Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Rebecca & Fiona borde faktiskt skämmas

Axwell är en av de svenska artister och DJ:s som ska spela på Soundstorm-festivalen i Saudiarabien. Hur känns det att det är regimen som betalar gaget?
Foto: EXP Anders Ylander
Rebecca & Fiona har tidigare varit i blåsväder efter att ha uppträtt i en tröja med hammaren och skäran på Pridefestivalen. Då bad duon om ursäkt och förklarade att de står bakom mänskliga rättigheter. Gäller det fortfarande?
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sanna ”La Fleur” Engdahl är DJ. Hon försvarar beslutet att spela på festivalen i Saudiarabien med att ”Om alla hade tackat nej till denna spelning så hade inte frågan lyfts”. Amnesty håller nog inte med – de lyfter frågan om saudiska människorättsbrott i rapporter varje år.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Kronprins Mohammed bin Salman beställde styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är skamligt att svenska artister tar emot pengar från en regim som avrättar homosexuella, behandlar kvinnor som djur och lönnmördar journalister.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Saudiarabien vill tvätta bort medeltidsstämpeln – men inte genom att, säg, låta kvinnor bli fullvärdiga medborgare. Nej, kronprins Mohammed bin Salman kanske även i fortsättningen låter styckmörda journalister, men hans regering sponsrar genom Underhållningsdepartementet också musikfestivalen Soundstorm i Riyadh i december. Hippt!

En drös svenska artister står redo att hjälpa regimen att blästra sin image med house: Axwell, Adam Beyer, Rebecca & Fiona, Alesso, La Fleur och Salvatore Ganacci.

Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick har uppenbarligen inte lärt sig något av att de tvingades be om ursäkt efter att Fiona bar hammaren och skäran vid en konsert på Pridefestivalen – minst sagt okänsligt med tanke på hur homosexuella förföljdes i forna Sovjet. Men detta är värre.

I Saudiarabien är homosexualitet belagt med dödstraff. Att Mohammed bin Salman lovat reformer som ska ”skydda mänskliga rättigheter” har enligt Amnesty inte lett till någonting. I slutet av förra året var ”i praktiken alla kända saudiska människorättsaktivister som befann sig i landet frihetsberövade eller fängslade”. Inte en, inte två, utan alla. 

Den nya regimen är smartare än den gamla. Kronprinsen har förstått hur man sätter spinn på små reformer så att västvärlden slappnar av och glömmer bort att ställa jobbiga frågor om pressfrihet och gästarbetares slavliknande villkor. Som att kvinnor nu tillåts att köra bil – samtidigt som alla de kvinnorättskämpar som drev frågan har fängslats eller belagts med utreseförbud.

Det är naivt att inte se att Soundstorm-festivalen är en del i regimens PR-kampanj.

Det är huvudlöst blåögt att tro att man ”som mer eller mindre fri kvinna” ska ”vara en förebild” för saudiska kvinnor. Du är fri, Sanna Engdahl – saudiskorna är det inte.

Artisterna som är villiga att uppträda för saudiska blodspengar duckar mediernas frågor. Det är fegt. Därför hedrar det Sanna ”La Fleur” Engdahl att hon åtminstone skickade ett sms till DN: ”I min önskan att förändra, förbättra och öppna upp världen är inte bojkott enda valet. I detta fall såg jag tillfället att besöka ett land som jag har väldigt lite insyn i, att möta människor där, att som mer eller mindre fri kvinna förhoppningsvis kunna inspirera och vara en förebild för andra kvinnor”.

Det är huvudlöst blåögt att tro att man ”som mer eller mindre fri kvinna” ska ”vara en förebild” för saudiska kvinnor. Du är fri, Sanna Engdahl – saudiskorna är det inte. Det är inte på grund av brist på kvinnliga förebilder som hela deras liv styrs av manliga släktingar och statens moralpolis. Det är på grund av lagar, skrivna och upprätthållna av den regim som betalar ditt gage. 

Om artistgänget ändå väljer att åka – låt mig föreslå att de besöker Deeratorget i centrala Riyadh. Det kallas också ”Chop chop square”, för det är här de dödsdömda fångarna halshuggs med ett svärd under de publika avrättningarna. Ibland sätts huvudet upp på en påle på torget efteråt. 

I år har regimen ökat takten – under årets första halva avrättades 40 personer, fler än under hela förra året. En kväll på Chop chop square ger er alltså en unik chans att lära er mer om Saudiarabien!

Tyvärr råder fotoförbud under halshuggningarna, så det blir kanske inte så mycket content till era sociala medier. 

Det är vidrigt att svenska artister vill stötta den blodtörstiga regimen i Riyadh.