Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Rädda Australien från godhetsposerandet

Ställföreträdande pung. Australiska hjälporganisationer som tar hand om kängurur och andra små pungdjur brukar ta emot stickade och virkade påsar till föräldralösa djurungar. Men sedan bränderna startade i augusti har välmenande människor från hela världen skickat sina alster, och nu säger hjälparbetarna att de inte har kapacitet att ta emot fler.Foto: BENEDETTA BARBANTI / BENEDETTA BARBANTI
Även vombatungar trivs i stickade påsar.Foto: KIM HUNTER / SPLASH / KIM HUNTER / SPLASH SPLASH NEWS
Minst 27 människor och miljontals djur har dött i skogsbränderna som härjar i Australien.Foto: DELWP GIPPSLAND HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En brandman håller en känguruunge som räddats undan skogsbränderna i Cobrunga, Australien.Foto: JEREMY MCMAHON / AP TT NYHETSBYRÅN

Vill du hjälpa det brandhärjade Australien för koalornas skull, eller din egen?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I Australien har den värsta torkan på ett decennium, i kombination med rekordvärme och starka vindar, skapat perfekta förutsättningar för skogsbränder. Sedan i augusti har ofattbara 7,3 miljoner hektar – en yta stor som Danmark och Belgien tillsammans – brunnit ner. Över 2 000 hus har förtärts av elden och 27 människor har mist livet.

Hundratals miljoner djur befaras ha dött, varav minst 8 000 av världens kanske mest älskade gosedjursförlaga, koalan.

Det är en rasande katastrof – och nu vill människor över hela världen hjälpa till. Australiens Hollywood-diaspora föregår med gott exempel och skänker miljontals dollar till brandkårer och välgörenhetsorganisationer. Cate Blanchett och Russell Crowe ägnade sina Golden Globe-tacktal åt bränderna. Ett mindre vanligt grepp tog den amerikanska Instagram-modellen Kaylen Ward. Hon samlade in motsvarande 6,5 miljoner svenska kronor på en vecka genom att sälja nakenbilder till följare som kunde visa att de skänkt pengar till brandbekämpning i Australien. 

Tänk på kängurubebisarna!

I mitt eget sociala medieflöde var det ingen som erbjöd sig att skicka nakenbilder för Australiens skull, men däremot många som uppmanade till att skicka påsar. Australiska hjälporganisationer som tar hand om kängurur och andra små pungdjur brukar nämligen ta emot stickade och virkade påsar som föräldralösa djurungar får bo i. Sveriges samlade stickerskor svarade entusiastiskt på kallelsen. 

Jag får erkänna att min första reaktion var att sträcka mig efter garnkorgen, jag med. Åh, vad bra! Äntligen en möjlighet att använda alla små tussar av ullgarn som blivit över från olika projekt, tänkte jag. Och dessutom skulle jag göra en god gärning och hjälpa söta små babykängurur (eller mindre söta men ändå ömkansvärda vombater). Känslan var varm och mysig som ett mohairnystan.

Sedan vaknade vänster hjärnhalva. Är verkligen influgna lastpallar med hemstickade yllepåsar vad Australien behöver just nu? 

Svaret visade sig vara nej. Välmenande människor från hela världen har skickat sina alster sedan bränderna startade i augusti. Nu vädjar viltvolontärer om respit, eftersom de inte har kapacitet att ta emot fler.

Hjälpen är ”en andra katastrof”

Det är inte bara hemmen för skadade och föräldralösa djur som översvämmas av gåvor som de inte kan ta emot. Myndigheten för krisberedskap i New South Wales, den region som härjats värst av bränderna, har kallat inflödet av mat, kläder, leksaker och möbler till de drabbade samhällena för ”en andra katastrof”. När kommunhusen fylls av donerade varor har invånarna i eldhärjade byar ingenstans att samlas för att stötta varandra. 

Dessutom – föga förvånande - är det svårt att dela ut paket i områden som brinner. Tjock smog har tvingat australiska posten att ställa in postutdelningen helt i delar av landet. 

De stickade kängurupåsarna är en bra illustration av ett mycket större fenomen: Många skänker hellre sådant som känns bra för givaren att ge, än som mottagarna faktiskt behöver. 

Vill du göra en insats för Australien? Skänk gärna pengar till hjälporganisationer och lokala brandförsvar – eller engagera dig för klimatet, för det lär inte bli färre bränder framöver. Fler flygplan, fullastade med avlagda kläder och virkade pungar, är det sista som det svedda landet behöver.