Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Även Sverige borde straffa Putins oligarker

Putinregimen har mördat flera dissidenter och regimkritiker. Sverige måste införa en Magnitskijlag för att straffa de ansvariga.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Putinregimen ska inte få komma undan med att mörda dissidenter och regimkritiker. Sverige måste införa en Magnitskijlag.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sergej och Julija Skripal hittades medvetslösa på en bänk i Salisbury i England för tre veckor sedan. Den tidigare dubbelagenten och hans dotter hade blivit förgiftade med Novitjok, ett nervgift för militärt bruk som togs fram av Sovjetunionen under 1970-talet. Premiärminister Theresa May har pekat ut Ryssland, och EU:s utrikesministrar har fördömt dådet ”med kraft”.

”Att Putin var beredd att använda kemiska vapen i Storbritannien visar att han inte är rädd för något. Väst måste reagera bestämt och kraftfullt. Vi måste skapa konsekvenser för Putin, som bränner honom så illa att han inte vill göra om det.” sa William Browder när jag intervjuade honom i Stockholm i onsdags. 

Browder är affärsmannen som blev människorättsaktivist, och som nu lever under dödshot från ryska säkerhetstjänsten FSB. Efter att han avslöjat flera korruptionsskandaler som involverade ryska oligarker och korrupta statstjänstemän, blev han åtalad för skattebrott i en Kafkaartad rättsprocess i Ryssland. FSB-anställda stal, med hjälp av medsvurna på skatteverket, 230 miljoner dollar från den ryska staten och försökte sätta dit Browder för det. När Browders advokat, Sergej Magnitskij, lade fram bevisning mot de skyldiga blev han fängslad. 

”Sergej Magnitskij blev ryckt från ett vanligt liv, torterad i de värsta helveteshålorna i Moskva under 358 dagar och dödad vid 37 års ålder. Han blev rånad på sitt liv, hans familj blev rånade på en pappa och make. Allt på grund av att han arbetade för mig,” sa Browder. 

"Putin hatar Magnitskijlagen"

Sedan 2009 har Browder kämpat för att Magnitskijs mördare – och andra som begått grova människorättsbrott – ska straffas. Om inte i sina egna länder, så genom att frysa deras utländska tillgångar och neka dem visum till väst. Sanktionerna kallas för Magnitskijlagen, och blev amerikansk lag år 2012. 

”Putin hatar verkligen Magnitskijlagen. Han hatar den, eftersom den slår där han är mest sårbar: han stjäl pengar i Ryssland, men han har sina pengar i väst”, förklarade Browder. 

Han tycker att alla länder borde införa en Magnitskijlag, men att det är extra viktigt att Sverige gör det. 

”Av alla länder i Europa verkar Sverige särskilt utsatt för olika typer av negativa angrepp från Ryssland: ryska ubåtar i era vatten, falska nyheter, propaganda och andra försök att påverka samhället. Magnitskijlagen är ett viktigt verktyg för att slå tillbaka.”

Den mest pro-ryska lag som finns

Sju länder, däribland Storbritannien och Baltstaterna, har infört en Magnitskijlag. Hittills har Moderaterna och Kristdemokraterna tagit ställning för att Sverige ska följa deras exempel. Men att sätta stopp för straffriheten för grova människorättsbrott borde vara en fråga som det går att enas kring över blockgränsen. 

Motargumentet – att handels- och utrikespolitiken ska skötas på EU-nivå – faller nämligen platt. Redan för fyra år sedan röstade Europaparlamentet ja till en Magnitskijlag, men eftersom Grekland, Cypern och några andra medlemsländer är beroende av Ryssland stoppar de varje försök att bredda sanktionerna. 

Om Sverige inför en egen Magnitskijlag vore det bra för Ryssland – om man med Ryssland menar det ryska folket snarare än Putinregimen. Oppositionsledaren Boris Nemtsov kallade lagen för "den mest pro-ryska lag som USA någonsin har stiftat". Tre år senare mördades han utanför Kreml. 

De människorättsaktivister och oppositionella som lever och verkar i Ryssland menar (trots allt) att Magnitskijlagen har haft effekt. Det rapporteras till och med om att fångvaktare behandlar fångarna lite bättre, eftersom de inte vill hamna på sanktionslistan. Till skillnad från traditionella sanktioner som drabbar hela ekonomin, slår dessa bara mot den korrupta eliten. 

Det skulle kunna bli ett vapen även mot andra, till exempel de som är skyldiga till folkmordet på rohingyer i Burma. För drygt ett år sedan utökade USA nämligen sin Magnitskijlag till att omfatta grova människorättsbrott världen över.

William Browder har rätt. Sverige bör skyndsamt införa en Magnitskijlag.

 

Fotnot: I videospelaren ovan kan du se Ledarsnack, med hela intervjun med William Browder.

 

Läs också: Sverige borde införa lagen som Putin hatar