Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Borgerliga väljare borde stödrösta på Moderaterna

Moderaterna har halkat ned till tredje största parti, efter S och SD. Det är läge för allmänborgerliga väljare att stödrösta på M, tycker Linda Nordlund.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverigedemokraterna har gått om Moderaterna och är nu näst största parti. Glöm kamrat 4 procent, det är kamrat 24 procent som spelar roll i september.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stödrösta på Moderaterna? För bara några månader sedan var det en omöjlig tanke – som före detta ordförande för Liberala ungdomsförbundet har jag varit partimonogam så länge jag haft rösträtt. Men nu har SD gått om M som näst största parti, och ligger så snuddande nära S att de har en icke försumbar chans att bli störst. I SVT/Novus skiljer det bara två procentenheter mellan S och SD – en skillnad så liten att den ligger inom felmarginalen. I den sammanvägda Poll of Polls är det inte lika nära till S – men SD är fortfarande större än M med 21,1 procent mot Moderaternas 19,5. Det spelar roll.

Sverige står inför ett val med tre statsministerkandidater: Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Jag vet vem jag föredrar.

Som läget ser ut måste S valspurta som Usain Bolt för att kunna skrapa ihop en koalition stor nog att regera på. Under måndagen sa Jonas Sjöstedt att V kan samarbeta med en S+C+L-regering, men det betyder just ingenting (AB 2/7). 

För det första är det tveksamt om de båda liberala partierna har lust att stödja sig på de gamla diktaturkramarna – "Gör inga dumheter medan jag är död!" hälsar Per Ahlmark från andra sidan. För det andra sa Sjöstedt i samma andetag att han kommer att kräva en "röd skatteväxling" för att samarbeta om budgeten. Rejäla, röda skattehöjningar för medelklassen är knappast lockande för L och C. Stefan Löfven gör bäst i att förbereda sig på att lämna Rosenbad.

SD måste hållas borta från regeringsmakten

Att riksdagen skulle släppa fram en SD-regering kan uteslutas. Tur är det. Utöver de politiska skälen att vilja hålla SD borta från makten – Swexit, sänkt abortgräns, synen på svenskhet, till exempel – finns också praktiska. 

De har ingen erfarenhet av det politiska hantverket i regeringskansliet och saknar duktiga tjänstemän som kan stötta upp. Partiet anställde Egor Putilov – som avslöjats ha multipla identiteter, lurade till sig svenskt medborgarskap och bedöms som en säkerhetsrisk av Riksdagsförvaltningen – i sitt riksdagskansli. När det handlar om regeringsduglighet är SD ett parti i gärdsgårdsligan. 

Därför tippar spelsajternas algoritmer att nästa statsminister heter Ulf Kristersson. Även om Moderaterna varken är största eller näst största parti kommer de sannolikt att få bilda regering. Men varje röst kan spela roll – vilken legitimitet har en statsminister som var väljarnas tredjehandsval? 

Chansa inte på Ebba Busch Thor

Omvärldsläget blir allt mer instabilt – snart lämnar Storbritannien EU, och vad Trump och Putin kommer överens om på toppmötet nästa vecka kan vi bara bäva inför. Handelskriget mellan USA, Kina och EU riskerar att sätta i gång en ekonomisk depression. I detta läge behöver Sverige en rationell och stabil regering. En vuxen i Rosenbad. Med många väljare i ryggen.

Borgerliga väljare är vana att stödrösta för att säkra en alliansregering. Då var logiken att blåsa upp småpartierna för att säkra regeringsunderlaget. I år är allting annorlunda: tre block betyder att en allians-majoritetsregering inte är ett alternativ. C och L klarar att få riksdagsplatser av egen kraft. Men KD ligger för långt under spärren för att vara värd chansningen. I höstens val har borgerligheten inte råd att vaska bort tre procentenheter. Allmänborgerliga väljare borde stödrösta på M. 

Glöm kamrat 4 procent. I höst är det kamrat 24 procent som avgör.


Läs också:

Dags att syna SD i sömmarna