Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Nationalisterna är de nya globalisterna

Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Partiet kan få nytta av de botnätverk som andra högerpopulistiska och högerextrema partier har använt.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Steve Bannon, tidigare rådgivare åt Trump, höll tal för franska nationalisterna i Front National i helgen.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nationalisternas gräsrotsrörelse är lika artificiell som en konstgräsplan. Och den styrs av en liten klick med många frequent flyer-poäng.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nationaliströrelsen är den mest globaliserade politiska kraften just nu. De lånar friskt strategier och idéer av varandra, och hjälps åt att blåsa upp nationalistiska budskap i sociala medier. Allt för att det folkliga stödet ska se större ut än vad det egentligen är. 

”Allt jag försöker vara är infrastrukturen, globalt, för den globala populiströrelsen” sade Steve Bannon ödmjukt när han blev intervjuad av New York Times under sin Europaturné i förra veckan.

Efter att han i somras fick sparken från rollen som president Trumps närmaste rådgivare har Bannon fokuserat på att bygga ett nätverk av europeiska nationalister. Han har träffat höga företrädare för Alternativ för Tyskland (AfD), gett råd till italienska populister och talat för Marine Le Pens Nationella Fronten. Hans budskap till fransmännen: ”Låt dem kalla er rasister. Låt dem kalla er xenofober. Bär det som en hedersbetygelse. Ni är del i en global rörelse som är större än Frankrike”.

"Armé av populistiska fotsoldater"

Bannon har rätt. Kontakterna är täta mellan Bannons ”alt right”-rörelse i USA, den svenska extremhögern och meningsfränder i Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike och Ungern. Europas nationalister frotterar sig på internationella konferenser, intervjuar varandra i sina ”alternativa medier”, och sprider varandras budskap i sociala medier.

Inför det tyska valet studerade forskare vid London School of Economics hur valdebatten såg ut i sociala medier. Det högerextrema partiet AfD dominerade stort, under valspurten handlade 30 procent av alla tyska tweets om dem. Det var dock inte bara tyska användare som fick partiets hashtaggar att trenda.

”Extremhögergrupper runtom i världen samarbetade under valkampanjen”, enligt rapporten. Svenska nazister och högerpopulister koordinerade sitt arbete med meningsfränder i övriga Skandinavien, Nederländerna, USA och Ryssland. På internetforum för alt right-rörelsen planerade de sina påverkanskampanjer i månader inför det tyska valet. 

Vi bör räkna med att det finns liknande planer för att snedvrida debatten inför riksdagsvalet i höst. Bannons mål är att träna ”en armé av populistiska fotsoldater” i konsten att använda sociala medier.

Alternativ för Sverige

Ett exempel på banden mellan amerikansk och svensk nationalism är att Daniel Friberg, som av tidningen Expo beskrivs som ”frontfigur för den svenska nyfascistiska rörelsen”, för ett år sedan startade en ny organisation tillsammans med den amerikanske vit makt-ideologen Richard Spencer. Organisationen döpte de till Alt Right, och huvudkontoret förlades till Washington DC.

Förra veckan fick Sverige ett nytt högerextremt parti när de uteslutna SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne startade eget: Alternativ för Sverige. Det är inte första gången de två importerar och direktöversätter andra nationers nationalism. I maj 2014 släppte de en valfilm som närmast var en kopia av franska Generation Identitaires. Budskapet: ”Europa tillhör oss”.

Nationalisterna är mer globaliserade än de internationalister de älskar att hata. Det är inte förvånande att Kent Ekeroths plan B – om han inte kommer in i riksdagen – är att flytta till Ungern.

 

Läs också: Putins lakejer finns både till höger och vänster