Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Blondinbellas preventivapp funkar - om du vill ha barn

Isabella "Blondinbella" Löwengrip är delägare, tillsammans med bland annat Bonnier Ventures, i preventivmedelsappen Natural Cycles. Appen har redan fällts för vilseledande reklam av Reklamombudsmannen, och nu har Läkemedelsverket inlett ett tillsynsärende.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Natural Cycles är en digital version av preventivmedelsmetoden "säkra perioder".

Vem är förvånad över att en dyr, digital version av "säkra perioder" är en dålig idé?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När jag hör ordet ”naturligt” drar jag öronen åt mig. Varför skulle det som är gammaldags vara bättre än det som är nytt och framforskat? Oavsett om det gäller mat, vacciner eller preventivmetoder var det mesta faktiskt sämre förr.

Ändå finns en trend bland unga kvinnor att leva  som en grönavågare, fast med snyggare skor. Livsstilsmarkörerna är smink med naturliga mineraler, ekologiskt vin och raw-food i kombination med oro över hormoner. 

Detta är grogrunden för Natural Cycles, den miljardvärderade preventivmedelsappen där Blondinbella är en av delägarna. 

Natural Cycles – preventivmetod utan biverkningar?

Appen fungerar så här: kvinnan tar tempen samma tid varje morgon, och utifrån det räknar appen ut vilka dagar i menscykeln som är säkra och vilka dagar som kräver skydd, alternativt avhållsamhet. Det är alltså en dyrare, digital version av den gamla preventivmetoden naturlig familjeplanering – eller ”säkra perioder".

Med massiv marknadsföring i sociala medier – inte minst genom sponsorsamarbeten med kändisar och ”influencers” som Bianca Ingrosso, Alexandra Bring och Charlotte Perrelli – har appen blivit populär. På hemsidan beskrivs den som ”en enkel och effektiv naturlig preventivmedelsmetod utan några biverkningar eller andra problematiska effekter”.

En problematisk effekt hade man annars kunnat kalla de 105 fall av oönskad graviditet bland Natural Cycles kunder som landets sjukhus larmat Läkemedelsverket om. Och det bara sedan januari. 

”Appen är kanske till och med mer lämplig att använda sig av när man vill bli gravid”, sa Gerald Wallstersson, överläkare vid kvinnokliniken på Skaraborgs sjukhus, till SvD (19/3). 

Det naturliga är att bli gravid

Det naturliga är nämligen att kvinnor mellan 20 och 40 blir gravida ungefär vartannat år om de lever i en heterorelation. Så såg det ut innan preventivmedlen. Min mormorsmor var en ganska typisk arbetarklasskvinna i Norrbotten i början av 1900-talet. Hon fick 13 barn. Min mormor, den yngsta, föddes 1933.  

Även i min mormors liv kom bristen på preventivmedel att spela en avgörande roll. Bara nitton år gammal – och ogift – blev hon gravid. Eftersom Sophiahemmet på tidigt 50-tal inte ville veta av några ”dåliga flickor” sparkades hon ut från sjuksköterskeutbildningen. Mormor fick gifta sig och bli hemmafru. Det var först fyra barn och nästan tjugo år senare som hon kunde gå klart sin utbildning och börja jobba.

Min mamma och jag har haft helt andra möjligheter. Vi har kunnat utbilda oss, driva företag, göra karriär. Skälet till det stavas p-piller. 

”Praise the Pill” står det på en 60-talspin som jag köpt på loppis. P-pillret var verkligen en revolution när det kom. Äntligen kunde kvinnor styra reproduktionen och slippa det ständiga barnafödandets bojor. 

Men i dag är p-pillret utskällt – trots att hormondoserna är mycket lägre i moderna p-piller. 

Låt er inte luras av Blondinbella

Det finns en anledning till att preventivmedel forskades fram. "Naturlig familjeplanering" fungerar ofta dåligt. Det är knappast förvånande när användaren hänvisas till avhållsamhet, kondom eller avbrutna samlag under de dagar då kvinnan är som kåtast. 

Kvinnor borde inte låta sig luras av Blondinbellas app. När det kommer till preventivmedel är "naturligt" definitivt inte att föredra.

Praise the pill.

 

Läs också: Sätt stopp för de oseriösa selfieskolorna