Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Är det fånigt att skydda en militärbas?

Att ta sig in på ett skyddsobjekt, som Musköbasen, kan ge två års fängelse.
Marinbasen på Muskö byggdes 1969, men delar av den används fortfarande, bland annat för att reparera marinens fartyg. Här ses ubåten Halland i en docka på Musköbasen.Foto: JAN DÜSING
Skylt till Försvarsmaktens anläggning på Muskö i Stockholms södra skärgård.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Skyddsobjekt omgärdas av skyltar som denna, där det framgår att tillträde är förbjudet.Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Hoten mot svensk säkerhet måste tas på allvar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Männen hade ignorerat varningsskyltar och använt verktyg för att forcera stängslet, men de hävdar ändå att de inte förstod att det var olagligt att ta sig in på Musköbasen. Nu sitter de två utländska medborgarna häktade, på sannolika skäl misstänkta för att vid flera tillfällen mellan 30 november och 2 december ha gjort intrång på marinbasen söder om Stockholm. 

"Skyddsvakten har skjutit varningsskott på grund av att individerna inte agerat enligt skyddsvaktens direktiv", sade Magnus Jirlind, Försvarsmaktens kommunikatör, till TT.

Det händer några gånger om året att obehöriga lallar in på militärt område – men Musköfallet sticker ut från den vanliga samlingen av felnavigerande sportfiskare och bärplockare. 

Varför åka till Musköbasen en decembernatt?

Männens förklaring till varför de befann sig på platsen är minst sagt märklig: De säger sig vara bunkerturister som reser runt för att besöka gamla militäranläggningar, och hävdar att de läst på nätet att Muskö marinbas är nedlagd. Men till och med på engelskspråkiga Wikipedia står det att militären fortfarande använder delar av basen. 

Och även om de verkligen trodde att den var övergiven – varför åka dit kl 01.00 en decembernatt? En nedlagd bas utan bevakning torde vara enklare att undersöka dagtid.

Det är också väldigt ovanligt att skyddsvakter måste avlossa varningsskott. Det gör vakten bara i en situation där han eller hon i nästa steg är beredd att skjuta skarpt. I Försvarsmaktens handbok framgår det tydligt att skjutvapen bara får användas som sista åtgärd, som när vakten möts av våld eller hot om våld. 

Enligt DN är de häktade en man med brittiskt och en med belgiskt medborgarskap. Det är än så länge oklart om de är födda i dessa länder, och om de är bosatta där eller i Sverige.

"En apparat som känns fånig"

Säkerhetspolisen tog snabbt över utredningen. Det innebär locket på, och att vi kanske aldrig får veta vad som egentligen hände.

"Personligen tycker jag att man har överreagerat ganska kraftigt och dragit i gång en apparat som känns fånig", sade försvarsadvokat Lars Hurtig till TT.

Är det "fånigt" att skydda en militärbas? Jag skulle välja ett annat adjektiv. Förslagsvis "rimligt". Två personer har vid upprepade tillfällen brutit sig in på ett skyddsområde – ett brott som kan ge fängelse i två år – och sedan vägrat att följa vakternas instruktioner. Det är rimligt att de häktas.

Även om Musköbasen är gammal är det inte otänkbart att utländska underrättelsetjänster är intresserade av den. Marinstaben ska nämligen flytta in där i vår.

Sedan 2015 har Säpo också noterat ett ökat intresse för Sverige från utländska underrättelsetjänster, främst den ryska. När Säpos årsbok presenterades sa Daniel Stenling från kontraspionaget: "Ryssland bedriver underrättelseverksamhet i Sverige i syfte att inhämta information som stöder genomförande och planering av gråzonsaktiviteter." Där ingår kartläggning av viktiga objekt, för att förbereda sabotage i den händelse att säkerhetsläget skulle försämras.

Vi befinner oss, med Stenlings ord, i "ett nytt normalläge". Den strategiska timeouten är över. Även det svenska försvaret rustar upp. 

Bunkerturister bör hitta en annan hobby. 

 

Läs också: Sälj inte ut hamnarna för alla yuan i världen