Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Visitera fuskarna på högskoleprovet

Högskoleprovet är en chans att komma in på högskolan för den som inte har strålande betyg från gymnasiet. Varje person som fuskar sig till ett bra resultat stjäl en studieplats från en annan, ärligare student.Foto: Eva Dalin/ UHR / Högskoleprovet Foto: Eva Dalin. Fri användning f
Tusentals svenskar skriver högskoleprovet varje år. Foto: LASSE SVENSSON
En statlig utredning har föreslagit att provdeltagare ska kunna visiteras, för att upptäcka fusk.Foto: Colourbox

Strunta i JO – det är viktigare att värna högskoleprovets integritet än provdeltagarnas.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Justitieombudsman (JO) Katarina Påhlsson vill inte tillåta kroppsvistering och metalldetektorer vid högskoleprovet, som en statlig utredning har föreslagit. JO anser att ändamålet – att förhindra fusk – inte väger tungt nog:

”Jämför man med andra ändamål där kroppsvisitation används så är det här ett betydligt svagare ändamål, och då har jag svårt att tillstyrka förslaget”, sa Påhlsson till TT.

Högskoleprovet är frivilligt

Att tvinga den som vill skriva högskoleprovet att låta sig undersökas med metall- och radiovågsdetektor, lämna över sin väska för genomsökning och, vid behov, även kroppsvisiteras är naturligtvis en integritetsinskränkning. Men det är ändå rätt att genomföra tuffa åtgärder för att stoppa fusket. 

För det första är det helt frivilligt att skriva provet. Högskoleprovet är en generös möjlighet för den som inte har toppbetyg att visa att man ändå har vad som krävs för att klara högre studier. Det är inte heller det enda sättet att ta sig till universitetet ens för den som misslyckades i gymnasieskolan – komvux finns i hela landet, och vid flera populära utbildningar finns också en kvot där studenter antas med intervjuer. Den som verkligen inte vill gå igenom en metallbåge kan välja en annan väg till högskolan.

För det andra får fusket allvarliga konsekvenser. Varje person som köper sig till ett högt provresultat och med hjälp av detta kommer in på en eftertraktad utbildning stjäl en plats från någon annan, ärligare student. Därför har också de flesta provdeltagare goda skäl att stå ut med det tillfälliga obehag och bök som säkerhetskontroller skulle medföra.

Högskoleprovsfusket är högteknologiskt och kan inte stoppas med vanliga medel – hur hökögda provledarna än må vara kan de inte upptäcka en nästan mikroskopisk hörsnäcka som gömmer sig i en hörselgång. Inte utan att få lyfta på håret, i varje fall. Och det torde räknas som att visitera.

130 personer åkte fast efter tillslaget mot HP-hjälpen

Härom året avslöjades att ett företag, som kallade sig HP-hjälpen, tjänade många miljoner på att sälja ”fuskpaket”. Paketen varierade i pris beroende på önskad provpoäng – ett perfekt resultat på 2,0 kostade över 100 000 kronor. Provdeltagarna utrustades med en hörsnäcka, ungefär lika stor som ett knappnålshuvud, och en ombyggd mobiltelefon som fungerade som en mottagare. På så vis kunde fuskarna få provsvaren upplästa i realtid.

Hittills har 130 personer fått sina resultat återkallade av Universitets- och högskolerådet (UHR), efter att deras namn har hittats i HP-hjälpens kundlista. Och det bara i en fuskarhärva som nystats upp.

Förtroendet för antagningssystemet är redan i gungning – gymnasieskolor som är frikostiga med glädjebetyg snedvrider konkurrensen i betygskvoten, högskolor som tar in kollegernas barn via intervjuer väcker misstankar om nepotism i intervjukvoten, och fuskarfirmor som utrustar provdeltagare med hörsnäckor korrumperar högskoleprovskvoten. 

Viktigare än att värna fuskarnas integritet i provsalen är att värna högskoleprovets integritet. Om något borde regeringen skärpa utredarens förslag, och inte bara använda metallbågar och visitationer vid stickprovskontroller – utan i varje provlokal.