Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Det är klart att kinesiska spioner använder Linkedin

Kinesiska underrättelsetjänsten använder sociala medier för att värva agenter i Sverige, varnar Säpo.
Kinas president Xi Jinping vill att landet ska bli världsledande inom flera branscher där svenska företag ligger i framkant, såsom bioteknik. Det ökar risken för industrispionage mot Sverige.Foto: CHRIS RATCLIFFE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kinesiska underrättelsetjänsten använder sociala medier för att värva agenter i Sverige, varnar Säpochefen. Hotet från Kina måste tas på allvar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tyska myndigheter slog larm i december om att falska konton på affärsnätverkssajten Linkedin använts för att kontakta tusentals tyska politiker och diplomater. De påhittade profilerna kallade sig rekryterare och forskare – yrken som gjorde det mindre misstänkt att ställa frågor om användarnas arbetsuppgifter. Omfattningen var stor: så många som 10 000 tyskar hade fått förfrågningar från vad som visade sig vara kinesiska underrättelsetjänstens konton.

Norska säkerhetspolisen PST har gått ut med att liknande värvningsförsök i sociala medier har riktats mot norrmän. Men det är först nu, i en intervju med SvD, som Säpochefen Klas Friberg medger att även svenskar har utsatts. 

Friberg, som utsågs för två månader sedan, säger att han blev förvånad över ”hur stort underrättelsehotet är mot Sverige”.

Spioner använder sociala medier

Sociala medier är spionens bästa arbetsverktyg – inte bara för att rekrytera källor. Minst lika värdefull är möjligheten att kartlägga en människas liv och intressen utifrån den information som hon lämnar efter sig. Att ta sig in i säkerhetsklassade nätverk är svårt, men det blir enkelt om man kan lura en anställd att öppna ett mejl med en infekterad bilaga. 

Det främsta exemplet på en sådan attack kommer just från Kina. För ett år sedan avslöjades en enorm cyberattack som fått namnet Cloud Hopper. Det var ett mästerverk: den kinesiska hackergruppen APT10 hade siktat in sig på IT-leverantörer som skötte molnlösningar åt andra företag. Det är tydligt att de hade gjort ordentlig research om de anställda eftersom mejlen var anpassade efter varje enskild person. 

En anställd vid ett norskt företag var fotbollstränare åt ett knattelag på fritiden, så när han fick ett mejl med rubriken ”Ny speluppställning” öppnade han det direkt. I mejlet fanns en bilaga om fotbollstaktik på felfri norska – men också ett program som omärkligt tog över hans dator (SvD 21/4).

Upplägget är smart. IT-konsulterna har oftast administratörsinloggning till sina kunders nätverk, och därför kunde hackarna osedda ta sig in hos tusentals företag i flera länder. Även svenska företag blev offer för attacken. Det tog upp till fem år innan intrånget avslöjades. Hur stora förlusterna blev vet ingen – få företag vill skylta med att ha fått sina hemligheter stulna.

"Sverige har varit naivt"

Bakgrunden är den kinesiska presidenten Xi Jinpings plan för att göra Kina världsledande inom bland annat robotik, elbilar, och avancerad IT, kallad ”Made in China 2025”. Kina ska inte bara bli ”självförsörjande” på innovationer och utveckling, utan dessutom vara en ”tillverkningsindustriell supermakt”. Vägen dit går bland annat via stölder av andras uppfinningar.

Sverige ligger i framkant när det kommer till läkemedel, bioteknik och telekom. Vi är en del av EU, vilket gör att andra stater kan försöka ta sig in i svenska myndigheters system för att ta reda på vad som sker i Bryssel. Dessutom är Sverige – genom FRA – en viktig länk i det västliga underrättelsesamarbetet. Det borde inte förvåna att länder som Ryssland och Kina aktivt spionerar på oss. 

Ändå menar Säpochefen Klas Friberg att ”Sverige har varit naivt”.

Utländskt spionage hotar inte bara Sveriges nationella säkerhet, utan också vårt välstånd. Vi har inte råd att vara naiva.

 

Läs också: Sälj inte ut hamnarna för alla yuan i världen 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång bland annat om Socialdemokratins kris.