Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Linda Jerneck

Räck inte ett laddat vapen till dem vi inte kan lita på

Generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson borde kanske ta fram en ny broschyr: När cyberattacken kommer.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Huawei är ett av de kinesiska telekombolag som utpekas som en säkerhetsrisk.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

SÄLEN. Att förbjuda kinesiska företag från att bygga svenska 5g-nätet räcker inte. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Folk och försvars rikskonferens var i full sving, och moderatorn hade precis ställt frågan: ”Vad gör vi med att samhällsviktiga verksamheter ägs av utländska företag?” Halva försvarsutskottet – en vanligtvis debattglad skara – stod på scenen. Efter en obekväm tankepaus tog Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson ordet för att säga att V är emot att man ”sålde ut” viktiga verksamheter. 

Svaret borde vara: Det beror på vilket land ägarna kommer från.

Sverige ska naturligtvis välkomna utländska investerare – det skapar jobb och driver teknikutveckling. Men samtidigt måste svenska politiker värna våra nationella säkerhetsintressen. Ibland finns det en motsättning däremellan. Som när det handlar om 5g. 

”Attackytan ökar”

Möjligheterna är enorma med 5g. Robotkirurgi är ett exempel som ofta brukar lyftas fram: när videoströmmen inte laggar mer än ett par millisekunder blir det möjligt för en kirurg styra en robot som opererar en patient trots att denne befinner sig tusentals mil bort. Enligt kinesiska statsmedier har sådana operationer redan genomförts.

Redan i dag kan ett vanligt hem innehålla både dammsugare, babymonitor och högtalare som är kopplade till nätet. När långt mycket större datamängder kan skickas på betydligt mycket kortare tid kommer ännu fler enheter att kopplas upp. Det har många fördelar, men ökar också sårbarheten. Enligt Ulf Pehrsson, policychef på Ericsson, växer nämligen ”attackytan” för hackare ju fler enheter som är uppkopplade.

Redan 2017 upptäckte FRA 10 000 cyberattacker per månad mot mål i Sverige. I dag är det ännu fler.

Frågan är inte om Sverige ska ha 5g eller inte. Frågan är hur vi kan bygga ett nät som är så säkert som möjligt. Det handlar både om att skydda medborgarnas integritet och kommunikationer, och att skydda företags- och statshemligheter. Den rimliga slutsatsen är att företag från Kina, som enligt lag är bundna att ge underrättelsetjänsten tillgång till all information, utesluts. Risken är helt enkelt för stor.

En expert jag talade med sammanfattade det pregnant: ”Man behöver inte se ett skott brinna av för att inse att det är dumt att räcka över ett laddat vapen till någon som man inte litar på”

Systemen är bara så säkra som användarna

Därför är det bra att Sverige äntligen har fått en lagstiftning som ger möjlighet att utestänga vissa företag från att kunna bygga 5g-nät. Post- och telestyrelsen har skjutit upp 5g-auktionerna som skulle hållas under vårvintern, för att hinna utvärdera hur lagen ska tolkas.

Att utesluta kinesiska bolag från att bygga det svenska 5g-nätet är dock bara början. Inget system är säkrare än hur det används. Minns Transportstyrelseskandalen, där tillgång till statshemligheter hamnade hos en underleverantör i Serbien. Svenska myndigheter, kommuner och regioner – för att inte tala om företag – måste bli medvetna om riskerna för dataintrång.

Väljer man de billigaste datorerna när man upphandlar? Har man pratat med personalen om vad de får skriva om sina arbetsuppgifter på Linkedin? Har man diskuterat riskerna med att låta sitt hem eller konferensrum övervakas av en röststyrd, ständigt uppkopplad högtalare?

Kanske borde MSB ta fram en ny broschyr: När cyberattacken kommer.