Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Annie Lööfs yrvakna feminism imponerar inte

Centerpartiets partiledare Annie Lööf presenterade ett vallöfte om jämställda löner vid en presskonferens. Men förslaget saknar verklighetsförankring: lönerna i staten är redan jämställda.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT/

Annie Lööf måste läsa på om löneskillnaderna. Hennes vallöfte är varken genomtänkt eller genomförbart.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Centerpartiets strateger tycks ha gnuggat geniknölarna: "Hörni, vi kanske skulle testa feminism?" Och vips! är Annie Lööf plötsligt mycket indignerad över löneskillnaderna mellan kvinnor och män: "Det gör mig så oerhört frustrerad" att vi "nedvärderar kvinnor när det kommer till lön", dundrade hon i DN. Nu vill hon styra lönebildningen för statligt anställda, genom ett nytt uppdrag till Arbetsgivarverket. 

Centerledarens förslag är att ge 6,4 miljarder kronor till Arbetsgivarverket för att "få bort de oförklarliga och oförsvarliga löneskillnaderna" mellan statligt anställda män och kvinnor under kommande mandatperiod. Siffran är baserad på statistik från Medlingsinstitutet.

Lönerna i staten är redan jämställda

Frågan är mer komplicerad än den först ser ut att vara: män tjänar mer för att de jobbar fler timmar än kvinnor, utbildar sig till andra yrken och jobbar i privat sektor där löneläget är högre än i den kvinnodominerade offentliga sektorn. När sådana faktorer har rensats bort kvarstår enligt Medlingsinstitutet en oförklarad skillnad på 4,0 procent i statlig sektor.

Oförklarad löneskillnad är dock, påpekar institutet, inte detsamma som oskälig. Statistiken är för trubbig: den anställdes arbetsbeskrivning, produktivitet och meriter syns inte i diagrammen. Men sådana faktorer spelar stor roll i en löneförhandling.

Turligt nog finns det betydligt mer detaljerad statistik över de statligt anställda. I juni presenterade Arbetsgivarverket, som sköter kollektivavtalsförhandlingar för 240 myndigheter med 270 000 anställda, sin årliga rapport: Den oförklarade löneskillnaden i staten – när man tagit hänsyn till bland annat deltidsarbete, chefskap, arbetsuppgifter, utbildning, erfarenhet och region – har sjunkit till 0,4 procent. 

De statliga lönerna är alltså tio gånger mer jämställda än vad Centerpartiet har räknat på. Tänk, ett vallöfte som nästan är helt uppfyllt – redan innan valet! Vilken fullträff! Eller?

Trots att Annie Lööf vill att regeringen ska styra lönesättningen mer än i dag, ska fortfarande individuell lönesättning råda. Hur en jämställdhetspott, som delas ut till kvinnor som grupp, går ihop med att löner ska sättas individuellt får man inget svar på.

Centerns lönelöfte är en varmluftsballong

Än mer förvirrande är utformningen: de 6,4 miljarderna ska ges till Arbetsgivarverket. Men verket har bara hand om de centrala avtalen, där principerna bestäms (och ja, det står redan i kollektivavtalet att oskäliga löneskillnader ska bort). Själva lönerna förhandlas och betalas ut lokalt på varje myndighet. Vill C ha ett helt nytt system för hur statliga myndigheter ska skötas och styras? Eller har de bara noll koll?

Annie Lööfs förslag är inte bara ogenomtänkt och sannolikt ogenomförbart. Det missar dessutom målet. De verkligt stora löneskillnaderna finns i den privata sektorn. Men talande nog är centerpartisterna flata mot företagen: ett vallöfte om att man "kommer ta initiativ till att efter valet möta parterna på arbetsmarknaden" kan knappt sägas vara ett löfte.

Centerpartiets vallöfte om jämställda löner påminner om historien om mannen som tappade sina nycklar och letade under gatlyktan – inte för att det var där han tappat dem, utan för att det var lättast att leta där.

Annie Lööfs yrvakna feminism imponerar inte.


Läs också: Vem vill ha en 25-åring som chef?