Linda Jerneck

Systemfel att ge 840 000 kronor till en våldtäktsman

Demonstration mot våldtäkter i Malmö, 2017.
Foto: JENS CHRISTIAN
Högsta domstolen kom fram till att mannen var 16 år när våldtäkterna begicks, och mannen fick kortare straff. Eftersom han redan suttit längre än det nya straffet fick han rätt till skadestånd från staten. Justitiekanslern beslöt att mannen får 840 000 kronor för sitt lidande.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Han är dömd för två tortyrliknande våldtäkter. När staten nu betalar honom för hans lidande får hans offer inte en krona. Det är stötande.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Malmö, mars 2017. Två män bryter sig in i en sovande kvinnas lägenhet. De misshandlar henne med sparkar och slag, mot kroppen, magen, huvudet. De tar strypgrepp och våldtar henne flera gånger. De hotar med att skjuta henne om hon inte är tyst. 

April 2017. Den ene våldtäktsmannen har tillsammans med sin storebror tvingat ner en kvinna i en källarlokal under pistolhot. I sjutton timmar håller de henne fången och utsätter henne för upprepade våldtäkter. Under tiden kontaktar de hennes väninna och kräver 20 000 kronor – annars ska de skada henne ännu mer. Men polisen lyckas till slut frita brottsoffret.

Våldtäkter är alltid vidriga. Men det finns grader även i helvetet. I det här fallet handlar det om en våldtäktsman som utsatt sina offer för tortyrliknande övergrepp under många timmar. Nog måste han dömas hårt?

Tyvärr belyser fallet flera systemfel i rättspolitiken. Ungdomsrabatterna, till att börja med:

Sedan han kom till Sverige från Syrien har mannen hävdat att han är född 2001. Men en utredning från Rättsmedicinalverket visade att han sannolikt var äldre än 18 år. I tingsrätten dömdes han därför som myndig, och fick bara straffet halverat på grund av ungdom. Tre år och tre månaders fängelse, samt utvisning, blev domen.

Om våldtäktsmannens kassaklirr hade betytt att brottsoffren faktiskt fick pengarna han är skyldig dem, skulle det åtminstone vara en liten tröst. Men se, det är tyvärr förbjudet

I hovrätten presenterade den misstänkte plötsligt ett syriskt pass, med födelseåret 2001. Men domstolen höll fast vid att han var myndig, eftersom den misstänkte själv hade skrivit i chattar att han skulle fylla 19 år – men bad sina vänner att inte berätta det för någon eftersom han uppgett att han var 15 år. Straffet skärptes till fyra år och sex månaders fängelse, samt utvisning.

Högsta domstolen tyckte dock att de syriska dokumenten skulle tillmätas större vikt. Därmed fick han ännu större straffrabatt: Domen skrevs ned till två års fängelse och utvisning. 

Det är upprörande att två tortyrmässiga, grova våldtäkter bara ger två års fängelse. Sadistiskt sexuellt våld kan inte bortförklaras med ”ungdomligt oförstånd”.

Men eftersom straffet dessutom var 14 månader kortare än tiden han avtjänat, fick den dömde våldtäktsmannen rätt till skadestånd från staten. 

Självklart ska staten betala när det blir fel. Men lagstiftningen borde göra tydlig skillnad på den som varit oskyldigt dömd, och därför bör få ett saftigt skadestånd, och den som faktiskt begått brottet men suttit för länge av andra skäl. Ersättningen följer dock schabloner.

Så våldtäktsmannen får 840 000 kronor för sitt lidande, när våldtäktsoffer i normalfallet inte får mer än omkring 100 000 kronor i skadestånd. Det är inget annat än stötande. 

Om våldtäktsmannens kassaklirr hade betytt att brottsoffren faktiskt fick pengarna han är skyldig dem, skulle det åtminstone vara en liten tröst. Men se, det är tyvärr förbjudet att beslagta dömda brottslingars skadeståndspengar för att betala deras skulder till brottsoffer. 

Det är hög tid att regeringen ser över ungdomsrabatterna även för 15-18-åringar, vilket Morgan Johansson inte ens har velat utreda. Dessutom måste skadeståndsrätten förändras. Brottsoffer bör få högre skadestånd, och dömda brottslingar lägre. 

En utredning om höjda skadestånd till brottsoffer är ute på remiss. Den borde snabbehandlas. 

Våldtäktsmän ska få betala dyrt.