Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Till 500 värnpliktiga sillmjölkars försvar

500 värnpliktiga har skickats hem från ledningsregementet i Enköping. OBS! Bilden på rekryter vid regementet är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten
Soldaterna på Ledningsregementet i Enköping, ett av landets största förband, har utsatts för allvarliga kränkningar.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

500 värnpliktiga har skickats hem från Ledningsregementet efter att kränkningar uppdagats. Är de överkänsliga soyboys? Knappast.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ledningsregementet i Enköping är ett av landets största. Här utbildas såväl värnpliktiga som anställda från andra förband, i sådant som kommunikation, telekrig, cyber och psykologiska operationer. Men nu har närmare 500 värnpliktiga skickats hem på tidigarelagd julledighet efter att ledningen upptäckt en tystnadskultur där kränkningar har tillåtits pågå, rapporterar DN.

Det handlar om systematiska kollektiva bestraffningar, om värnpliktiga som inte fått sova, äta tillräckligt eller gå på toaletten – och om skador som inte tagits om hand. En person ska ha tvingats att fortsätta arbeta med hjärnskakning. Dessutom ska en kultur av sexistisk jargong ha gått över styr under hösten.

Därför ska befälen nu sättas i skolbänken för en crash course – i ”ledarskap, tystnadskultur och olämpligt beteende”, som kommunikationschef Therese Timpson beskrev det i Mitti.

Skarpt, tydligt och rätt agerat av ledningen – kan man tycka. Men på internet flockades genast massor av män (ja, såvitt jag kunde köna dem var det hundra procent män) som minsann visste att berätta att det inte är något fel med lite lumpenpennalism. 

Så gör man män av pojkar! Dagens soldater är tunnhudade soyboys, sillmjölkar som blivit söndercurlade av feminister som vill pacificera alla män! Förfallet är ett tydligt tecken på att kvinnor inte hör hemma i armén. Är det förresten säkert att det inte är en Operation Gnällspik, iscensatt av Ryssland för att sabotera uppbyggnaden av svensk försvarsförmåga?

Ungefär så spekulerade snillena i tangentbordsbrigaden. 

Det är lätt att raljera över myndigheters värdegrundsarbete när skattepengar går till snicksnackarkonsulter som delar ut ”certifieringar” som avlatsbrev. Men Försvarsmakten är inte som andra myndigheter. 

De som har tillåtelse att använda våld i statens tjänst, för att försvara befolkningen, territoriet och demokratin, måste veta exakt var gränserna går. Dessutom är det rimligt att ställa högre krav på en myndighet som har rätt att tvinga folk till tjänstgöring under hot om fängelsestraff, än på arbetsgivare dit man söker sig helt frivilligt. 

Om jag var i regementschefens skor hade jag sett anställda som inte respekterar värdegrunder och uppförandekoder som en säkerhetsrisk. Om de bryter mot reglerna hemma på regementet, hur ska jag då kunna lita på att de kommer att följa Rules of Engagement i skarpt läge? Om de utsätter sina kolleger eller underordnade för kränkningar, vad är de då kapabla till gentemot, säg, krigsfångar eller civilbefolkning med oklara sympatier, när de befinner sig ute på insats?

Dessutom: Soldater som drivs av skräck för sina överordnade är inte lika pålitliga som soldater som kämpar för sina kamrater, tillsammans. Att skapa en välfungerande grupp är livsviktigt. Då kan man inte tillåta att några beter sig illa mot underlydande. Att ha en chef som missbrukar sin makt är demoraliserande.

Om det finns några sillmjölkar i den här historien är det varken ledningen eller de 500 värnpliktiga.