Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Jerneck

Stötta Finland – stoppa ryssars nöjesresor till EU

Sedan Ryssland släppt covidrestriktionerna har turister strömmat till Europa – trots det brutala krig som deras hemland för i Ukraina. (Bilden är en genrebild.)
Foto: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Finlands statsminister, Sanna Marin, uppmanar EU-länderna att enas om visumstopp för ryska turister.
Foto: FRANCK ROBICHON / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är stötande att ryska turister kan sola sig på europeiska stränder samtidigt som ryska trupper bombar ukrainska städer till grus och aska. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Varje dag rullar flera busslaster med ryska turister in i Helsingfors – men de flesta sitter kvar på bussen när den stannar i centrum. De ska vidare till flygplatsen, för att resa vidare ut i Europa. 

Sedan flygförbudet stängt de vanliga rutterna till kontinenten är det landvägen via Finland eller Baltikum som gäller för många semestersugna ryssar. Och nu har grannländerna fått nog: Lettland beviljar inte längre visum för ryska medborgare, och både Estland och Finland har uppmanat EU att sluta utfärda turistvisum åt ryssar. Frågan ska tas upp på ett informellt utrikesministermöte i slutet av månaden, skriver EU Observer.

”Att besöka Europa är ett privilegium, inte en mänsklig rättighet”, twittrade Kaja Kallas, Estlands premiärminister, i tisdags.

Att isolera Ryssland genom ekonomiska sanktioner och visumstopp – vilket omöjliggör för både oligarker och den ryska medelklassen att leva som vanligt så länge kriget pågår – är viktigt av flera skäl. Dels för att den som angriper ett grannland ska mötas av kännbara konsekvenser, dels för att det försvårar för Ryssland att fortsätta kriget. 

Det är välkänt att rysk underrättelsetjänst ofta har använt sig av turistvisum för att föra in agenter i europeiska länder utan att väcka misstankar. Minns ”turisterna” som bara ville titta på kyrkspiran i Salisbury – och i farten giftmördade en kvinna med Novitjok. Sedan kriget startade har ryska underrättelseofficerare som arbetat under diplomatflagg utvisats en masse ur Europa. Att stoppa turistvisum gör det svårare för Kreml att bygga upp agentnätverken på nytt.

Svenska regeringen måste ge sitt stöd till Finland och Estland. Det är stötande att ryska turister kan leva gott i Europa samtidigt som ukrainarna bombas och blöder.