Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Cyberspionage är snart mer lönsamt än knark

Snart är cyberbrotten lika lukrativa som den globala knarkhandeln. Men de berikar inte främst mafiosos som Al Pacinos rollfigur Tony Montana i filmen Scarface (ovan) – utan auktoritära stater och deras företag.Foto: IMD
Hackerattacker är ofta över på ett ögonblick – men tar månader att upptäcka och ännu längre tid att spåra.Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På ett ögonblick kan hackare stjäla idéer som tagit månader och kostat miljoner att utveckla. Att skydda svensk industri mot kinesiska cyberspioner är en ödesfråga.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Kärnan av det som ska vara vår framtid är under attack", sa författaren Björn Weigel när han presenterade tankesmedjan Frivärlds rapport "Digitaliseringens baksida" under måndagen. Sverige är ett exportberoende och högteknologiskt land, rankat som det näst mest innovativa i världen av Bloomberg. Vårt välstånd bygger på industrins innovationer. 

Därför är svenska företag också en måltavla för kinesiska hackerattacker. Och det borde oroa fler än deras IT-chefer. 

Svenska företag var måltavla för "Cloud Hopper"

Förra året avslöjades att flera svenska företag hade drabbats av den internationella hackerattacken "Cloud Hopper". Genom att göra intrång hos IT-leverantörer som skötte molntjänster åt andra företag kunde hackarna få tillgång till enorma mängder hemlig information. 

Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) hade de som låg bakom angreppet – en kinesisk hackergrupp kallad APT10 – lagt stora resurser på att kartlägga sina mål. Man utnyttjade den mänskliga nyfikenheten genom att skicka infekterade mejl som var skräddarsydda åt varje person.

En anställd vid ett norskt företag, som var fotbollstränare åt ett knattelag på fritiden, fick till exempel ett mejl med rubriken ”Ny speluppställning”. I mejlet fanns en bilaga om fotbollstaktik på felfri norska – men också ett program som omärkligt tog över hans dator (SvD 21/4).

Kina blir rikt – på andras idéer

Industrispionaget kostar. Stulna innovationer betyder att man inte får tillbaka kostnaderna för forskning och utveckling. När konkurrenter plötsligt kan sälja samma produkt till ett lägre pris riskerar företaget som uppfann den att gå omkull. Det är inte bara ett problem för enskilda företag och branscher, utan för hela samhället.

"Ekonomiskt cyberspionage är i grund och botten en överföring av rikedomar", sa Weigel och fortsatte: "Enligt NSA-chefen utgör cyberstölder från amerikanska företag den största överföringen av rikedomar i historien."

Cybersecurity Ventures bedömer att cyberbrotten kommer att kosta sex biljoner dollar år 2021 – vilket betyder att cyberbrott snart är mer lönsamt än den globala knarkhandeln. 

I rapporten citerar Weigel också cyberexperten Mark Anderson, som bedömer att uppemot hälften av Kinas bnp kan härledas till cyberspionage och andra stölder. Med Xi Jinpings mål om att vara en "tillverkningsindustriell supermakt" är det uppenbart att Kina inte kommer att börja spela schyst frivilligt.

Enligt Björn Weigel måste västerländska regeringar inse att cyberhotet inte är övergående. För att möta det måste man både ha ett strategiskt samarbete med näringslivet, och samarbeta med andra likasinnade länder: "Det måste kosta mer att spionera än vad man vinner på att göra det".

Ett sätt att både förebygga intrång och samtidigt ge Kina en näsbränna vore att göra som Nya Zeeland, Australien, Frankrike och USA: Förbjuda telekomoperatörer från att använda utrustning från kinesiska Huawei och ZTE.

Huawei har levererat utrustning till alla svenska operatörer – trots upprepade varningar för att den kinesiska underrättelsetjänsten därmed kan få bakdörrar in i systemen. 

Att stoppa de kinesiska cyberspionerna är en ödesfråga. Vi borde åtminstone inte bjuda in dem att bygga det nya 5G-nätet.

 

Läs också: Sälj inte ut hamnarna för alla yuan i världen