Linda Jerneck

Att ta över efter Björklund är ett kamikazeuppdrag

Jan Björklund, Liberalerna, avgår som partiledare berättade han vid en presskonferens under onsdagen. Nu börjar arbetet att hitta en efterträdare.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Jan Björklunds partiledarskap var rodeoryttarens; oavsett hur det krängde var han fullt fokuserad på att sitta kvar. Tills nu.
Foto: MICHAEL S. GREEN / AP

Det är bra att Jan Björklund avgår – men han lämnar ett sargat parti efter sig.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Jan Björklunds partiledarskap var rodeoryttarens; oavsett hur det krängde var han fullt fokuserad på att sitta kvar. Till nu.

På onsdagen meddelade Liberalernas partiledare att han inte ställer upp för omval vid partiets landsmöte i höst. "Någon gång måste det ske", sa han på presskonferensen. "Efter 12 år som partiledare är det dags".

Det är lätt att hålla med om. 

Jan Björklund avgår som partiledare

I riksdagsgruppen har det under hösten glunkats om att "den ende som inte är överens om att Jan ska avgå är Jan". Hur splittrade ledamöterna än har varit i regeringsfrågan har falangerna varit överens om att det behövs ett nytt ledarskap.

Björklunds sätt att hantera regeringsfrågan efter valet har nämligen inte imponerat. Långt ifrån alla hängde med i hans u-sväng i inställningen till att samarbeta med S. 

Björklunds styrka – att skjuta från höften, ofta med en pricksäker formulering – blev till slut en belastning. Han var snabb att uttala sig tvärsäkert, men lika snabb att byta fot. 

Förra mandatperioden var Björklund den som hårdast argumenterade emot att samarbeta med S, ens i enskilda sakfrågor. Analysen var att det skulle skrämma bort partiets, höggradigt borgerliga, väljare. Jag vet – för jag var med. 

Fram till 2015 var jag ordförande för Liberala ungdomsförbundet, och att vi tog fram ett förslag till blocköverskridande skattereform tillsammans med SSU 2013 uppskattades inte av partiledningen. Den menade att Liberalernas väljare var riksdagens minst lojala, och eftersom väljarströmmarna främst kom från M skulle allt prat om samarbeten över blockgränsen kunna leda till att de skrämdes bort. Det fick inte ske.

Därför är det svårt att förstå taktiken bakom att Liberalerna nu satt sig som stödparti till en rödgrön regering. I mätningarna har Liberalerna tappat nästan halva det väljarstöd man hade när Björklund blev partiledare 2007. De senaste mätningarna visar att partiet inte ens skulle klara riksdagsspärren.

Räcker det för väljarna att L har lyckats relativt väl i förhandlingarna om januariöverenskommelsen? Tveksamt. Liberalernas största seger är att värnskatten ska bort. Men vilka är väljarna som hemskt gärna vill ha slopad värnskatt, men inte vill se en moderat statsminister? Och om de finns, hur många är de?

Nya L-ledaren blir bakbunden

"Januariavtalet ligger fast", deklarerade Björklund på presskonferensen. Eftersom beslutet togs av partirådet kan en ny partiledare inte riva upp det efter eget huvud. 

Han försöker därmed bakbinda sin efterträdare. Oavsett vem som tar över ska de 73 rödgrönblå punkterna försvaras. Det är synd, för partiet hade mått bra av att få utvärdera de 12 åren under Björklund. 

Det har aldrig funnits fler akademiker i Sverige, och aldrig funnits fler storstadsbor. De är partiets kärnväljare – men ändå ligger L under spärren. Det är ett kraftfullt underbetyg.

När jag var partiaktiv fick vi svara på frågan: Varför finns Liberalerna? Ett parti måste ha ett existensberättigande. Jag vet inte vad svaret skulle vara i dag.

Det behövs ett urbant, grönt, liberalt idéparti som står fritt från särintressen och förankrar sina förslag i forskning. Det partiet kan Centern aldrig bli. 

Liberalerna måste göra upp med arvet efter Björklund. Nästa partiledare måste återuppbygga det förtroende som Björklund skjutit i sank från höften.

Det liknar mest av allt ett kamikazeuppdrag.


Läs också: Vindflöjeln Björklund har tappat greppet om partiet 

Fotnot: I spelaren nedan diskuterar Svend Dahl och Linda Nordlund läget i Liberalerna i en inspelning från november 2018.