Linda Jerneck

Tänd julbelysningen och sluta dumsnåla

Tyvärr, Rudolf. Kommunernas spariver betyder att julbelysningen ska minskas i år – trots att snåla LED-lampor inte drar särskilt mycket el.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Grinchen avskyr när andra har det trevligt, och därför försöker han stjäla julen från invånarna i Whoville. Han är dock en dålig förebild för kommunchefer. Bilden kommer från filmen ”Grinchen – julen är stulen” från 2000.
Foto: EVERETT COLLECTION/IBL

Glöm adventsljusstakar, julstjärnor och gnistrande julgranar på torgen. När kommunerna ska spara el förvandlas de till juldräparen Grinchen – helt i onödan.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Risken för elbrist och skenande priser i vinter får landets kommuner att satsa på energieffektivisering, visar en enkät som Dagens Nyheter har gjort. 

Åtgärder som kan sänka förbrukningen rejält är att byta till snåla LED-lampor och treglasfönster, sänka temperaturen och stänga av ventilationen när kontor, skolor och andra lokaler inte används.

Men 17 kommuner nöjer sig inte med det. De vill också släcka julbelysningen. Och här går energibesparningsivern från konstruktiv till direkt löjlig. 

I Höganäs blir det inte några adventsljusstakar i kommunhuset i år, har kommunchef Herman Crespin bestämt. Det handlar om ungefär hundra kontorsfönster som ska gapa svarta och tomma. Genom denna insats sparar kommunen – trumvirvel – 245 kronor. Och då har jag ändå räknat med att hundra adventsstakar skulle lysa dygnet runt under hela december, och att elpriset blir lika högt som den hittills dyraste månaden i Skåne. 

Med tanke på att Höganäs elnota för 2022 kommer att landa på runt 33 miljoner kronor kan ingen påstå att det ger någon effekt att förneka personalen julljusstakar. 

I Stockholm medger infrastrukturchef Peter Granström att den nedsläckta julbelysningen är ”en symbolhandling för att visa att vi gör något”. 

Det är något laestadianskt över det: Hur skulle det se ut om tjänstemännen hade det lite mysigt på kontoren! Tänk om någon prussiluska från DN:s ledarsida skulle promenera förbi och se en frivol, tänd ljusstake!

”Ingen som har sett lysande renar och strålande stjärnor kan tvivla på att Sverige okynnesanvänder el,” mässades det från DN-skrapan häromdagen. 

Men medborgarna är inte dummare än att de förstår att LED-slingor och -ljusstakar drar väldigt lite ström. Varför skulle de uppskatta att kommunen genomför meningslösa sparåtgärder, som mest gör staden lite fulare och tråkigare? 

När det offentliga ska spara energi måste det ske rationellt och effektivt. Sveriges situation skiljer sig från till exempel Tysklands – de åtgärder som görs där behöver därför inte vara rätt för oss. I ett elsystem som är beroende av gas betyder varje sparad kilowattimme mer gas kvar i tanken, som kan användas längre fram. 

För oss är det inte lika lätt att spara energi – en blåsig dag finns det mycket el, och vi kan bränna på utan att det får större påverkan på priset, vid bleke råder brist. 

Bara genom att att sänka innertemperaturen med en grad kan man minska energiförbrukningen med fem procent. En kall men vindstilla decemberdag kan det vara skillnaden mellan att hushåll måste kopplas bort från elnätet och att man slipper ta till såna drakoniska åtgärder. Det betyder att det är värt uppoffringen att ta med en extra kofta till kontoret.

Det kommer att bli en jul där många familjer oroar sig över hur man ska få lönen att räcka till julmat och klappar. Låt dem åtminstone få lite julstämning på torgen. 

Att låta juleljusdioderna lysa är en lyx vi har råd med även denna vinter. Det finns faktiskt inget egenvärde i att ha det fult och tråkigt.