Linda Jerneck

Alice Bah Kuhnke borde aldrig ha blivit minister

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke skriver på Instagram att hon alltid är "på urfolkets sida", och kritiserar att Kronofogden bränt ned en kåta som saknade tillstånd.
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Striden gäller en kåta som uppförts utan tillstånd i Vindelfjällens naturreservat, vilket klassas som ett av de mest skyddsvärda naturområdena i Europa. (Dock en annan kåta än den på bilden).
Foto: STIG HAMMARSTEDT

Alice Bah Kuhnke verkar inte förstå vad ministerrollen innebär. Gång på gång gör hon uttalanden som i bästa fall är djupt olämpliga, i värsta fall närmar sig tjänstefel. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är skillnad på att vara minister och att vara influencer. Det är absurt att det ska behöva sägas, men för att vara tydlig: en minister representerar regeringen och ofta staten Sverige. Bakom sig har ministern därför inte bara ett parti eller ens ett departement – utan hela statsapparaten. Det ställer krav på omdöme och ödmjukhet.

Har Alice Bah Kuhnke vad som krävs?

Samma vecka som den famösa knytblusbilden postade hon en annan selfie med armarna i kors och bildtexten: ”Ord har stått mot ord och trots mångas långa kamp så brinner i detta nu Anita Gimvalls släkts kåta, i Stenträsket i Storuman. Orimligt, i dess sanna (!) bemärkelse. Syntolkning: arg.”

https://www.instagram.com/p/Bhbg41qhxbF/?taken-by=alicebahkuhnke

Ord har inte alls stått mot ord. Bah Kuhnke, som också är demokratiminister, borde veta att myndigheter inte bränner ned egendom hursomhelst. Kåtan har varit föremål för en sex år lång rättsprocess med domstolsbeslut och överklaganden. Ägaren Anita Gimvall ville inte forsla bort den själv, och alternativet till att bränna den var därför att ta in ett byggbolag vilket skulle ha kostat henne 70 000 kronor. 

Varför är demokratiministern arg?

Anser demokratiministern att det är ”orimligt” att myndigheter och domstolar följer lagen? Tycker hon att det är ”orimligt” att kronofogden gör sitt jobb? Eller är hon ”arg” för att enskilda inte får bygga utan tillstånd i Sveriges största naturreservat?

När en följare ifrågasatte att Bah Kuhnke kritiserar domstolens beslut svarade hon att ”som statsråd är det inte tillåtet att lägga sig eller på något sätt påverka myndigheters pågående handläggning” men att hon ofta har ”möten med samiska representanter, ser till att mina medarbetare har det, debatterar i riksdagen och på seminarium. Alltid (!) på urfolkets sida. Alltid.”

Så talar en aktivist. Men aldrig en minister. 

Om Alice Bah Kuhnke anser att lagstiftningen inte tar tillräcklig hänsyn till samernas rättigheter, är hon i en utmärkt position för att driva på för att ändra den. Att kritisera ett domslut är en helt annan sak. Vi ska inte ha någon politisk styrning av våra domstolar. Varken direkt eller indirekt.

Med makten kommer ansvar

Statliga tjänstemän måste veta att de kan utföra sitt arbete på regeringens uppdrag och med dess stöd. Två av tre anställda vid Kronofogdemyndigheten har utsatts för våld, hot eller trakasserier i jobbet, enligt Jusek. De förtjänar bättre än att bli kastade till vargarna av en minister som verkar mer intresserad av sin image än sitt uppdrag.

Alice Bah Kuhnke är inte ensam om att ha dåligt omdöme. Flera ministrar hakade på hashtagg-kampanjen för att ”backa Sara Danius” i sociala medier, trots att statsråd borde veta bättre än att lägga sig i personfrågor i en fristående kulturinstitution. Men att just kulturministern tog till knytblusen är särskilt allvarligt. Hon är mäktigast i Kultursverige, hon bestämmer vilka områden det ska satsas på och vilka som får klara sig utan. 

Med makten och ministerposten kommer stort ansvar. Men Alice Bah Kuhnke verkar hellre vilja vara en aktivist. 


Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om varför en S-M-regering vore bra för Sverige.


Läs också:

Knytblusministrarna är inte riktigt kloka