Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Var inte en nyttig idiot åt kinesiska kommunistpartiet

Kinas ambassadör Gui Congyou höll tal vid det kulturevenemang om Xinjiangprovinsen som kommunalrådet i Uppsala, Stefan Hanna, hjälpt till att arrangera.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Hanna är kommunalråd i Uppsala. Han blev vald som centerpartist, men hoppade av och är numer politisk vilde.
Foto: ADD LIGHT FOTOGRAF GÖRAN EKEBER / ADD LIGHT FOTOGRAF GÖRAN EKEBERG AB
Uppsala.
Foto: SVEN LINDWALL

Ett svenskt kommunalråd hjälper den kinesiska ambassaden att skönmåla människorättsbrotten som sker i Xinjiang. Svenska makthavare måste sluta se blåögt på Kina.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Två nyheter har i veckan satt kinesisk påverkan mot Sverige i blixtbelysning: En läckt databas visar att ett kinesiskt bolag med koppling till säkerhetstjänsten har samlat in personlig information om 1 000 inflytelserika svenskar från politiken, näringslivet och försvaret, och om deras anhöriga. Samtidigt kunde nyhetsbloggen InBeijing avslöja att kommunalrådet i Uppsala, Stefan Hanna, hjälpt den kinesiska ambassaden att anordna ett kulturevenemang om Xinjiang – ett propagandanummer där en miljon fångar i omskolningsläger, etnisk rensning och tortyr naturligtvis inte nämndes, men väl talepunkterna om vilket enastående välstånd som alla etniska grupper nu åtnjuter i provinsen. 

Lokalpolitiker har större makt än vad många inser, och kan vara användbara som nyttiga idioter i påverkansoperationer

Som en röd tråd mellan avslöjandena löper den kinesiska strategin ”elite capture”. Det innebär att inflytelserika personer inom politik, diplomati och näringsliv kartläggs, uppvaktas och charmas med exempelvis välavlönade styrelseuppdrag. När relationen har byggts upp kan den användas för att utverka politiska tjänster, och gentjänster. 

Några exempel på svenska makthavare vars samarbeten med kinesiska intressen har uppmärksammats är den tidigare Pekingambassadören Mikael Lindström, som 2013 blev rådgivare åt Huawei, och före detta statsminister Fredrik Reinfeldt, som har suttit i styrelsen för Sino-Nordic Investment Holdings, ett Hongkong-baserat bolag där den kinesiska staten äger 51 procent av aktierna. 

Jämfört med en tidigare statsminister framstår naturligtvis uppvaktningen av ett kommunalråd som nu är politisk vilde (och tidigare var centerpartist) som småpotatis. Men lokalpolitiker har större makt än vad många inser, och kan vara användbara som nyttiga idioter i påverkansoperationer. 

Att ett kommunalråd i en av Sveriges viktigaste universitetsstäder både hjälper till att anordna ett propagandaevenemang och sedan i intervju med kinesisk press påstår att svenska mediers kritik mot Kina beror på att svenskar ”inte förstår” det kinesiska rättssystemet är därför ingen försumbar seger för kommunistpartiet. Ambassadören hade knappast kunnat säga det bättre själv! 

Jag undrar om väljarna i Uppsala är nöjda med det.

Säpo har varnat för att Sverige ”befinner sig i en kinesisk intressesfär”. Kina samlar in information om enskilda personer, men stjäl också svenska uppfinningar och forskning.

”Cyberspionaget är på industriell nivå, det är en ny storskalighet. Det är enorma apparater som oavbrutet varje dag bedriver spionage mot Sverige”, säger Kennet Alexandersson, senior analytiker för kontraspionage hos Säkerhetspolisen, till SvD (15/9).

Svenska makthavare – inom politiken, såväl som akademin, techindustrin och försvaret – måste sluta att se så blåögt på Kina. Det gäller både vilka uppdrag och samarbeten man tackar ja till och vad man postar för information om sig själv, sitt arbete och sin familj online. Som den stora dataläckan visar måste också anhöriga till inflytelserika personer vara försiktiga. 

Bli inte en nyttig idiot åt kommunistpartiet. I vågskålen ligger både våra värderingar och landets välstånd.