Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Partiet kan få nytta av de botnätverk som andra högerpopulistiska och högerextrema partier har använt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGJimmie Åkesson, partiledare för SD. Partiet kan få nytta av de botnätverk som andra högerpopulistiska och högerextrema partier har använt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Partiet kan få nytta av de botnätverk som andra högerpopulistiska och högerextrema partier har använt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Steve Bannon, tidigare rådgivare åt Trump, höll tal för franska nationalisterna i Front National i helgen. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNSteve Bannon, tidigare rådgivare åt Trump, höll tal för franska nationalisterna i Front National i helgen. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Steve Bannon, tidigare rådgivare åt Trump, höll tal för franska nationalisterna i Front National i helgen. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Linda Nordlund

Nationalisterna är de nya globalisterna

Publicerad

Nationalisternas gräsrotsrörelse är lika artificiell som en konstgräsplan. Och den styrs av en liten klick med många frequent flyer-poäng.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nationaliströrelsen är den mest globaliserade politiska kraften just nu. De lånar friskt strategier och idéer av varandra, och hjälps åt att blåsa upp nationalistiska budskap i sociala medier. Allt för att det folkliga stödet ska se större ut än vad det egentligen är. 

”Allt jag försöker vara är infrastrukturen, globalt, för den globala populiströrelsen” sade Steve Bannon ödmjukt när han blev intervjuad av New York Times under sin Europaturné i förra veckan.

Efter att han i somras fick sparken från rollen som president Trumps närmaste rådgivare har Bannon fokuserat på att bygga ett nätverk av europeiska nationalister. Han har träffat höga företrädare för Alternativ för Tyskland (AfD), gett råd till italienska populister och talat för Marine Le Pens Nationella Fronten. Hans budskap till fransmännen: ”Låt dem kalla er rasister. Låt dem kalla er xenofober. Bär det som en hedersbetygelse. Ni är del i en global rörelse som är större än Frankrike”.

"Armé av populistiska fotsoldater"

Bannon har rätt. Kontakterna är täta mellan Bannons ”alt right”-rörelse i USA, den svenska extremhögern och meningsfränder i Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike och Ungern. Europas nationalister frotterar sig på internationella konferenser, intervjuar varandra i sina ”alternativa medier”, och sprider varandras budskap i sociala medier.

Inför det tyska valet studerade forskare vid London School of Economics hur valdebatten såg ut i sociala medier. Det högerextrema partiet AfD dominerade stort, under valspurten handlade 30 procent av alla tyska tweets om dem. Det var dock inte bara tyska användare som fick partiets hashtaggar att trenda.

”Extremhögergrupper runtom i världen samarbetade under valkampanjen”, enligt rapporten. Svenska nazister och högerpopulister koordinerade sitt arbete med meningsfränder i övriga Skandinavien, Nederländerna, USA och Ryssland. På internetforum för alt right-rörelsen planerade de sina påverkanskampanjer i månader inför det tyska valet. 

Vi bör räkna med att det finns liknande planer för att snedvrida debatten inför riksdagsvalet i höst. Bannons mål är att träna ”en armé av populistiska fotsoldater” i konsten att använda sociala medier.

Alternativ för Sverige

Ett exempel på banden mellan amerikansk och svensk nationalism är att Daniel Friberg, som av tidningen Expo beskrivs som ”frontfigur för den svenska nyfascistiska rörelsen”, för ett år sedan startade en ny organisation tillsammans med den amerikanske vit makt-ideologen Richard Spencer. Organisationen döpte de till Alt Right, och huvudkontoret förlades till Washington DC.

Förra veckan fick Sverige ett nytt högerextremt parti när de uteslutna SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne startade eget: Alternativ för Sverige. Det är inte första gången de två importerar och direktöversätter andra nationers nationalism. I maj 2014 släppte de en valfilm som närmast var en kopia av franska Generation Identitaires. Budskapet: ”Europa tillhör oss”.

Nationalisterna är mer globaliserade än de internationalister de älskar att hata. Det är inte förvånande att Kent Ekeroths plan B – om han inte kommer in i riksdagen – är att flytta till Ungern.

 

Läs också: Putins lakejer finns både till höger och vänster 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag