Det är så konstigt. Sveriges befolkning är mer välutbildad än OECD-snittet. Tack vare studielånsystemet och avgiftsfria universitet är det länge sedan högre utbildning var ett överklassprivilegium. Ändå är utbildningsnivån bland dem som styr landet låg: Hälften av ministrarna i Löfvens regering saknar examen.
Shekarabi låter folk tro att han är doktor i juridik
Inte en enda minister har gjort något akademiskt avtryck att tala om. Tre av dem – Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ardalan Shekarabi (S) – har påbörjat doktorandstudier, men inte avslutat dem.
Det är anmärkningsvärt att Ardalan Shekarabi låter bli att rätta när medier och partikamrater skriver att han ”har doktorerat i juridik” – när han faktiskt bara tog 15 poäng på forskarutbildningens introduktionskurs.
Shekarabis tidigare pressekreterare Matilda Glas, som själv har spridit påståendet, sa till Expressen att missförståndet ”är en språklig grej”. Att hon menade verbet ”doktorera” i betydelsen ”att bedriva forskningsstudier”. Men för den övervägande majoriteten svenskar betyder frasen ”har doktorerat i juridik” att vederbörande är doktor i juridik. Inte att hen läste introduktionskursen.
Det är lätt att hålla med föreningen Academic Rights Watch om att politikernas brist på kontakt med akademin leder till bristande förståelse för forskningens och utbildningens villkor. Det är ett problem att professorer inte blir politiker i Sverige. Och att broilers blir det.
Forskningsminister utan CV
Ministern för högre utbildning och forskning är pikant nog den enda som inte har laddat upp sitt CV på regeringens hemsida. Men i en intervju från 2013 säger Matilda Ernkrans att C-uppsatsen aldrig blev klar. Det är uppenbart att hon inte har någon större erfarenhet av sitt politikområde.
I en film på utbildningsdepartementets hemsida förklarar Ernkrans vad hon tycker är hennes viktigaste uppgift. Svaret är så deprimerande att jag lägger ut det i sin svamliga helhet:
”Jag vill stärka högre utbildningen och forskningens roll i att säkra vår kompetensförsörjning till välfärden och näringslivet. Vi behöver helt enkelt fler lärare i våra klassrum, vi behöver sjuksköterskor till äldreomsorgen, vi behöver samhällsbyggare som kan bygga ihop Sverige.”
Nog för att det Leijonborgska Folkpartiets slogan om att ”Sverige ska vinna Nobelpris, inte bara dela ut dem” var lite fånig, men det var en bättre vision än det här. Universiteten som utbildningsfabriker, med uppgift att leverera sina kvoter till välfärdens produktionslina. En samhällsbyggare är beställd och ska verkställas!
Att tycka att det är viktigt med en akademisk examen är inte titelsnobberi – den som tog examen klarade av att slutföra ett stort projekt, även om det stundtals kunde vara motigt. Det visar på karaktär. Är inte det en egenskap som vi vill se i statsledningen?
Den häpnadsväckande låga utbildningsnivån bland svenska toppolitiker är ett bekymmer som måste tas på allvar.
I väntan på en ny regering får vi väl hålla tillgodo med Isabella Lövin. Hon är åtminstone hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Läs också: Hur många har blivit rekryterade av idioter?
Fotnot: I tv-spelaren nedan visas ett avsnitt av Ledarsnack, ledarsidans åsiktsprogram, om spioner och hackers. Gäst är Oscar Jonsson, Rysslandsvetare och forskare i rysk krigföring.