Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Bor vi i Bullerbyn eller helvetet?

Peter Pomerantsev och Chloe Colliver är två av författarna till rapporten "Smearing Sweden", om internationella påverkansförsök under den svenska valrörelsen.
Bernie Sanders, den amerikanska vänsterns frontfarbror, har lyft fram Sverige som ett progressivt paradis. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Sverigebilden förr: Pippi Långstrump, Astrid Lindgren och IKEA. Foto: WEINE LEXIUS
Sverigebilden nu: Bilbränder och gängkriminalitet. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Högerextrema från hela Europa – och ryska spinndoktorer – bedriver en smutskastningskampanj mot Sverige. Det är hög tid att svara.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige är utsatt för en långtgående desinformationskampanj, som utmålar vårt land som sexuellt depraverat, snart islamiserat och sannolikt självmordsbenäget. Det menar forskare från London School of Economics och Institutet för strategisk dialog (ISD) som besökte Utrikespolitiska institutet i måndags. 

"Sverige har länge lyfts fram som ett progressivt idealsamhälle, och blir därför en perfekt måltavla för dem som vill visa att öppna samhällen har misslyckats", säger Chloe Colliver, en av författarna till rapporten "Smearing Sweden" om internationella påverkanskampanjer under den svenska valrörelsen.

Peter Pomerantsev: "Ingen bryr sig om Sverige"

Forskarna kunde se att flera utländska aktörer var aktiva i den svenska valdebatten på sociala medier och i alternativmedier, men deras syfte verkar inte primärt ha varit att påverka valresultatet. Högerextremister från Polen, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA svartmålar Sverige – för att elda på sina egna supportrar. 

"Slutsatsen är att ingen bryr sig ett dyft om Sverige", säger Peter Pomerantsev, som är expert på påverkanskampanjer. 

"Det står i motsatt proportion till det närmast mytiska Sverige som de är så upptagna med att smutskasta. Frågan är, när påverkar det virtuella Sverige det riktiga? Kommer investerare att skrämmas bort?"

"Smutskastningskampanjen har redan gett effekt i utländska medier", fyller Colliver i. "De problem som finns får oproportionerligt stort utrymme."

Skräckexemplet Sverige

Det finns ett helt eko(kammar)system, där det som skrivs på den svenska extremhögerns facebooksidor snabbt översätts, skruvas ännu hårdare och sprids. Skräckexemplet Sverige används på detta sätt av främlingsfientliga partier som Alternativ för Tyskland, internationell alternativhöger som Breitbart och av rysk statsmedia som RT och Sputnik. 

Sverige utmålas som ett land på gränsen till sammanbrott, där Socialdemokraterna säkrar ett evigt maktinnehav genom att släppa in migranter som sedan röstar på dem. 

"Vårt råd till Sverige är att ni måste svara, för just nu formar andra berättelsen om vad Sverige är", säger Pomerantsev.

Så länge vårt land framhölls som ett progressivt paradis av utländsk vänster var svenska regeringar inte särskilt intresserade av att korrigera bilden. Det får de äta upp nu. 

I berättelsen om Sverige har Ikea, Pippi Långstrump och "gratis" sjukvård nu bytts mot våldtäktskris och bilbränder. 

Både röda och blå regeringar har storvulet pratat om Föregångslandet Sverige. "In Sweden, we have a system" sade man pösmunkigt, och försökte sprida "den svenska modellen" i FN och svensk föräldraledighet i EU. Problem kallades inte för problem utan för utmaningar, men inte tog man tag i dem för det.

Fallhöjden visade sig vara hög från piedestalen. En statlig PR-kampanj är knappast svaret. Att bemöta desinformation och visa upp en ärlig bild av det svenska samhället vore däremot klokt. 

Det vore bra om både anglosaxisk vänster och svenska folket insåg att Sverige är ett till största del normalt, västeuropeiskt land med ungefär samma problem som våra grannländer. 

Gör Sverige lagom igen – varken hyllat eller hatat.

 

Läs också: 

Är det en plikt att hylla Sverige?