Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Nordlund

Förstår svenskar hur fantastisk förskolan är?

Få länder har lika bra förskola som Sverige. Det är något att vara både stolt och tacksam över.

Glöm köttbullar och musikundret. Förskolan är det allra bästa med Sverige. Svenska föräldrar borde vara evigt tacksamma över att en sådan förmån nästan är gratis.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När vi hälsar på har min svägerska haft sin sexmånadersbebis på förskola i två dagar. Det var jobbigt att lämna honom där, säger hon. Småbarnsavdelningen består av ett rum med spjälsängar längs väggarna. Även om fröknarna är gulliga verkar det som att något av barnen gråter varje gång hon tittar in. Det känns mer som en förvaringslösning än en förskola.

De bor i USA, där man har rätt till 12 veckors föräldraledighet men inte någon föräldrapenning. Hon har stannat hemma utan en dollar i ersättning i ett halvår, vilket är längre än många andra. Den som vill vara hemma längre än tre månader kan inte vara säker på att det finns en tjänst att komma tillbaka till. Det är en bidragande orsak till att välutbildade kvinnor ger upp yrkeslivet och blir hemmafruar.

Förskola för 40 000 kronor i månaden

En annan anledning är att det för många amerikanska kvinnor inte lönar sig att arbeta. Åtminstone inte om man har flera barn i förskoleåldern. För min svägerska kostar det ungefär 20 000 svenska kronor för båda barnen – i månaden. Då har de ändå hittat en jämförelsevis billig förskola där de bor. Hennes kollega betalar dubbelt så mycket – 40 000 kronor i månaden – för att ha två barn på en förskola vid jobbet i centrala Washington.

Det är knappast förvånande att två av tre amerikanska föräldrar uppger att kostnaderna för barnomsorg har påverkat deras karriärval. En tredjedel säger att de har sökt mer välbetalda jobb för att ha råd, medan två tredjedelar uppger att de försöker hålla nere kostnaderna genom att använda barnomsorgen färre timmar. Det handlar om att flexa genom att arbeta hemifrån eller på kvällarna, att gå ned i arbetstid eller helt enkelt att bli hemmafru.

Förskola är faktiskt dyrare än college i många delstater. Bördan blir dubbel, eftersom familjerna förväntas börja spara ihop till barnens framtida universitetsstudier redan när de är små. 

Barn eller karriär? Var god välj.

Så många som var femte amerikansk familj har avstått från att skaffa fler barn på grund av kostnaden för barnomsorg. Trots att de egentligen hade velat.

I USA måste kvinnor fortfarande välja mellan barn och karriär. Det är fantastiskt att vi svenskar slipper göra det valet. Här går det faktiskt att jobba heltid, till och med axla chefsansvar, även som ensamstående förälder. Det är enastående – och det är en välfungerande, skattefinansierad barnomsorg vi kan tacka för det. 

Om min svägerskas familj hade flyttat till Sverige hade deras barnomsorgskostnader sjunkit med nästan 90 procent: med maxtaxa kostar det runt 2000 kronor för två barn. Det är ett bra argument för att locka hem utlandssvenskar.

Svensk förskola är inte bara tillgänglig för alla, utan håller dessutom god kvalitet. Barnen får öva sina sociala färdigheter och lära sig om växter och djur, siffror och bokstäver. De får leka och fantisera och göra utflykter. Det är en pedagogisk verksamhet med duktig personal, långt ifrån att bara vara barnförvaring för förvärvsarbetande föräldrar. För denna förmån behöver familjerna inte betala särskilt mycket – och låginkomsttagare inte alls.

Vi borde alla vara innerligt tacksamma för det.

 

Läs också: Varför ska kvinnors kamp tas som vänstergisslan? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!