Linda Jerneck

Bara väljarna kan stoppa sossarnas egen trollfabrik

TROLLFABRIK. Två S-tjänstemän misstänks ligga bakom ett trollkonto på Twitter, vilket Stefan Löfven vill diskutera med partiledarna.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Räkna med att valet i höst blir det smutsigaste i historien.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Två socialdemokratiska tjänstemän misstänks ligga bakom ett trollkonto på Twitter, riktat mot SD. Därför vill statsminister Stefan Löfven att partiledarna ska diskutera hur sociala medier används i valrörelsen. Det är ganska fräckt – när de egna medarbetarna har gått över gränsen är det knappast oppositionen som behöver en uppsträckning. 

Partiledarna är dessutom fel personer att prata med om man vill påverka tonen på sociala medier. Ingen partistrateg eller ungdomsförbundare är så dum att han berättar om sina digitala fulknep för ledningen. Partiledaren måste kunna stå i Agenda och förneka all kännedom, utan att behöva ljuga näsan lång. Det är fulspelets första (och i praktiken enda) regel.

Valrörelsen 2018 blir smutsig

Det mest förvånande med S-tjänstemännens trollkonto är att det är så taffligt – ett konto som bara är en månad gammalt, uteslutande följs av porrbotar och som endast twittrar under partiledardebatten, får varningsklockorna att ringa. Svenska partier, och inte minst Socialdemokraterna, har en lång historia av att kampanja i gråzonen. 

Under den heta valrörelsen 2006 avlöste skandalerna varandra: en SSU-anställd skrev på sin blogg att Reinfeldt var pedofil, en S-strateg avslöjades ligga bakom mejl till media som påstod att moderatledaren hade skattefuskat, och Folkpartiets partisekreterare fick avgå efter att en LUF-ombudsman hade gjort dataintrång i Socialdemokraternas nätverk och fått tag i valplaneringen.

Årets valrörelse blir sannolikt minst lika smutsig.  

Inför det amerikanska presidentvalet var det inte bara Ryssland som spred illasinnade rykten och tveksamma nyheter via sociala medier. En studie har visat att omkring 20 procent av all aktivitet på Twitter som rörde valet härstammade från botar, det vill säga robotar som är programmerade att sprida budskap via falska profiler. Båda partierna använde sig av tekniken.

Robotar vinner val

Genom att använda trollkonton och botar kan man nämligen skapa en bild av att en åsikt är betydligt vanligare, och därmed mer legitim, än vad den egentligen är. Med lite skicklighet, några tusenlappar och enkelt tillgänglig teknik kan man manipulera debatten, överdriva sitt eget stöd och både demoralisera och demobilisera motståndarsidan. 

Professor Phil Howard som forskar vid Oxforduniversitetets Internetinstitut, går så långt som att säga att robotar vann valet, både i USA och Brexitomröstningen. 

Det finns fler sätt att manipulera valrörelsen. Fejknyheter och rykten får större spridning än riktiga nyhetsartiklar och många väljare tror att lögnerna stämmer, visar amerikanska studier

Med Facebookannonser kan både partier och ”fristående” kampanjsidor skräddarsy sina budskap till olika grupper. Utifrån vad du gillar och de platser du checkar in på dras slutsatser om vilka du sannolikt röstar på – och vilka du kanske kan övertygas att rösta på. Det kommer att bli allt vanligare att partierna talar med kluven tunga.

Är det bara att ge upp hoppet om den svenska demokratin och överlämna sig till de nya robothärskarna? 

Nej. Det finns en kraft som kan tvinga partierna att bete sig någorlunda anständigt: väljarna. Strax före valet i Österrike avslöjades att flera negativa kampanjsidor – som spred antisemitiska konspirationsteorier riktade mot ÖVP:s partiledare Sebastian Kurz – drevs av en konsult på uppdrag av socialdemokratiska SPÖ. Skandalen bidrog till att SPÖ förlorade makten.

Låt det vara en sedelärande historia.


Läs också: Troll och fejknyheter är här för att stanna