Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Linda Jerneck

Fejkmordet kan spela Putin i händerna

Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko, som tvingades flytta till Ukraina efter att ha kritiserat Putinregimen, rapporterades mördad under tisdagen. Ett dygn senare dök han upp – levande – på en presskonferens. Foto: ALEXANDER BAROSHIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Vid presskonferensen som anordnades av ukrainska säkerhetstjänsten SBU framkom att de hade iscensatt mordet på Babtjenko för att kunna gripa dem som planerat att mörda honom. Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ukrainska säkerhetstjänsten har fejkat ett journalistmord för att avslöja en rysk komplott. Men risken är att det blir Putin som tjänar på förvirringen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Hela världen hann sörja den ryske reportern Arkadij Babtjenko i ett dygn – sedan återuppstod han på en presskonferens anordnad av ukrainska säkerhetstjänsten SBU. SBU hävdar att de avslöjat en mordkomplott mot Babtjenko, och att de fejkade hans död för att kunna spåra dem som låg bakom. Mordet ”beställdes av ryska säkerhetstjänsten”, sa SBU-chefen Vasyl Grytsak.

Fanns det en mordplan? Var det ryska intressen som låg bakom? Eller är allt en del i propagandakriget mellan Ukraina och Ryssland? Än så länge är det omöjligt att avgöra. Det är dock osannolikt att Arkadij Babtjenko skulle delta i operationen om han själv inte trodde att det fanns en mordkomplott.

Det var trots allt väntat att Arkadij Babtjenko skulle bli utsatt för ett attentat. Babtjenko är en erfaren krigskorrespondent och en okuvlig sanningssägare. Som artonåring ryckte han in, och kom att utkämpa två Tjetjenienkrig för Ryssland. Erfarenheterna blev grunden i hans författarskap och formade hans övertygelser. Han har varit en vass kritiker mot Rysslands annektering av Krim och krig i Ukraina.

Tusentals hot riktades mot Babtjenko

Efter ett Facebookinlägg blev hoten mot Babtjenko och hans familj ohanterbara och de tvingades lämna landet. I inlägget skrev han att Ryssland, som urskillningslöst bombade Aleppo, var en aggressor och att han därför inte kände mer än likgiltighet inför att militärkören som skulle uppträda för bombpiloterna hade omkommit i en flygkrasch.

Så drog cirkusen i gång: politiker fördömde honom, den största tv-kanalen startade en namninsamling för att hans medborgarskap skulle dras in, den regimtrogna tv-kanalen Tsargrad publicerade en lista med de 100 värsta russofoberna och satte honom på tionde plats. Han mottog tusentals hot.

Oavsett vad som verkligen hände i Kiev i tisdags, är hoten mot ryska journalister högst verkliga. Freedom House och Reportrar utan gränser klassar Ryssland som ett land utan pressfrihet. De flesta medier styrs – direkt eller indirekt – från Kreml. 

Sedan Putin blev president har 25 journalister mördats i Ryssland. I den siffran ingår inte de misstänkta dödsfall som myndigheterna inte velat klassa som mord – som fallet Maksim Borodin. Den grävande journalisten från Jekaterinburg dog efter ett oförklarligt fall från sin balkong den 15 april i år – ”en tragisk olyckshändelse” enligt polisen. 

Vem ska lita på ukrainska myndigheter?

Självklart är det en stor lättnad att Arkadij Babtjenko inte blev ännu en reporter som dödats på grund av sina avslöjanden. Men om historien som SBU presenterade vid presskonferensen är sann, har de ukrainska myndigheterna av allt att döma begått ett allvarligt misstag. 

Istället för att sätta Babtjenko i säkerhet och avslöja attentatsplanerna iscensatte de ett mord och spred falsk information. Priset för charaden är högt: vem ska lita på ukrainska myndigheter nästa gång? Och vem litar på internationell press som rapporterar vad de sagt?

Putin har vunnit en mycket större seger än han kunnat hoppas på: hela världens nyhetskonsumenter håller plötsligt med honom om att ingenting är sant, och att allting är möjligt. Lita på att Kreml kommer att utnyttja förvirringen.

 

Läs också: 

Ställ Putin till svars för lidandet i Syrien 

Fotnot: I tv-spelar ovan visas ett avsnitt av Ledarsnack, denna gång intervjuas Bill Browder som skrivit boken "Mitt krig mot Putin".