Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Farligt att Sverige viker sig för Kina

Kinas president Xi Jinping vid kommunistpartiets kongress 2017. Foto: JU PENG / XINHUA/AVALON.RED B950
Kinesiska ambassaden har gått till storms mot en ledartext av Lars Ströman i Nerikes Allehanda.Foto: KICKI NILSSON / ICON PHOTOGRAPHY / TT NYHETSBYRÅN
Förra veckan skulle 70-årsdagen av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter firas på Fotografiska i Stockholm. Men hela evenemanget ställdes hastigt in, efter påtryckningar från Kina.Foto: OKÄND
Sveriges utrikesminister Margot Wallström måste markera mot de kinesiska försöken att tysta kritiska röster i Sverige.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att böja sig för kinesiska kommunistpartiet är en farlig väg att gå.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ibland är det i notisspalterna som de stora berättelserna blir synliga – åtminstone om man lägger blänkarna bredvid varandra. Den senaste veckan har jag sparat fyra urklipp, som var för sig är oroande, men som sammantagna visar på en allvarlig och fullkomligt oacceptabel utveckling: 

■ I onsdags kritiserade Kinas ambassad i Stockholm en publicering på Expressens kultursida. Magnus Fiskesjö, tidigare kulturattaché vid Sveriges ambassad i Peking, anklagades för att sprida ”påhittade lögner”, ha en ”dold politisk agenda” och ”underblåsa hat”. Fiskesjös debattartikel belyste det kinesiska kommunistpartiets människorättsbrott i Xinjiang. Enligt FN har upp emot en miljon uigurer placerats i omskolningsläger, där de pressas till att avsäga sig sin identitet och tro. 

Ambassaden uppmanade svenska medier att ”följa den journalistiska etiken” och inte sprida ”anti-kinesisk politisk propaganda”. Det är ett tydligt försök att undergräva förtroendet för svensk journalistik.

En stormakt ger sig på en enskild skribent

■ På fredagen var det dags igen: ”Vi har noterat en nyligen publicerad artikel på Nerikes Allehanda som refererar till Taiwan som ett ’land’”, skrev ambassaden i ett uttalande riktat mot en ledartext av Lars Ströman. Kina erkänner inte Taiwans självständighet, utan anser att ön är en kinesisk provins. ”Kina kommer inte att fördra mobbning eller förtal” – och därför vill ambassaden att Nerikes Allehanda ”korrigerar misstaget”. 

Låter det hotfullt? Ja. En stormakt ger sig på en svensk landsortstidning, och en enskild skribent. Det är minst sagt uppseendeväckande.

■ Samma dag larmade Taiwans representation i Sverige om att en internationell studentförening vid Linköpings universitet har ändrat benämningen på Taiwan till ”Taiwan/kinesisk provins i Taipei”. Det motiverades med att ändringen var ”nödvändig för att följa svensk lag” – vilket inte stämmer. Men det är ett påstående som ligger väldigt nära den kinesiska ambassadens talepunkter om att det utgör ”en allvarlig kränkning av de grundläggande principerna för svensk diplomati” att kalla Taiwan för Taiwan. 

Blir studentföreningar vid svenska universitet utsatta för påtryckningar från den kinesiska staten? Det måste undersökas – och, om det visar sig stämma, få diplomatiska följder. 

FN-firande ställdes in på Fotografiska

■ Den allvarligaste händelsen är en icke-händelse: I förra veckan skulle det hållas ett stort firande på museet Fotografiska i Stockholm, för att fira 70-årsdagen av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Men hela evenemanget ställdes hastigt in. Anledningen: I den fotoutställning som skulle visas under minglet fanns två bilder på för kinesiska kommunistpartiet misshagliga personer: Dalai Lama och konstnären Ai Weiwei. Enligt SVT har två av varandra oberoende källor bekräftat att firandet ställdes in efter att kinesiska företrädare haft ”synpunkter”.

Ironiskt nog var rubriken för kvällen ”Stand up for human rights”. UNDP valde i stället att krypa för en hårdför diktatur. 

Det är uppenbart att kommunistpartiet i Kina nu sätter press på Sverige, för att vi bit för bit ska öka självcensuren. Det är ett försök till en normaliseringsprocess som borde få alla varningsklockor att ringa.

Det är hög tid att Margot Wallström kallar upp Kinas ambassadör för en utskällning.