Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Våldtäkt i sömnen och vådaskott i pannan – otur?!

Mannen som sköt Sandra, 17, i pannan menade att det var ett vådaskott. Han dömdes därför för vållande till annans död till fängelse i två år och åtta månader.
Foto: TORBJÖRN SELANDER
I början av maj friade Högsta domstolen en man från våldtäkt, sedan han fått diagnosen sexsomni. Det är en mycket ovanlig sömnstörning, där den drabbade kan utföra sexuella handlingar i sovande tillstånd.
Foto: MAGNUS ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Tänk, vad många otursförföljda män det finns i Sverige. Som mannen som skulle ”kolla säkringen” genom att trycka av sitt vapen några centimeter från flickvännens ansikte – och ett vådaskott brann av. Otur!

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sandra blev bara 17 år. Det var mot hennes panna som vapnet riktades den där augustieftermiddagen 2012. Mellan pipan och pannan var det fem till tio centimeter. Enligt rättsläkaren blundade Sandra när hon blev skjuten. 

Vilket oflyt hennes pojkvän hade! Vad är oddsen att vapnet skulle vara osäkrat just precis när han riktade det mot hennes huvud? Han hade hotat att döda henne förut. Men vilken otur.

Rätten bedömde att det rörde sig om ett vådaskott. Pojkvännen dömdes till fängelse i två år och åtta månader. Nu är han misstänkt för ett annat mord – mot en gängledare. Vilken serieotursman.

Han är inte ensam om att ha osis. I oktober 2019 drabbades en annan man på nästan samma sätt: När han kände på avtryckaren för att se om den var säkrad gick ett skott av och träffade hans exflickvän i pannan. Jennie var 24 år när hon dog – inför ögonen på deras lilla son. 

Ännu ett vådaskott i pannan. Vilken otur! Vad är oddsen?

Ja, vad är egentligen oddsen att man väljer att undersöka sitt vapen genom att fingra på avtryckaren i stället för att titta på säkringens läge? Och om man nu väljer just denna (uppenbart sämre) metod, vad är då oddsen att ett skott går av och träffar någon? Och om det sker, vad är då oddsen att den som träffas är en kvinna som tvingats bo på skyddat boende för att undkomma en? Killen hade uppenbarligen oerhört mycket otur.

Rätten bedömde att det var ett vådaskott som träffat Jennie mellan ögonen. Han lät ju ledsen när han ringde 112 efteråt. Straffet blev sex år och fyra månaders fängelse. Snart är han ute igen.

En annan grupp olycksbröder är de sömnstörda sexualbrottslingarna. Som Göteborgsmannen som Högsta domstolen friade härom veckan. Han hade visserligen våldtagit tjejkompisen som sov bredvid honom på en efterfest, men han hade gjort det i sömnen. Vilken oflax.

Sverige verkar ha råkat ut för en epidemi av den extremt sällsynta diagnosen sexsomni – åtminstone bland sexualbrottsmisstänkta. Det är en sömnstörning där den drabbade kan utföra sexuella handlingar i sovande tillstånd, men i forskningslitteraturen handlar det mest om onani eller tafsande, snarare än samlag. Störningen märks redan i barndomen, och uppstår inte över en fyllenatt. I litteraturen, alltså.

Om man lider av sexsomni borde man kanske ha ett ansvar att inte lägga sig för att sova bredvid andra?

När Ekot 2016 granskade hur sexsomni använts i våldtäktsmål, hade sömnstörningen åberopats som försvar i 18 fall, varav tio hade friats. I hälften av fallen friades männen enbart på grund av att de hävdat att de sov. De flesta hade, till skillnad från Göteborgsmannen, inte ens en diagnos.

Andra drar timmerstockar eller går i sömnen – men dessa män råkar dra kläderna av dem de sover bredvid, de råkar dra fram könet och sen råkar de tränga in i någon som inte vill. Vilken otrolig otur.

Om man lider av sexsomni borde man kanske ha ett ansvar att inte lägga sig för att sova bredvid andra?

Nej, det är inte synd om dessa män. Olyckligt på riktigt är däremot att ”utom rimligt tvivel” i svenska domstolar verkar ha omtolkats till ”utom orimligt tvivel”. Även helt osannolika historier kan uppenbarligen räcka för att fria män som dödat kvinnor från mord.

Det är dock en oturlig omständighet som kan ändras – om den politiska viljan finns.