Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Varning: Pape visar hur fanatiska IS-kvinnorna är

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Michael Skråmo anslöt till IS 2014, och dödades 2019. Han lämnade efter sig sju barn som nu omhändertagits av svenska myndigheter.

Den kände terrorsvensken Michael Skråmos svärmor Ulrika Pape samlar in pengar till IS – från Örebro, avslöjade Expressen. Hotet från återvändarna måste tas på allvar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ulrika Pape, 48, avslöjades av en dold kamera när hon trodde att hon skulle möta en IS-anhängare i Örebro för att ta emot 12 700 kronor i kontanter att skicka till IS-kvinnor i al-Hol-lägret i Syrien. I själva verket var det Expressens reporter David Baas som hon i månader hade chattat med genom den krypterade appen Telegram. Avslöjandet bekräftar risken att IS-anhängare som återvänt fortfarande kan tjäna terrorgruppen.

Pape konverterade 2007 till islam tillsammans med sin dotter Amanda Gonzales, som senare gifte sig med IS-terroristen Michael Skråmo. 2014 reste båda kvinnorna, tillsammans med sina barn, till Syrien för att ansluta sig till IS. Ulrika Pape återvände dock till Sverige 2015, efter att ha blivit avslöjad som IS-rekryterare under namnet Umm Hamza av ett kanadensiskt tv-team. 

Viljelösa jihadistfruar?

Det är dock långt ifrån säkert att Pape har gjort sig skyldig till brott – även om hon har samlat in pengar för att skicka dem till IS-läger. För att kunna döma någon för terrorfinansiering måste man kunna spåra pengarna till slutdestinationen och visa att mottagaren är del av en terrorgrupp. Det är svårt – inte minst när pengarna skickas till krigshärjade länder som Syrien.

Lagförslaget som kriminaliserar samröre med terrororganisationer är dessutom inte planerat att träda i kraft förrän i mars.

Ulrika Papes fall är inte unikt. De flesta svenska kvinnor som väntar på att hämtas hem från al-Hol lär inte kunna dömas till fängelsestraff. Därför är det extra viktigt att Sverige ser dem för vad de är: IS-kvinnorna är inte förledda och viljelösa jihadistfruar, utan ideologiskt övertygade vuxna som gjorde ett högst medvetet val när de reste ned till kalifatet.

IS har haft ovanligt stor dragningskraft på kvinnor. Mellan tio och 15 procent av de utländska IS-resenärerna var kvinnor. Ett viktigt skäl till det var att kvinnorna spelade en viktig roll i bygget av kalifatet: De skötte inte bara hem och barn utan arbetade också inom administrationen, sedlighetspolisen och som rekryterare. En stor grupp ”Umms” (efter arabiskans ord för mor) drev konton på sociala medier, som med rosiga bilder av muffinsbak och systerskap lockade andra västerländska kvinnor till Syrien. De användes också för att radikalisera män och värva jihadister, bland annat genom att håna muslimska män för att de ännu inte rest ner och tagit till vapen.

”Planerade flera generationer framåt”

Det är inte kärleken som radikaliserar dem, utan diskussionerna med andra fanatikor. Kvinnorna upprätthåller det sociala kittet och utvecklar ett mycket starkt systerskap – som gör det särskilt svårt att lämna. Det visar också erfarenheterna från avradikaliseringsprogram i Storbritannien och Nederländerna. 

Enligt Brynjar Lia, professor i Mellanösternstudier vid Oslo universitet, skiljer sig IS-kvinnornas radikaliseringsprocess från männens: ”Kvinnorna verkade mycket mer ideologiskt motiverade när de lämnade Norge. De planerade flera generationer framåt”.

Det är sannolikt bara en tidsfråga innan IS-svenskorna i al-Hol är tillbaka. Kurderna vill inte ha dem kvar, av förståeliga skäl. 

Är Sverige redo?