Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Gå inte på de "opolitiska" tjänstemännens S-spinn

261 opolitiska tjänstemän – de flesta från Margot Wallströms utrikesdepartement – har skrivit under ett upprop som protesterar mot en eventuell borgerlig regering med SD-stöd. Det är djupt olämpligt, tycker Linda Nordlund.
Foto: NILS PETTER NILSSON / HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

261 statsanställda har skrivit under ett upprop som insinuerar att en borgerlig regering skulle skada mänskliga rättigheter. Politiseringen av regeringskansliet är oacceptabel.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I brevet till förvaltningschefen på regeringskansliet ställer de anställda en retorisk fråga: kan arbetsgivaren ”garantera” att nästa regering och regeringsunderlag inte kommer att ”urholka Regeringskansliets värdegrund”? 

Tjänstemännen vill också veta vad som har företräde om ”lojalitetsplikten gentemot regeringen och arbetsgivaren” hamnar ”i konflikt med regeringsformens bestämmelse om människors lika värde”, skriver SvD.

Låt det sjunka in. Rutinerade diplomater (majoriteten av signaturerna sägs komma från UD) vill ha garantier för att de kan välja bort lojalitetsplikten om de inte håller med den demokratiskt valda regeringen.

Har tjänstemännen inte sett House of Cards?

"Vi är opolitiska tjänstemän, ingen av oss är politiskt tillsatt" påpekar brevskrivarna. Må så vara. Deras agerande är knappast opolitiskt. 

För alla som någonsin sysslat med politik, eller bara har sett ett avsnitt av House of Cards, torde det vara uppenbart att brevet skulle läckas till medierna – och att hela syftet är att påverka regeringsförhandlingarna. 

Genom att utmåla en eventuell borgerlig regering, stödd av SD, som slutet för mänskliga rättigheter i Sverige vill S bända loss L och C från alliansen. I valspurten sa exempelvis SSU-ordföranden Philip Botström att samarbete med partiet skulle hota HBTQ-personers rättigheter. Det är att kraftigt överdriva SD:s inflytande och naturligtvis ett sätt att svartmåla M. 

Spinnet handlar mindre om att minoriteters rättigheter verkligen skulle vara i fara om Kristersson blev statsminister, och mer om att säkra maktinnehavet åt S.

Uppropet bryter mot värdegrunden

Alla de 261 tjänstemännen kanske inte insåg att det var socialdemokratiskt spinn de satte sina namn under, men de borde ha insett det olämpliga i att protestera mot en regering som varken har blivit tillfrågad, tillträtt eller har presenterat ett program ännu. 

Göran Sundström, professor i statsvetenskap Stockholms universitet, menar att uppropet är av en art som vi inte sett tidigare. 

"Det finns stöd för en reaktion från tjänstemännen när man ser att det utformas förslag som strider mot grundlagen. Men här föregriper man vad regeringen ska lägga för typ av förslag – och det kan tjänstemännen inte veta", sa han i Studio Ett.

I den av brevskrivarna så omhuldade värdegrunden står dessutom att "du får aldrig agera så att förtroendet för dig eller för din myndighets saklighet och opartiskhet rubbas". 

Det handlar inte bara om mutor och korruption – "du kan också anses jävig om du är så engagerad i en sak att du kan bli misstänkt för att inte vara opartisk". Hur rimmar uppropet med det?

Jag vill inte se SD i regeringen, eller som stödparti till en borgerlig regering. Just därför är jag livrädd för att statsförvaltningen politiseras. Alla dessa aktivistiska diplomater – förstår de inte vilken Pandoras ask de gläntar på? 

Stefan Jakobsson, som var Jimmie Åkessons kronprins, fick avgå på grund av kvittoslarv. Det var tur – för det visade sig att han i en hemlig inspelning hade sagt att SD bör "plocka bort" misshagliga tjänstemän från Regeringskansliet.

Nu har ett par hundra omdömeslösa statsanställda gett Jakobsson vatten på sin kvarn. 

Om vi lättvindigt kastar bort principerna om en opartisk, lagstyrd statsförvaltning – vad har vi då att sätta emot om en framtida SD-regering vill politisera byråkratin efter ungersk modell? 


Läs också:

Därför bör alliansen inte ge SD en utpressarroll