Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

(S)tissig signalpolitik att orosanmäla torskars barn

Sexköp sker ofta i lägenhetsbordeller. Inte sällan tror lägenhetsinnehavaren att han eller hon har hyrt ut till turister. Här har polisen gjort tillslag vid en misstänkt lägenhetsbordell i Örgryte.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Heléne Fritzon är Europaparlamentariker (S) och en av undertecknarna av S-kvinnors utspel om att föräldrar som köpt sex ska anmälas till socialtjänsten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sexköp ska alltid ge fängelse – och sexköpare som har barn anmälas till socialtjänsten, tycker S-kvinnor. Sådan signalpolitik gör mer skada än nytta.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den slemme sexköparen är en perfekt måltavla för politiker som vill visa handlingskraft. Minns förra justitieministern, Beatrice Ask, som ville att delgivning om misstanke för just detta brott skulle skickas till hemadressen i lila kuvert.

S-kvinnor har tagit över den gredelina facklan. I en debattartikel kräver tre företrädare att sexköp alltid ska leda till fängelse och att polisen automatiskt ska göra orosanmälningar till socialtjänsten ”för alla män som döms för sexköp och samtidigt är vårdnadshavare för barn”.

Det finns olika grader av sexköp – det måste även vi som är för den svenska sexköpslagen kunna erkänna

I höstas röstade alla partier, utom Vänsterpartiet, nej till att ta bort bötesstraffet för sexköp och endast ha fängelse i straffskalan. Men i maj blev tv-kändisen Paolo Roberto gripen utanför en lägenhetsbordell på Östermalm. Mindre än en vecka senare hade S-kvinnors fängelseförslag blivit regeringens.

Det finns olika grader av sexköp – det måste även vi som är för den svenska sexköpslagen kunna erkänna. Det är rimligt att brottet anses grövre om den som säljer sex är minderårig eller utsatt för trafficking. Därför är det märkligt att kräva att alla sexköp ska leda till fängelse. 

Det skulle dessutom leda till att färre sexköpare åker dit, enligt experterna. I dag kan polisen spana utanför en misstänkt lägenhetsbordell, haffa sexköparna när de lämnar och låta åklagare skriva ut böter på plats. För fängelsedomar krävs betydligt större utredningar. Även om syftet med straffskärpningen skulle vara att avskräcka från sexköp, blir effekten sannolikt den motsatta:

”Det som är avgörande när det gäller förekomsten av brott är risken att bli påkommen”, kommenterade Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, regeringens utspel (VK 22/5).

Kvinnoförbundets andra förslag riskerar att bli lika kontraproduktivt. Varför ska just sexköp leda till automatisk orosanmälan hos socialtjänsten, och inte andra brott?

Även om det vore så att just föräldrar som köper sex är sämre vårdnadshavare än andra dömda brottslingar, är det inte alls säkert att automatiska anmälningar är en bra idé. Antalet orosanmälningar har ökat kraftigt de senaste tio åren. År 2018, som är det senaste år som det finns statistik för, gjordes 331 000 orosanmälningar om 180 000 barn till landets socialtjänster. Under coronaepidemin tycks det fortsätta: antalet orosanmälningar har ökat med 100 i veckan, bara i Malmö.

Att översvämma socialtjänsten med automatiska orosanmälningar – vars främsta syfte är att avskräcka föräldrar från att köpa sex – torde däremot vara definitionen av en björntjänst.

Landets socialtjänster har redan svårt att hinna med. Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att var tionde kommun har för långa utredningstider. 

Poliser, vård- och skolpersonal har en plikt att anmäla om de får indikationer på att ett barn kan fara illa. Det är en bra ordning, där yrkesverksamma använder sitt omdöme och sin erfarenhet för att fånga upp utsatta barn. 

Att översvämma socialtjänsten med automatiska orosanmälningar – vars främsta syfte är att avskräcka föräldrar från att köpa sex – torde däremot vara definitionen av en björntjänst.

Det är ironiskt att S-kvinnor hänvisar till Barnkonventionen. Ett barnperspektiv handlar om att se till det enskilda barnets situation – inte att använda barn som ett verktyg för att komma åt föräldrarnas moraliskt förkastliga beteende.