Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Svenska församlingar är brickor i stormaktsspelet

Kirill, patriark av Moskva och rysk-ortodoxa kyrkans ledare, ses här tillsammans med president Vladimir Putin. Han har tidigare sagt att Putins styre är ”ett mirakel från Gud”.
Foto: GLEB SCHELKUNOV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Bebådelsekatedralen ligger i Kreml, Moskva.
Foto: Boris Breytman / Colourbox

Hur kunde små, svenska församlingar plötsligt dras in i Putins geopolitiska ränker?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tidigare i juli kom en notis som stod ut: Ett extra årsmöte i föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner i Aspudden slutade i tumult, enligt tidningen Dagen. Skrik, bråk och hot om misshandel är ju inte vad man förväntar sig att kyrkliga ska ägna sig åt. Så vad var det som hände?

S:t Sergeis rysk-ortodoxa församling ville hyra in sig i kyrkan tillsammans med Missionsprovinsen. Enligt Patrik Oksanen, senior fellow vid den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld, var det fråga om ”ett aggressivt försök” att ta över föreningen. Och det är inte första gången.

Att man försökte ta över Kristi förklarings församling var nödvändigt, eftersom den ”har slutat att älska Ryssland”.

För drygt ett år sedan fick Kristi förklarings ortodoxa församling, som verkar i rysk tradition men är fristående från Moskva, plötsligt påhälsning i kyrkan på Birger Jarlsgatan i Stockholm. En stor grupp personer krävde att få lösa medlemskap och kalla till församlingsmöte, med målet att kyrkan skulle övergå i Moskvapatriarkatets jurisdiktion: 

”En grupp försökte få församlingen på Moskvapatriarkatets sida, vilket var oacceptabelt för oss eftersom våra värderingar är att vi ska hålla oss borta från politik”, berättade kyrkoherde Angel Velitchkov i Godmorgon, världen! i söndags. 

Moskvapatriarkatets rysk-ortodoxa kyrka står utan lokal i Stockholm. Men det är inte den enda anledningen till att små svenska trossamfund plötsligt finner sig utsatta för aggressiva påverkansförsök. Det handlar om geopolitik.

St Sergeis ryskortodoxa församling anser att ”kyrkan en viktig del av staten”, förklarade Moskvapatriarkatets kyrkoherde i Stockholm, Vitalij Babusjkin, för radion. Att man försökte ta över Kristi förklarings församling var nödvändigt, eftersom den ”har slutat att älska Ryssland”.

Den rysk-ortodoxa kyrkan är ett viktigt, utrikespolitiskt instrument för president Vladimir Putin. Trons utbredning används som en symbol för Rysslands intressesfär, och ”Russkij Mir” – den ryska världen – måste skyddas från depraverat inflytande från Väst. Det användes för att rättfärdiga den olagliga annekteringen av Krim 2014.

Präster uppmanar sina församlingar till att rösta på de kandidater som faller Kreml i smaken.

Därför var det en enorm prestigeförlust när Bartolomaios I, patriark av Konstantinopel och ”främst bland likar” i den östortodoxa kyrkan, för två år sedan beviljade Ukraina självständighet från Moskvapatriarkatet. Det blev starten på den största kyrkostriden sedan den stora schismen år 1054.

Att frågan inte bara är teologisk – utan i högsta grad säkerhetspolitisk – visar det faktum att Putin sammankallade sitt säkerhetsråd mitt i natten när nyheten om Bartolomaios beslut kom. 

Den ryska kyrkan används för att påverka opinionen också i utlandet. Präster uppmanar sina församlingar till att rösta på de kandidater som faller Kreml i smaken. Högste ledaren, patriark Kirill, har själv försökt få flera forna Sovjetrepubliker att säga nej till avtal med EU. Kyrkan kan också användas för att stärka inflytandet över ryssar i exil.

De senaste åren har visat att Putinregimen inte drar sig för att använda alla till buds stående medel för att nå sina mål: cyberattacker, trollfabriker, nervgift eller, för den delen, religion. Man testar allt och kör vidare på det som funkar. Så kan även små församlingar i ett sekulariserat grannland som Sverige plötsligt bli indragna i stormaktsspelet.

Kyrkosverige gör bäst i att se upp.