Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Svälj inte Putins lögner om nervgiftet

Ryssland förnekar inblandning i attacken mot Aleksej Navalnyj, trots att oppositionspolitikern förgiftades med samma nervgift som användes av rysk säkerhetstjänst i Salisbury. Stefan Löfven borde kräva att EU skärper sanktionerna mot Kreml.
Aleksej Navalnyj är Rysslands mest kände regimkritiker. Hans avslöjanden av korrupta politiker och tjänstemän har fått tusentals ryssar att ge sig ut i demonstrationståg.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Rysslands president Vladimir Putin. Under hans två decennier vid makten har flera regimkritiker förgiftats.
Foto: MISHA JAPARIDZE / AP

Rysslands främste oppositionspolitiker förgiftades med kemiska stridsmedel. Varför kräver Stefan Löfven en utredning när det står klart att Kreml ligger bakom?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Glädjande nyheter kom från Charitésjukhuset i Berlin under måndagen: Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har vaknat ur koman efter giftattacken i augusti. Det är dock för tidigt att säga vilka långsiktiga skador han kan ha fått.

Navalnyj är Rysslands mest kände regimkritiker. Hans avslöjanden av korrupta politiker och tjänstemän har fått tusentals ryssar att ge sig ut i demonstrationståg. Sedan protesterna mot valfusket i Belarus startade har Navalnyj lyft fram att samma sak kan hända i Ryssland. 

Precis det är Putinregimens största skräck. 

Att Aleksej Navalnyj misstänks ha serverats förgiftat te är därför knappast förvånande. Det är en metod som känns igen – den grävande journalisten Anna Politkovskaja förgiftades av flygplanste 2004, och den avhoppade ryske agenten Alexander Litvinenko dog efter att ha druckit te med polonium 2006. 

Kreml vill sända en signal till hela oppositionen: Försök inget, nästa gång kan det vara ditt te som spetsats med nervgift.

Efter dagar av förhalande från ryska myndigheters sida – då man uppgav att oppositionsledaren drabbats av lågt blodsocker, eller kanske magsjuka – flögs han till Berlin för att få vård. Tysklands förbundskansler Angela Merkel var glasklar när hon presenterade de tyska experternas bedömning: Det råder inga tvivel om att Aleksej Navalnyj förgiftades med novitjok. 

Novitjok är ett kemiskt stridsmedel som togs fram av Sovjetunionen och som användes vid den ryska säkerhetstjänsten GRU:s attack mot Sergej och Julia Skripal i Salisbury 2018. 

Därmed står det klart att det måste vara den ryska staten som ligger bakom förgiftningen. Att använda novitjok är att lämna ett visitkort på brottsplatsen – och det är poängen. Kreml vill sända en signal till hela oppositionen: Försök inget, nästa gång kan det vara ditt te som spetsats med nervgift. Hade man velat sopa igen spåren skulle det varit enkelt att arrangera en bilolycka.

Att någon frifräsande aktör skulle ha fått tag i det förbjudna kemiska vapnet är inte heller sannolikt: 

”Ryssland är många saker, men det är inte en failed state. Novitjok bevakas av säkerhetstjänst och militär, strikt centraliserat”, konstaterade Rysslandsexperten Martin Kragh på Twitter.

EU och Nato kräver att Ryssland låter Organisationen för förbud av kemiska vapen (OPCW) göra en oberoende utredning av attacken och novitjok-programmet. Sveriges statsminister stämmer in i kraven: 

”Det är uppenbart att något hände på flygplanet. Så det är rättvist att säga att bollen nu ligger på deras planhalva”, sa Stefan Löfven (S) med sedvanlig tonträff vid en presskonferens i torsdags. 

Den ryska regeringen förnekar all inblandning och påstår att det är Tyskland som har samarbetssvårigheter. Att Kreml plötsligt skulle glänta på dörren till sitt förråd av förbjudna kemiska vapen är ungefär lika sannolikt som att Putin skulle gå i prideparaden. 

I december enades EU-länderna om att införa den så kallade Magnitskij-lagen, vilken gör det möjligt att straffa människorättsförbrytare i tredje land genom att frysa ekonomiska tillgångar och belägga dem med reseförbud. Sveriges regering bör driva på för att testa de nya sanktionsmöjligheterna mot Kreml.

Att inte skärpa sanktionerna mot det ryska ledargarnityret vore att ge grönt ljus för fortsatta mordförsök på oppositionella.