Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Ensamhet är lika farligt som rökning

Forskare bedömer att mellan en halv och en miljon svenskar är ensamma.
Foto: PER WISSING

Säg hej nästa gång du stöter på en granne. Både hans och ditt liv kan hänga på det.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenskarna har kallats för ”världens ensammaste folk”. Vi framställs ofta som extrema individualister, som kapat alla band och lämnat både familjen och byn bakom oss. Eller som så inbundna att vi inte förmår sträcka ut en hand till andra. Åtminstone inte i nyktert tillstånd

Den bilden stämmer dock inte med verkligheten. Svenskarna är faktiskt mindre ensamma än andra européer, enligt European Social Survey. Att det finns många ensamhushåll betyder inte att människor känner sig ensamma eller att de saknar vänskapsrelationer.

Det är skillnad på att vara själv och att vara ensam. 

”En möjlig förklaring till detta är att den svenska individualismen gör det lättare att välja sitt eget umgänge, och att detta leder till fler och bättre vänskapsrelationer”, skriver Bengt Brülde och Filip Fors i en forskningsrapport från Göteborgs universitet. 

Farligare att vara ensam än att vara fet

Men att färre är drabbade i Sverige än i andra länder är förstås en klen tröst för de svenskar som ändå är ensamma. Forskarna bedömer att så många som mellan en halv och en miljon svenskar är socialt ensamma. Det borde vara en tillräckligt stor grupp för att göra ensamhet till en politisk fråga.

Ensamhet är farligt, lika farligt som alkoholism eller att röka 15 cigaretter om dagen. Risken att dö i förtid är 50 procent högre för ensamma än för dem som har ett socialt nätverk runt sig. 

Det borde inte förvåna. Människan är ett socialt djur. Flocken har varit så viktig för vår överlevnad att det genom evolutionen har påverkat vår biologi. Samma delar av hjärnan aktiveras vid ensamhet som vid fysisk smärta. 

År 2010 publicerades en metastudie med sammanlagt över 300 000 deltagare som visade att faktorn som bäst förutspår huruvida en person kommer att vara vid liv om tio år är social integration. Med det menas hur mycket du interagerar med andra under en vanlig dag. 

Byter du några ord med kassörskan, stannar och klappar grannens hund, äter lunch med kollegerna eller spelar poker med kompisarna? Det kan stärka ditt immunförsvar, sänka blodtrycket och frigöra hormoner som får dig att må bra. 

Minister för ensamhet

Rökning, fetma och stillasittande är folkhälsofrågor som står högt på dagordningen. Beskäftiga appar ska få oss att resa oss upp under arbetsdagen, och rökning ska bli ickenormativt med hjälp av förbud. Men ensamheten är svårare att prata om.

Storbritannien fick i januari en minister för ensamhet, Tracey Crouch. Hon ska sammanställa förslag på hur de nio miljoner britter som är ensamma kan komma ur sin sociala isolering. 

Enligt en studie från London School of Economics kostar ensamheten samhället ungefär 67 000 kronor per ensam äldre person och decennium. Varje pund som satsas på att förebygga ensamhet får samhället tillbaka trefalt.

När forskare under 1900-talet insåg att barn behöver mer än näring – de behöver närhet för att överleva – fick barnhemmen göras om. Kanske är det dags att låta insikten om hur viktigt det är med sociala interaktioner få genomslag även i stadsplaneringen, vården och omsorgen. 

Men det största ansvaret borde vi klara av att ta helt utan politikernas hjälp. Nästa gång du stöter på en granne: säg hej. Både hans och ditt liv kan hänga på det.


Läs också: Soldater som larmar är inte spioner