Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Sätt stopp – staten ska inte stjäla strandtomter

En annan brygga vid Vättern. Att det finns miltals med strandmark som är tillgänglig för allmänheten längs med Vättern spelade ingen roll – länsstyrelsen beslöt ändå att pensionärsparets 40 meter strandtomt skulle bli allmänning.
Foto: ANNA HAGVÄRN
Strandskyddet måste liberaliseras – det är inte rimligt att samma regler gäller i Stockholms skärgård, vid en tjärn i Arvidsjaur eller runt en damm som en lantbrukare anlagt på sin mark för att undvika övergödning.
Foto: Rico Ködder / Colourbox

Först fick pensionärsparet tillstånd att bygga brygga och pir, sedan tog staten med ett pennstreck både bryggan och strandtomten ifrån dem. Det är hög tid att liberalisera strandskyddet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

För tjugo år sedan köpte Hans och Eva Karlsson ett hus med strandtomt vid Vättern. Där vill de bo på ålderns höst. Men eftersom fastigheten är 99 år och i dåligt skick ansökte paret om att få bygga ett nytt, bättre anpassat hus. Ödeshögs kommun gav dispens från strandskyddet, men beslutet överprövades av länsstyrelsen – som visserligen gav grönt ljus till husbygget, men passade på att ”korrigera tomtplatsen”: Med ett pennstreck hade parets tomt halverats, och stranden är plötsligt en allmänning. Det skriver Corren (14/7).

Sverige lider ingen brist på stränder – landet har begåvats med 3 850 000 kilometer strand.

Bara några år tidigare hade makarna Karlsson lämnat in en annan ansökan om dispens från strandskyddet för att bygga pir och brygga, vilken beviljades. Men nu är alltså piren, bryggan och stranden de gjort i ordning inte längre deras privata egendom. Att fastigheten haft strandtomt i 99 år – och att udden och bryggan bara nås från vattnet – var inte tillräckliga skäl för att anse området ianspråktaget, tyckte länsstyrelsen.

Om de på något vis gjort den klippiga udden mer trädgårdslik, kanske utslaget hade blivit ett annat.

”Att man har gjort i ordning området runt huset så att det ger ett tydligt intryck av att vara privat” är nämligen giltig anledning att låta en strandtomt förbli en strandtomt, enligt Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på länsstyrelsen i Östergötland (Corren 14/7). Hade Karlssons velat signalera att udden var privat genom att sätta upp staket, trots det ensliga läget, hade det i sin tur krävt en ny ansökan om dispens från strandskyddet.

Det visar hur snurriga reglerna är. 

Sverige lider ingen brist på stränder – landet har begåvats med 3 850 000 kilometer strand. Varje strandremsa skyddas i 100 meter in på land – alternativt 300 meter, om länsstyrelsen så bestämt. 

Ett liberaliserat strandskydd borde utgå ifrån att viktig natur lämnas orörd i lokala översiktsplaner medan andra stränder kan omges av trevliga tomter.

Reglerna är desamma, oavsett om det gäller en centralt belägen strand i en stad med hårt exploateringstryck eller en damm som en lantbrukare anlagt på sin mark för att förhindra övergödning. Bedömningen tar inte heller hänsyn till om allmänheten har tillgång till andra stränder i närheten. 

Januaripartierna har tillsatt en utredning av strandskyddet, som ska rätta till några av tankefelen bakom dagens regelverk. Det ska bli lättare att få bygga strandnära i områden med lågt exploateringstryck. Men när utredningen tillsattes tryckte miljöminister Isabella Lövin (MP) på att utredaren också ska säkra ”ett fortsatt starkt och, om det behövs, förstärkt strandskydd för att värna våra obrutna strandlinjer, tillgängligheten inom allemansrätten och miljön i områden som redan är starkt exploaterade”.

Bered er på besvikelse: Reformer för att både underlätta strandnära byggande på landsbygden och samtidigt förstärka skyddet för ”obrutna strandlinjer” riskerar att ta ut varandra. Stränderna i fråga uppfyller nämligen ofta båda kriterier.

Ett liberaliserat strandskydd borde i stället utgå ifrån att viktig natur lämnas orörd i lokala översiktsplaner medan andra stränder kan omges av trevliga tomter. Det ger utrymme för både pensionärer som vill åldras invid vågskvalp och frilufsare på tur.