Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Djurrättsaktivisterna är de nya abortmotståndarna

Mjölkbönder hotas av djurrättsaktivister, som vill att all djurhållning ska stoppas.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Högljudda fanatiker som håller upp blodiga bilder, skriker ”mördare” och hotar sina meningsmotståndare med våld. Är det amerikanska abortmotståndare? Nej, det är svenska djurrättsaktivister som trakasserar bönder.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Var fjärde svensk bonde är orolig för att bli utsatt för hat och trakasserier, enligt en undersökning från Landja Markanalys. De har fog för oron. Lantbrukare vittnar om hot på sociala medier, men också om påhälsningar och skadegörelse på gården. Det har till och med hänt att aktivister sökt upp och hotat djurbönders barn, skriver LRF:s ordförande Palle Bergström i Aftonbladet (9/4).

”Snälla kan du inte köra dina barn på slakt? Eller klarar du inte av att se dem dö?” fick mjölkbonden Anette Gustawson läsa i kommentarsfältet (DN 11/4). Hon beskriver hur hoten blivit allt mer påträngande, och hur rädslan påverkar livet: ”Man vaknar av minsta ljud på nätterna. Ser jag ett ljus på vägen utanför reagerar jag direkt nu för tiden.”

En minkfarmare i Falkenberg utsattes nyligen för en attack där maskerade aktivister tog sig in på gården och gav sig på honom och hans son. Polisen prioriterar inte utredningen och djurrättsaktivisterna obstruerar genom att inte dyka upp till förhören. De vet hur systemet funkar. En liten grupp yrkesaktivister ligger nämligen bakom majoriteten av trakasserierna. Det blev lugnare under några år, när ledarna syddes in, men nu är de ute igen.

Drar sig inte för att skända gravar

Målet är att krossa ”speciesismen” – det vill säga rasism, fast riktad mot andra arter. Tro inte att de nöjer sig med att hönsen får gå fritt och grisarna får böka i jorden. De vill att all djurindustri ska läggas ned, punkt. Ingen ska äta kött, ägg, mjölkprodukter eller tillverka saker av läder och päls. Och aktivisterna drar sig inte ens för mordbrand eller gravskändning.

En man som fått kontaktförbud mot minkfarmaren i Falkenberg har tidigare dömts till ett år och nio månaders fängelse för att ha hotat en lantbrukare som skulle starta minkfarm. Mannen grävde upp gravstenen vid den blivande minkfarmarens familjegrav och ställde den i trädgården hemma hos en av hans släktingar. På familjegraven lade mannen en ny sten med minkfarmarens namn och ett kors. 

Hotet är knappast subtilt. Och det är inte enda gången som bönder har fått anhörigas gravar skändade av aktivister.

Så gör bara den som saknar både spärrar och vanlig anständighet. Det påminner om Westboro Baptist Church som gjort det till sitt modus operandi att störa begravningar med plakat och talkörer om att ”Gud hatar bögar”. Fanatismen förnekar sig inte.

Ta hotet från djurrättsextremisterna på allvar

Djurrättsaktivisternas brott hotar inte bara enskilda bönders levebröd och nattsömn, utan kan få allvarliga konsekvenser för hela samhället. Fram till 90-talet var Sverige självförsörjande på baslivsmedel. I dag importerar vi hälften av allt vi äter. Vi har inte heller kvar några beredskapslager, så vid en eventuell kris tar det bara dagar innan maten i butikerna är slut. 

Sverige behöver bönder. Men hur ska de orka, när de inte bara har låga mjölkpriser och tuffa lagkrav att tänka på, utan dessutom drabbas av hot, våld och brandbomber? 

Både riksdagen och polisen måste ta hotet från djurrättsextremisterna på allvar. Utöka straffskalan, prioritera utredningarna och täpp till kryphålet som gör det lagligt att demonstrera utan tillstånd på andras gårdar, bara för att de ligger utanför planlagd mark. 


Läs också: Nej, Stefan Löfven, alla är inte rasister