Kinesiska underrättelsetjänsten använder sociala medier för att värva agenter i Sverige, varnar Säpo.Kinesiska underrättelsetjänsten använder sociala medier för att värva agenter i Sverige, varnar Säpo.
Kinesiska underrättelsetjänsten använder sociala medier för att värva agenter i Sverige, varnar Säpo.
Kinas president Xi Jinping vill att landet ska bli världsledande inom flera branscher där svenska företag ligger i framkant, såsom bioteknik. Det ökar risken för industrispionage mot Sverige. Foto: CHRIS RATCLIFFE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKinas president Xi Jinping vill att landet ska bli världsledande inom flera branscher där svenska företag ligger i framkant, såsom bioteknik. Det ökar risken för industrispionage mot Sverige. Foto: CHRIS RATCLIFFE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping vill att landet ska bli världsledande inom flera branscher där svenska företag ligger i framkant, såsom bioteknik. Det ökar risken för industrispionage mot Sverige. Foto: CHRIS RATCLIFFE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Linda Nordlund

Det är klart att kinesiska spioner använder Linkedin

Publicerad

Kinesiska underrättelsetjänsten använder sociala medier för att värva agenter i Sverige, varnar Säpochefen. Hotet från Kina måste tas på allvar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tyska myndigheter slog larm i december om att falska konton på affärsnätverkssajten Linkedin använts för att kontakta tusentals tyska politiker och diplomater. De påhittade profilerna kallade sig rekryterare och forskare – yrken som gjorde det mindre misstänkt att ställa frågor om användarnas arbetsuppgifter. Omfattningen var stor: så många som 10 000 tyskar hade fått förfrågningar från vad som visade sig vara kinesiska underrättelsetjänstens konton.

Norska säkerhetspolisen PST har gått ut med att liknande värvningsförsök i sociala medier har riktats mot norrmän. Men det är först nu, i en intervju med SvD, som Säpochefen Klas Friberg medger att även svenskar har utsatts. 

Friberg, som utsågs för två månader sedan, säger att han blev förvånad över ”hur stort underrättelsehotet är mot Sverige”.

Spioner använder sociala medier

Sociala medier är spionens bästa arbetsverktyg – inte bara för att rekrytera källor. Minst lika värdefull är möjligheten att kartlägga en människas liv och intressen utifrån den information som hon lämnar efter sig. Att ta sig in i säkerhetsklassade nätverk är svårt, men det blir enkelt om man kan lura en anställd att öppna ett mejl med en infekterad bilaga. 

Det främsta exemplet på en sådan attack kommer just från Kina. För ett år sedan avslöjades en enorm cyberattack som fått namnet Cloud Hopper. Det var ett mästerverk: den kinesiska hackergruppen APT10 hade siktat in sig på IT-leverantörer som skötte molnlösningar åt andra företag. Det är tydligt att de hade gjort ordentlig research om de anställda eftersom mejlen var anpassade efter varje enskild person. 

En anställd vid ett norskt företag var fotbollstränare åt ett knattelag på fritiden, så när han fick ett mejl med rubriken ”Ny speluppställning” öppnade han det direkt. I mejlet fanns en bilaga om fotbollstaktik på felfri norska – men också ett program som omärkligt tog över hans dator (SvD 21/4).

Upplägget är smart. IT-konsulterna har oftast administratörsinloggning till sina kunders nätverk, och därför kunde hackarna osedda ta sig in hos tusentals företag i flera länder. Även svenska företag blev offer för attacken. Det tog upp till fem år innan intrånget avslöjades. Hur stora förlusterna blev vet ingen – få företag vill skylta med att ha fått sina hemligheter stulna.

"Sverige har varit naivt"

Bakgrunden är den kinesiska presidenten Xi Jinpings plan för att göra Kina världsledande inom bland annat robotik, elbilar, och avancerad IT, kallad ”Made in China 2025”. Kina ska inte bara bli ”självförsörjande” på innovationer och utveckling, utan dessutom vara en ”tillverkningsindustriell supermakt”. Vägen dit går bland annat via stölder av andras uppfinningar.

Sverige ligger i framkant när det kommer till läkemedel, bioteknik och telekom. Vi är en del av EU, vilket gör att andra stater kan försöka ta sig in i svenska myndigheters system för att ta reda på vad som sker i Bryssel. Dessutom är Sverige – genom FRA – en viktig länk i det västliga underrättelsesamarbetet. Det borde inte förvåna att länder som Ryssland och Kina aktivt spionerar på oss. 

Ändå menar Säpochefen Klas Friberg att ”Sverige har varit naivt”.

Utländskt spionage hotar inte bara Sveriges nationella säkerhet, utan också vårt välstånd. Vi har inte råd att vara naiva.

 

Läs också: Sälj inte ut hamnarna för alla yuan i världen 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång bland annat om Socialdemokratins kris.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag