Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Det krävs mer än rosévin för att tvätta Kinabilden

Rosévinet har blivit själva sinnebilden av Almedalens minglande. I år satsar kinesiska ambassaden och handelskammaren stort. Foto: JUPITERIMAGES / WWW.JUPITERIMAGES.COM BRAND X PICTURES
Kinesiska flaggan. Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Svenska entreprenörer och kommuner får inte låta sig luras av Kinas Almedalsjippo. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I Almedalen krockar perspektiven – ibland nästan bokstavligen. I ett stort tält vid strandpromenaden i Visby ska Kinesiska handelskammaren på onsdag anordna vad de kallar för ”China Day”. Syftet är enligt deras svenska PR-byrå att sprida en positiv bild av Kina och kinesiska företag: ”Huawei vill till exempel visa att de inte sysslar med spionage”, sa PR-konsulten nyligen troskyldigt till Dagens Opinion. Senare lät Huawei meddela att företaget inte deltar i China Day.

Inte mer än ett halvdant stenkast därifrån höll Säkerhetspolisen på måndagen ett seminarium om underrättelsehoten mot Sverige. Säpochefen Klas Friberg konstaterade att den kinesiska underrättelsetjänstens ansträngningar i Sverige har intensifierats under de senaste åren: ”Även om Sverige ligger långt ifrån Kina geografiskt, befinner vi oss i en kinesisk intressesfär.” 

Säpo: Kina bedriver omfattande spionage

Enligt Säpo handlar det om att kinesiska intressen gör strategiska uppköp av både svenska företag och viktig infrastruktur. Samtidigt pågår en ”omfattande och systematisk” inhämtning med både militära och ekonomiska motiv. Cyberangrepp sker dagligen. Förr var det främst flykting- och företagsspionage som Kina ägnade sig åt i Sverige, men det har förändrats. 

Det är sannolikt inte samma personer som satt i publiken hos Säpo som kommer att mingla med de kinesiska näringslivstopparna och lyssna på den kinesiske ambassadörens tal. Tyvärr. För nästan ingenting är svartvitt när det kommer till att göra affärer i Kina, inte ens för en frihandelsvurmare.

Kinas ekonomiska under har lyft hundratals miljoner människor ur desperat fattigdom. Landet har gått från att främst konkurrera med billig arbetskraft till att bli en motor för världsekonomin. Med sin stora marknad och enorma satsningar på ny teknik har Kina stor dragningskraft även på svenska entreprenörer. Redan i dag finns 60 000 svenska jobb i kinesiskägda bolag.

Men alla som vill göra affärer i Kina måste inse att kommunistpartiet har hela samhället – och inte bara statsapparaten – till sitt förfogande. Den nya underrättelselagen från 2017 innebär att varje medborgare och organisation är skyldiga att hjälpa underrättelsetjänsten, om eller när den ber om det. 

Svenska företagare får inte vara så naiva

Det innebär en säkerhetsrisk för alla som på något sätt hanterar svenska företags- eller försvarshemligheter. Blott att ha anställda med kinesisk bakgrund kan göra ett företag sårbart.

Släktingar som fortfarande bor i Kina kan användas som påtryckningsmedel mot diasporan, berättar mina underrättelsekällor. Det är en välbeprövad metod, som flera länder använder. Lämna över information – annars kanske någonting tråkigt händer din farmor. 

Det är inte helt lätt att veta hur man ska tänka som arbetsgivare i det läget. Hur ser man till att varken diskriminera någon på grund av ursprung, eller utsätta en anställds släktingar för fara genom att placera denna på en känslig post?

Svenska företag får gärna handla med Kina, och kinesiska affärsmän får gärna investera här. Men ingen får vara naiv. Det finns tillfällen – som exempelvis utbyggnaden av 5G-nät, eller driften av strategiskt belägna hamnar – då riskerna måste få väga tyngre än fördelarna. 

De som minglar på China Day bör fundera på vad som är viktigast. 

 

*Ändringar: Huawei har meddelat att företaget inte deltar vid China Day: ”Vår logotyp fanns tyvärr felaktigt med på eventets hemsida inledningsvis.” Detta framgick inte i en tidigare version av krönikan.