Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Smart av Staffanstorp att bygga murar runt villorna

Grindsamhälle. I USA finns många gated communities, det vill säga inhägnade bostadsområden där man måste kunna visa att man är inbjuden av boende för att släppas in.Foto: Chris Van Lennep / Colourbox
I Staffanstorp vill moderater och sverigedemokrater låta bygga inhägnade bostadsområden för trygghetens skull.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Staffanstorp vill moderater och sverigedemokrater låta bygga inhägnade bostadsområden för trygghetens skull. Det är politik som säkert kan vinna val.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Grindsamhällen på Skåneslätten? Det föreslår ordföranden i Staffanstorps kommunstyrelse, Christian Sonesson (M) som en del i en kontroversiell trygghetssatsning: ”Nya bostadsområden där säkerhet för de boende är väl integrerat redan i planeringsstadiet. Det vill säga så kallade 'gated communities'”, skriver han på Facebook.

Man undrar: Varför behövs grindsamhällen i Staffanstorp – var idyllen i den uppmärksammade reklamfilm som Sonesson lät ta fram en lögn?

Staffanstorp-styret har dock helt rätt i att den som vill ha grindsamhällen måste börja redan vid planarbetet. Svenska bostadsområden är inte byggda för att medelklassens villamattor och bostadsrätter ska kunna hägnas in. Grindsamhället kräver särskilda förutsättningar: Det ska ligga avlägset, gärna omgivet av vatten eller andra naturliga hinder. Det ska inte ha service, som butiker, caféer eller restauranger eftersom affärsrörelser kräver genomströmning av folk för att bära sig – och dessutom lockas andra än de boende till området. Och självklart får man inte ha kollektivtrafik, så att vem som helst enkelt kan ta sig dit.

Staffanstorp vill ha gated communities

Poängen med ett grindsamhälle är att bara de boende och deras gäster ska röra sig i området. Ingen annan ska ha anledning, eller möjlighet, att åka dit. Det är en dålig form av stadsplanering, renons på det som brukar göra ett område attraktivt.

Gated communities är själva motsatsen till en levande stad – och fel svar på otryggheten.

Ändå kan det finnas en efterfrågan på dessa slutna sovstäder. Förra året gick trygghet för första gången upp i topp när bostadsköpare i de tre storstadsområdena svarade på en Sifoundersökning, gjord på uppdrag av mäklarfirman Bjurfors, om vilka egenskaper man värderade högst. ”Tryggt område” slog med marginal de tidigare populära faktorerna ”närhet till kommunikationer”, ”låga avgifter” och ”att det finns balkong”.

För den enskilde är det rationellt att vilja segregeras, även om man gillar integration i teorin. Det viktigaste är ju att man vågar låta barnen leka ute – utan att de riskerar att rånas av ungdomsgäng.

Dessutom är svenskarna redan vana vid segregation. Många miljonprogramsområden ligger som satelliter utanför städerna. Det är inte bara på grund av klaner som de kommit att kännas som parallellsamhällen – de har aldrig riktigt hört till. Ofta ligger miljonprogrammen avskurna, omgärdade av ringvägar. Så har politikerna uppenbarligen velat ha det.

Aktiv segregationspolitik

Aktiv segregationspolitik, som i Staffanstorp, kan säkert visa sig vara en röstmagnet. Särskilt när sprängdåden ökar kraftigt och rädslan sprider sig. Bomber placeras i trapphusen till flerfamiljshus, både i Husby och på Östermalm. De som råkar bo granne med någon som är kriminell riskerar att få ytterdörren insprängd i köket, fönsterrutorna utblåsta, balkongen förvandlad ett förvridet stålskelett. Eller att skadas. Kanske dö?

Den politiker som föreslår lagändringar som gör det möjligt för bostadsrättsföreningar att kräva utdrag ur brottsregistret för att godkänna nya medlemmar kan nog vinna många röster i innerstan.

Det mest realistiska sättet att skapa trygghet är dock inte att hägna in medelklassen i reservat. Det är att ta tillbaka kontrollen från gängen, i hela stan.

Men i väntan på att det sker lär medelklassen fortsätta att söka sig mot lugnare områden - med eller utan politikernas hjälp.