister bakom dåden i El Paso och Christchurch

Detta är det andra terrordådet i ekofascismens namn bara under 2019. Mannen som kallblodigt mördade 49 moskébesökare i Christchurch, Nya Zeeland, i mars kallade sig också för ekofascist. De är del i en nätrörelse som växer.

Ekofascismens rötter går tillbaka till det tidiga 1900-talets tyska ungdomsrörelse Wandervögel, som blandade naturromantik och kritik mot industrialisering med nationalism. 1933 gick delar av Wandervögel upp i Hitlerjugend. Nazisternas närmast mytologiska idé om ”Blut und Boden” – blod och jord – utgår ifrån att ett folk (blodet) har en medfödd koppling och rätt till till landet de bebor (jorden). 

För ekofascisterna går blod och jord djupare än bara till nostalgi över den vackra hembygden. De menar att varje folkslag är evolutionärt utvecklat för att leva på just sin specifika plats, och att invandring därför hotar känsliga ekosystem. 

Det påminner om somliga, radikala miljöaktivisters övertygelse om att Jorden vore en bättre plats utan människan. Att all mänsklig aktivitet stör jungfruliga ekosystem, och att det bästa vore om människosläktet slutade reproducera sig för miljöns skull. Men i ekofascisternas version är det inte hela mänskligheten som är en parasit på planeten, utan bara vissa (icke-vita) grupper.

”Undermåliga” människor ska inte tillåtas skaffa barn

En av rörelsens ideologiska ledare är den finske filosofen Pentti Linkola, som menar att demokrati inte fungerar och att det enda sättet att möta klimathotet är att införa hårdför diktatur. Han propagerar för massavrättningar för att förhindra överbefolkning, återgång till medeltida levnadsstandard och att ”undermåliga” människor inte ska få alstra barn.

Ekofascisterna citerar gärna Linkola, som sammanfattar deras perverterade ideologi väl: ”Vad ska man göra när ett fartyg med hundratals passagerare plötsligt kapsejsar, men det bara finns en livbåt? När livbåten är full kommer de som hatar livet att försöka fylla den med fler, och sänka alla. De som älskar och respekterar livet kommer att ta en yxa och hugga av de extra händer som klamrar sig fast vid relingen.”

Klimataktivister bör vara vaksamma. Ekofascister vill gärna infiltrera miljörörelsen. 

Extremhögern har insett att det inte bara går att kapitalisera på människors ekonomiska utsatthet, utan också på deras oro inför klimatförändringarna. Rasismen må tvättas i grön miljöaktivism, men är minst lika farlig för det.